”De kallade mig luffare”

Terry ”Kapten Blod” Butcher om det exotiska äventyret som han ångrar

Foto: bildbyrån, ap
en mardrömstid Den före detta engelske lagkaptenen Terry Butcher har varit på många olika ställen i världen som fotbollstränare. Tiden i Australien 2006 blev dock inte som han hade tänkt sig.
SPORTBLADET

”Kapten Blod” är han mest känd som.

Sedan karriären avslutades 1990 för Terry Butcher har han haft en undanskymd roll som tränare för mindre klubbar.

Värsta exemplet enligt honon själv var äventyret i Australien 2006.

– Det var en mardröm. Jag blev sågad för allting och folk kallade mig till och med för luffare, säger den karismatiske engelsmannen till engelska The Times.

Många gamla storspelare väljer att gå över till tränaryrket efter att de lagt fotbollsskorna på hyllan.

Engelsmannen Terry Butcher, 50, kanske mest känd i Sverige för smeknamnet ”Kapten Blod”, som han fick efter det klassiska VM-kvalet på Råsunda mot Sverige 1989, är inget undantag.

Ett av de mer annorlunda jobben som Terry Butcher har haft var som huvudtränare för Sydney FC i A-league i Australien 2006.

”Ambition att göra succé”

Klubben var regerande mästare när Butcher tog över tränarjobbet som enligt egen utsago inte blev vad han hade tänkt sig.

– Jag har många fina upplevelser från min tränarkarriär, men några av de beslut jag fattat, skulle jag inte göra om igen, säger han till engelska The Times och fortsätter:

– Min ambition var att göra succé och komma in i det australiensiska sättet att leva. Jag trodde det skulle förändra vårat liv, men vi var hemma igen efter nio månader.

”Total mardröm”

Butchers första tid i Sydney FC blev turbulent. Som regerande mästare skulle klubben vinna ligan igen. Verkligheten blev någon annan. Klubben hade inga pengar och sa nej till alla förslag som Butcher gav på spelare som han ville värva. Dessutom var det inre stridigheter i klubben och allting gick fel.

– Det var en total mardröm. Jag var verkligen sågad av pressen. Jag försökte skriva artiklar för The Sydney Morning, men jag blev sågad för precis allting. De kallade mig till och med för luffare.

I dag är Terry Butcher tillbaka som huvudtränare. 28 januari tog han över ansvaret i den skotska Premier League-klubben Inverness Thistle.

FAKTA

Butchers karriär i korta drag:

Namn: Terence Ian ”Terry” Butcher.

Född: 28 december 1958 i Singapore.

Meriter: 77 landskamper för England med tre VM-slutspel (1982, -86 och -90).

Klubbar i karriären: Ipswich Town (1978-86), Glasgow Rangers (1986-90).

Tränarjobb i karriären: Coventry, Brentford, Sydney FC, Motherwell, assisterande förbundskapten för Skottland och Inverness Thistle.

Andra tränare som varit på udda uppdrag:

Egil ”Drillo” Olsen – Irak
Bora Milutinovic – Kina, Costa Rica, Nigeria, USA
Berti Vogts – Kuwait
Roger Palmgren – Sierra Leone
Leo Beenhakker – Trinidad & Tobago