Spelaren som räddade José Mourinhos karriär

”Målet öppnade dörren för mig till England”

Foto: ap
räddare i nöden Porto-mittfältaren Costinha är en av de bidragande orsakerna till José Mourinhos framgångar. Det säger tränaren själv enligt Reuters.
SPORTBLADET

En retur från Tim Howard och ett mål från Costinha en kväll i mars 2004.

Det var två ingredienser som ändrade förutsättningarna för José Mourinhos framtida äventyr som tränare – i alla fall enligt honom själv.

– Jag kan säga att Costinhas mål öppnade dörren för mig till England, säger Intertränaren.

Foto: ap
målet Här är målet som Costinha gjorde 2004.

Returmöte i åttondelsfinalen i Champions League 9 mars 2004.

På Manchester Uniteds tränarbänk: Sir Alex Ferguson. På Portos: José Mourinho.

Fram till den 90:e minuten ledde Manchester United med 1–0 efter mål av Paul Scholes och Mourinhos lag var utslaget tack vare Uniteds mål i Portugal.

Vann i Tyskland

Porto-mittfältaren Costinha ändrade scenariot efter att ha petat in en målvaktsretur från United-målvakten Tim Howard. Porto gick vidare och tog senare hem hela Champions League efter finalvinst mot Monaco i Gelsenkirchen.

Så här fem år senare medger José Mourinho, numera tränare för Inter, att Costinhas mål på Old Trafford den där kvällen ändrade hans egna förutsättningar att komma dit han är i dag.

Lämnade för London

– Tack vare det målet hade vi möjlgheten att vinna hela turneringen. Utan målet hade vi inte ens nått en kvartsfinal, säger José Mourinho enligt Reuters.

Efter Champions League-titeln med Porto lämnade Mourinho klubben för succéfyllda säsonger i Chelsea – mycket tack vare just Costinha.

– Jag kan säga att Costinhas mål öppnade dörrarna för mig till England eftersom det fanns en chans att vinna Champions League och våra karriärer skulle aldrig bli de samma igen.

”Vill ha mer”

Trots att det verkar som att José Mourinho har Costinha att tacka för mycket inom fotbollen så funderar han inte särskilt ofta på ögonblicket för fem år sedan.

– Jag kommer ihåg det mycket väl, men jag är inte den som ser tillbaka och bara är nöjd med det som varit. Jag vill ha ännu mer, avslutar Mourinho.