”Kempehallen var bedrövlig”

Läs hela chatten med Arne Hegerfors och Lasse Granqvist

SPORTBLADET

Programledarduon Arne Hegerfors och Lasse Granqvist tog sig tid till att chatta med sportbladet.se:s läsare på väg till Karlstad och matchen mellan Färjestad och Skellefteå.

Här är deras svar.

Hegerfors och Granqvist säger: Hej, nu är vi här!

Hv-fantast säger: Hur tror ni det går för HV utan Davidsson? Vet ju va han har för skada, det vet alla här, men tycker inte ni med att det saknas nåt i HV? Struktur kanske? Dom känns lite vilsna...

Hegerfors och Granqvist säger: Lång fråga, men jag tror HV får jätteproblem. Det syntes i förra matchen att de litegrann börjar tröttna. Det är inte bara fysiskt, utan mentalt jobbigt att Johan Davidsson och Per Gustafsson är borta. Nej, jag vet inte vad felet är med Johan Davidsson, uppenbart att han saknas mycket i HV71.

Folke säger: Arne! tror du att Skellefteås klena insats i semifinalspelet beror på att laget bleb nöjda med att slå ut Linköping eller är Färjestad så oerhört mycket bättre än Linköping?

Hegerfors och Granqvist säger: Lite av varje. Tror de blev väldigt positivt överraskade av att slå ut Linköpinmg. Det tog kraft också. Sedan har de haft efter kvartsfinalen med att spelare varit borta och fått bekymmer med målvakten efter den serien. Det är ingen tvekan att Färjestad blev gladad över att byta ut Linköping mot Skellefteå, men jag tror inte att Färjestad är så mycket bättre än linköping.

Karlstadbo: Hej! Ser ni någonting som ska kunna stoppa Färjestad till ännu ett sm guld?

Hegerfors och Granqvist säger: Ja, jag tror på en final mellan Frölunda och Färjestad, och där tillmäter jag Frölunda stora möjligheter. Färjestad har gjort ett kanonslutspel och jag tror de vinner ikväll, men jag tror inte riktigt de har prövats. Brynäs räckte inte till och Skellefteå är jättenöjda. Så det blir en jätteöppen finalserie mellan Frölunda och Färjestad.

Mr X: Vilka tror ni ta sm-guldet??

Hegerfors och Granqvist säger: (ARNE) Jag tror att Färjestad vinner för de har inte förlorat hemma sedan 12 december och tvålade till Frölunda med 8-0 på vägen. De sifforna blir det inte igen, men jag har upplevt Frölunda som väldigt svajigt hela säsongen och är ännu inte säker på att de når till final.

AlbinHV71 säger: Vad är roligast att kommentera, fotboll eller hockey?

Hegerfors och Granqvist säger: (Lasse): Jättesvårt att jämföra. En stor match i fotobll och ishockey väger rätt lika. Att jämföra olympiskt hockeyguld i Turin med VM-bronsmatchen mellan Sverige och Bulgarien går inte. Så jag måste vara tråkig och svara lika tungt.

gleNN säger: Träffas ni även privat eller är de det bara i tv ni träffas!?:) Träffas ni även privat eller är de det bara i tv ni träffas!?:)

Hegerfors och Granqvist säger: (Arne:) Ja, vi har nog träffats lite, men inte särskilt ofta. Första gången vi träffades gick Lasse i skolan och kom upp på tv-sporten som en rätt artig skolelev och frågade om han fick intervjua mig för innebandytidningen Legendnytt. Jag fick ett väldigt positivt möte redan då. Sedan har Lasse varit vänlig nog att använda mig som mentor när han började med tv. Han var redna en fullfjädrad radioreporter då, men ville veta hur man gör med tv. Det blev jag väldigt stolt och glad över och är lika stolt idag.

Hossam säger: Om man vill bli kommentator och kommentera låt oss säga Premier League, behövs det bra betyg eller bra talang?

Hegerfors och Granqvist säger: (Lasse:) Första målbilden när man ska bli kommentator ska nog inte vara Premier League. Kanske ska man börja att kommentera något som ligger närmare, utanför husknuten, på lokala kanaler. Sedan får man fundera: vill jag göra radio eller tv? Vad är jag för typ? Kanske rentav skrivande? Jag tror att det är väldigt mycket talang, de flesta som går långt i fotboll har inte de bästa betygen, den bästa författaren kanske inte hade så bra betyg. Men också att vara envis och noggrann och uthållig.

Henrik säger: Om ni skulle ge ut ett pris till den bästa spelaren i Elitserien, Vem skulle det ha blivit då? Om NI får bestämma?

Hegerfors och Granqvist säger: (Arne:) Oj. Jadu. Johan Davidsson fick ju guldhjälmen och jag är väldigt förtjust i honom eftersom han är lika positiv i spelstilen som i intervjusituationerna efter matchen. Han är en kille som är svår att inte tycka om. Jag tycker nog att han har alla egenskaper som gör honom till elitseriens bästa spelare, så spelarna gjorde ett bra val. Konkurrenten är Lill-Honken. Utan honom hade Frölunda inte ens gått till slutspel.

Moderator säger: Då tar vi de tre sista frågorna.

Jonas säger: Vilken av elitserielagens arenor är bäst enligt er? Tänker då på själva arenan, utseendemässigt samt komfort.

Hegerfors och Granqvist säger: (Lasse:) Jag trivs i Swedbank Arena i Örnsköldsvik. Det kan bero på att det är störst skillnad mot förr, för Kempehallen var bedrövlig.

Dif säger: Hej Arne och Lasse, vad tror ni mitt kära Djurgården måste förbättra för att ta sig hela vägen nästa år?

Hegerfors och Granqvist säger: (Arne:) Det mesta. Framför allt – och det här är krasst att säga – men de måste förbättra sin ekonomiska situation så att de har råd med ett lag som kan konkurrera på högsta elitserienivå. Tyvärr styr pengarna. Det är ganska klart att Färjestad, HV, Linköping och Frölunda både har god ekonomi och sportsliga framgångar, det går alltid hand i hand.

Roger säger: Vilken sporthändels är det största ni har upplevt?

Hegerfors och Granqvist säger: (Arne:) Vi pratade just om det, det är OS -80 när USA:s collegelag slog Sovjets "oslagbara" lag i Lake Placid. (Lasse:) Jag tar ett enskilt ögonblick: När Zlatan Ibrahimovic klackar in kvitteringen mot Italien. Ska jag ta ett ishockeyögonblick blir det Niklas Lidström stenhårda skott som sedemera gav OS-guld. Ja, och så Foppas straff i Lillehammer.

Moderator säger: Då tackar vi läsarna för alla frågor och Arne och Lasse för svaren!

Hegerfors och Granqvist säger: Så. Tack för oss och tack för alla frågor!