”Queiroz?” säger slaktaren och sänker köttyxan

Nervöst i Portugal inför ödeskvalet

Foto: Stefan Mattsson
”Vi har allt i egna händer”, försäkrar landslagsbacken Bruno Alves när Sportmagasinet möter honom efter ligamatchen mellan Porto och Sporting.
SPORTBLADET

PORTO/BRAGA, PORTUGAL. Den 28 mars spelar två nationer fotboll på Estádio da Dragão i Porto.

Förloraren kan glömma VM.

I Portugal minns man EM-finalen 2004 – och hatar sin förbundskapten.

Sportmagasinets Stefan Mattsson och Thomas Tynander har varit där.

Handelsdag på Mercado de Bokhão i Porto. I ett litet kaklat rum innanför en av delikatessdiskarna står en slaktare i ett gult lampsken. Han har en köttyxa i högernäven. På bordet ligger fyra grishalvor.

– Carlos Queiroz? upprepar han.

Sedan klyver han ryggraden på kadavret. Två slag.

Slaktaren, som heter Emilio, talar inte engelska men visar tydligt att han inte ger mycket för Portugals förbundskapten. Däremot älskar Emilio sitt klubblag FC Porto.

Han får förstås frågan varför han inte uppskattar sin förbundskapten. Emilio svarar på portugisiska, orden snubblar på varandra, och med högerfoten visar han att de nya unga spelarna i landslaget inte ens kan spela fotboll.

Så svinkadavret får sig en omgång.

Partyt som tog slut

Sommaren 2004 var en stor fotbollsfest i Portugal. Landet stod som värd för EM-slutspelet och tog sig hela vägen fram till final, där Grekland chockvann.

Två år senare blev det en semifinalplats i VM i Tyskland.

Portugal var rankat fyra i världen.

Men sedan dess har de haft stora problem, trots stjärnspelare som Cristiano Roaldo, Deco och Pauleta i laget.

Efter ett mindre lyckat EM-slutspel förra sommaren, där laget åkte ut i kvartsfinalen mot Tyskland, lämnade förre världsmästarcoachen Luiz Felipe Scolari jobbet som förbundskapten och rutinerade Carlos Queiroz tog över. Queiroz, som i två vändor varit Alex Fergusons assisterande i Manchester United, har även coachat Real Madrid.

Kritikerna hävdar att Carlos Queiroz har misslyckats med det mesta, och det är därför slaktaren på markanden i Bokhão och många andra med honom nästan spottar i marken efter förbundskaptenen.

Faktum är att Portugal bara vunnit en match av fyra i VM-kvalet, i samma grupp som Sverige. De har bara en seger på de fem senaste landskamperna.

De vann lyckosamt med 1–0 på straff mot Finland i februari. Men det folk fortfarande talar om mest är förnedringen i november, då Portugal spelade 2–6 mot ärkerivalen Brasilien.

Queiroz bygger nytt lag

Så hur mår supportrarna? Hur mår portugisisk landslagsfotboll? Det är de frågorna Sportmagasinet söker svar på under ett besök.

Den 28 mars möter Portugal Sverige i Porto, i en VM-kvalmatch som betyder vinna eller försvinna. Blir det inte seger är VM-chansen så gott som borta. Då öppnas troligen falluckan under Carlos Queiroz fötter.

Portugal lär ställa upp mot Sverige med ett lag som genomgår en generationsväxling. Omsättningen på spelare har varit stor sedan bytet av förbundskapten efter EM, inte bara på grund av en lång rad skador. Senast i mötet med Finland släppte Queiroz fram tre nya debutanter.

– Vi bygger ett lag för VM i Sydafrika. Nya ansikten betyder fräsch entusiasm, har den pressade förbundskaptenen sagt.

Carlos Queiroz är en stor och stolt man som förstås fortfarande tror på VM-spel – trots bristen på rutin hos många av spelarna i 2009 års landslag. Men utanför landslagsgruppen är det få som tror på VM-spel. Efter mötet med Sverige är spelprogrammet i VM-kvalet en mardrömsräcka av svåra bortamatcher.

Så nu pågår en mindre häxjakt på Carlos Queiroz.

”Svårt gå till VM”

Sportmagasinet ser stormatchen mellan Porto och Sporting, de senaste säsongernas två bästa lag i den portugisiska ligan. Det är en klar och ljummen senvinterkväll i norra Portugal. Det blir ett mållöst och ganska tråkigt möte. António Soares suckar djupt. Han är fotbollsreporter på dagliga sporttidningen O Jogo och France Football.

– Herregud, såg du vilken brottningsmatch? säger han och kastar sin cigarettfimp i marken.

Vi står i en intervjuzon under läktaren och väntar på spelarna. Och talar om VM-kvalet.

– Vi går in i en ny era med vår landslagsfotboll och vi vet väl inte riktigt vad som väntar oss. Vi har nya unga spelare i laget men det är svårt att bedöma dem, de är för oprövade än. Och coachen är ny, säger Soares.

Tror du att Portugal tar sig till VM?

– Jag tror det blir mycket, mycket svårt. Supportrarna här ifrågasätter verkligen om förbundskaptenen gör rätt som börjar testa nya spelare, som vågar experimentera mitt under ett VM-kval. Det hade kanske varit bättre att behålla de mer rutinerade.

– Folk väntar sig att landslaget ska vinna. Scolari gjorde ett bra jobb, men nu är det nya tider och folk har inte tålamod. Det är bara segrar som räknas. Och Queiroz har inte lyckats med det.

Så är Queiroz bra eller dålig för landslaget?

– Jag tycker inte att han är bra för laget just nu. Man kan byta ut en eller två spelare under ett kval, men jag anser att han gjort för många förändringar. Det är dålig tajming och ett misstag.

– Vi har bra spelare men ett dåligt lag. För att bygga ett lag måste man ha tid, men det har vi inte. Det är därför Queiroz spelar ett farligt spel, han har inte tid att bygga på lång sikt.

Så du och andra i media är oroliga att Portugal missar VM?

– Mycket orolig. Titta på tabellen. Vi ligger illa till. Och både Sverige och Danmark har bra lag. Fast vi behöver inte ens möta bra lag för att vara illa ute. Titta på matchen mot Finland, som jag har respekt för, men som knappast är en stor fotbollsnation. Vi vann på en straff…

När hade ni tidigare liknande problem i landslaget?

– Man måste backa ända till 1980-talet, då vi under tio år missade alla mästerskap. Nu är vi rädda att det kan bli en ny period där vi missar allt det roliga.

”Allt i egna händer”

Bakom ryggen på oss passerar landslagsbacken Bruno Alves, som lovat ställa upp för Sportmagasinet.

– Men ni får inte prata med honom om landslaget! har presschefen beordrat oss.

Men det måste vi.

Alves stannar till, tittar upp under skärmen på sin svarta keps, och svarar oroligt på frågan om Portugal verkligen kan nå VM.

– Jag tror att det blir svårt, men vi har allt i egna händer, säger han. Även om det sen är många bortamatcher kvar och de är svårare än vad folk här tror. Och de andra landslagen i vår grupp har blivit bättre.

Vad säger du om mötet med Sverige?

– Det blir en bra match. Sverige har bra spelare. Men vi har en stor chans, vi ska göra allt vi kan och behöver verkligen poängen.

Är du orolig?

– Ja, vi är alla oroliga. Vi har tappat poäng i andra matcher, så pressen är stor på oss nu. Vi måste vinna mot Sverige, men även de andra kvalmatcherna som är kvar.

Sedan talar vi om Porto och möjligheterna att laget vinner sitt fjärde raka mästerskap.

När vi lämnar supermoderna Estádio do Dragão släcks den enorma belysningen över gräsmattan.

Det är där inne Portugal valt att spela ödesmatchen mot Sverige.

FAKTA

Fiende från förr

Portugal brukar betyda dåliga nyheter för Sverige i ett VM- eller EM-kval. Vid fyra tillfällen har Sverige missat huvudturneringen då de varit i samma grupp som Portugal; EM 1968, VM 1982, VM 1986 och EM 1988.

Många minns de svenska spelartårarna då Portugal stal den nästan säkra VM-platsen i Mexiko, tack vare en oväntad seger borta mot Västtyskland 1985. Det var under det kvalet Sverige vann sin senaste landskamp mot Portugal – alltså för 25 år sedan, i Lissabon. Men även tre år tidigare vann Sverige ett VM-kval mot Portugal på bortaplan.

Statistiskt är inbördes möten mellan Sverige och Portugal helt jämna, med tre segrar vardera och fyra oavgjorda resultat.

De tio senaste mötena:

2008 0–0 (hemma, VM-kval)

2004 2–2 (borta)

2002 2–3 (hemma)

1988 0–0 (hemma)

1987 0–1 (hemma, EM-kval)

1986 1–1 (borta, EM-kval)

1984 3–1 (borta, VM-kval)

1984 0–1 (hemma, VM-kval)

1981 2–1 (borta, VM-kval)

1981 3–0 (hemma, VM-kval)

(Svenska mål först.)

Thomas Tynander (LÄS HELA REPORTAGET I NYA NUMRET AV SPORTMAGASINET)