Avstängningen hävs för Ara

Även Mylläri frias

Foto: Jimmy Wixtröm
SPORTBLADET

Brottarbråket kring Ara Abrahamian efter Peking-OS tycks vara över.

– Det finns en muntlig överenskommelse som säger att Ara och Leo Mylläri (förre förbundskaptenen) inte är avstängda, säger Jan Holmqvist, brottningsförbundets ordförande till TT.

Det som saknas är just de orden på ett juridiskt hållbart dokument.

– Vår advokat och Filas advokat är överens. Nu ska avtalet läggas fram för Cas, idrottens internationella skiljedomstol, säger Holmqvist.

Borta är allt tal om böter och förbud att brottas eller jobba som tränare i internationella sammanhang. Riktigt hur svenskarnas och Internationella brottningförbundets (Fila) jurister kommit runt de tidigare turerna i bråket, vet Holmqvist inte i detalj.

Gjort upp i godo

Från början var Abrahamian och Mylläri avstängda i två år och skulle betala dryga böter. I Mylläris fall cirka 50 000 kronor.

För en tid sedan beslöt Cas om verkställighetsförbud av den gamla domen och Abrahamian och Mylläri var plötsligt fria att göra vad de ville igen. Nu är ett permanent avtal klart med samma innebörd, parterna har gjort upp i godo utanför rätten.

– Skönt att det är slut nu, säger Mylläri till TT. Och de ändrade regler som det här ledde till är bra, de har alla brottare glädje av.

Men för honom innebar den gamla domen ändå under en period ett slags yrkesförbud och han gick förmodligen miste om ett jobb, när brottningsförbundet sökte sportchef samtidigt som Mylläri var förbjuden att jobba med internationell brottning.

Brottarbråket har sitt ursprung i OS-semifinalen som Abrahamian felaktigt förlorade. Han vann sedan bronsmatchen, men lämnade i protest kvar medaljen på brottarmattan när han lämnade prisceremonin.