Stadsguide: Liverpool

Everton FC och Liverpool FC

1 av 4 | Foto: Stefan Mattsson
Tränarlegendar Bill Shankly står staty utanför Anfield Road. Evertons hemmaarena Goodison Park.
SPORTBLADET

Två klubbar och arenor med anrik historia. Sportchansens Lars Nylin guidar läsarna till Liverpools två storklubbar.

Liverpool FC

Fråga en supporter av Liverpool FC om han/hon håller på en av de stora klubbarna och du får ett frågetecken till svar. Frågan går liksom inte ens att ställa. Detta trots att Liverpool inte har vunnit ligan sedan 1990.

Men faktum är att supportern i fråga har mer rätt än fel. Trots att de röda bara har en riktigt tung triumf i modern tid – den redan klassiska triumfen mot Milan i Champions League 2005 – ligger man fortfarande trea i antal europeiska troféer, efter Real Madrid och Milan. 

Det var på 1960- och 70-talen – under de legendariska tränarna Bill Shankly och Bill Paisley – som Liverpool FC blev en institution. På 1970-talet var man den odiskutabla superklubben i världen.  Trots att Liverpool på sistone verkat i skuggan av grannen Manchester United finns det tecken på att man återigen kan kliva upp på tronen. Spelare som Fernando Torres och Steven Gerard tillhör de största alla kategorier. Med den nya arenan i Stanley Park kommer man om några år dessutom att ha den mest imponerande hemmaarenan av de stora engelska klubbarna.

Anfield Road

Kapacitet: 43 400

Transport: Tåg till Sandhills station och därifrån Soccerbus vid matchdags.

Anfield Road är faktiskt inte helt imponerande på avstånd. Men väl inne i arenan rycks de flesta fotbollsälskare med av en atmosfär och en anläggning som tillhör topparna i fotbollen. Att se en toppmatch från läktaren "The Kop" – döpt efter ett slag i Boerkriget – övertrumfas inte på mer än en handfull platser i världen. Men arenan har sina minus, utöver kapaciteten. Huvudläktaren är exempelvis vare sig titt- eller sittvänlig. Och efter 125 år – Anfield tillhörde först Everton – är Liverpool FC alltså ganska så oundvikligt på väg till en ny jätteanläggning.

Everton

Vad som än händer i fotbollshuvudstaden Liverpool kan fans av Everton alltid hävda en sak. När stan även var pophuvudstad höll The Beatles – i den mån dessa över huvudet taget brydde sig om fotboll - på samma klubb som de. Men faktum är att Evertonsupportrar har mycket mer att vara stolta över. Bortsett från hyfsade sportsliga framgångar, inte minst på senare tid, har de i Goodison Park en klenod som alla fotbollsfanatiker bör besöka innan det är för sent.

Goodison Park

Kapacitet: 40 569

Transport: se Anfield

Arenan är en av de sista på toppnivå som ser ut "som engelska arenor ska göra". Men alla plus hos Goodison Park – som de höga raka läktarna och alla nostalgiska inslag (inklusive en kyrka!) – dras tyvärr ner av en mängd minus. Som att arenan är instängd i ett bostadsområde och knappast kan expandera. Liksom – vilket är värst – att den är sliten och trött och har många svårt skymda platser. Men i väntan på att Everton precis som grannarna Liverpool kommer till skott med en ny arena är Goodison Park faktiskt ett måste för den som vill ha varit med om allt i ämnet fotbollsresande.