Upplev alla klassiska amerikanska idrotter

Sport i Chicago

1 av 3 | Foto: AP
Arenor United Center där Chicago Bulls och Blackhawks huserar. Klassiska Wrigley Field där Chicago Cubs spelar.
SPORTBLADET

Oprah Winfrey är Chicagos superstjärna. Men sportstjärnorna av dignitet kommer inte långt efter, basketstjärnan Michael Jordan är bästa exemplet i en av USA:s hetaste idrottsstäder.

Totalt 16 proffsklubbar. En av få städer som är representerade i alla de stora nordamerikanska proffsligorna. Chicago är långt mer än höga skyskrapor och tv-giganten Oprah Winfrey. Chicago är kort sagt en av USA:s viktigaste sportstäder. Dessutom är den av städerna som har en lite ”europeisk” känsla kring matcherna. När man kollat in Sears Tower är idrott på k-märkta arenor som Wrigley Field eller Soldier Field ett lysande alternativ till sightseeing.

Sportchansens snabbguide till sport i Chicago:

Amerikansk fotboll:

Precis som i New York krigar football och baseball om positionen som stans största idrott. Baseball är historiskt sett den stora idrotten även i Chicago. Men det går inte att ta från fotbollslaget Chicago Bears att de är den mäktigaste upplevelsen. Dels för att de lockar mest folk, 61 000, dels för att klubbens arena Soldier Field är ett sporthistoriskt monument precis vid Lake Michigan.

Att Soldier Field, kontroversiellt ombyggd 2003, faktiskt är den minsta arenan i ligan NFL är inget bekymmer om motståndet är ärkerivalen Green Bay Packers och stämningen går att ta på. Till Soldier Field kommer man från centrala stan enklast med CTA:s busslinje 146. Men det går även att ta CTA:s röda, orangea respektive gröna linjer till Roosevelt Road/State Street Station.
Biljetter: www.ticketmaster.com eller www.stubhub.com.

Baseboll:

Chicago Cubs är historiskt innerstadens klubb. De finns i stadsdelen Lakeview och spelar sedan 1910 på numera kulturminnesmärkta Wrigley Field med kapacitet 41 118. På plats är det lätt att förstå varför Hollywood ständigt väljer denna arena när de vill skilda typiskt amerikansk sportmiljö. Res dit med CTA röd linje till Addison.
Biljetter går oftast att få tag på och köps i biljettkassa på plats eller via: www.chicago.cubs.mlb.com.

Chicago White Sox har i snart 100 år levt i skuggan av en mutskandal. ”The black sox scandal” under slutspelet ”World series” inträffade säsongen 1919. Men 2005 skakade klubben åtminstone tillfälligt av sig det spöket genom att bli den första Chicagoklubben på evigheter att ta hem just World Series.

White Sox, i stan kallade ”The South Siders”, finns på New Comiskey Park – efter en sponsor även kallad US Cellular Field, ”The Cell”. Arenan finns i stadsdelen Armour Square och är granne med stans Chinatown. Kollektivt åker man hit med CTA:s röda linje till stationen Sox/35th eller grön linje till 35th/Bronzeville. Utöver derbyt mot Cubs brukar det gå att få biljetter till en arena som tar drygt 40 000: www.whitesox.mlb.com.

Basket:

Chicago Bulls blev het stoff för hela världen under eran när Michael Jordan dominerade klubben. Men även i dag är det en bra show att uppleva laget i United Center i stadsdelen Near West Side. Man tar sig till United Center (som ersatte mytomspunna Chicago Stadium) med CTA:s linjer röd, grön, lila respektive brun till Madison. Därifrån CTA buss 19 eller 20 västerut.
Det kan gå att fixa biljetter på plats i biljettkontoret vid entré 4, men börja med www.ticketmaster.com.

Ishockey:

Bobby Hull, Stan Mikita, Bobby Orr, Phil Esposito. Chicago Black Hawks är en institution i NHL, vilket nämnda f d spelare skvallrar om. Men på senare tid har det varit sämre med resultaten för den hockeytokiga publiken i Chicago. Sanningen är att Blackhawks inte vunnit ligan sedan 1961. Vilket gör att man nu har nått den tveksamma statusen av att ha sämst moderna meriter av samtliga de sex klubbar som en gång startade ligan.

Men en hockeykväll i United Center (kapacitet på hockey 20 500) är trots detta en massiv upplevelse. I synnerhet om motståndet är Detroit, New York eller någon annan av de klassiska klubbarna.
För transport och biljettinformation: se Chicago Bulls.

Fotboll:

Typiskt nog för sportstaden Chicago så är fotbollslaget Fire den enda klubben i Major Soccer League som följs av fans som vi européer kan känna igen oss i. Här förekommer till och med ”ultras”-supportrar och färgsprakande tifoskådespel. Fenomen som över huvudet taget är mycket ovanliga i amerikansk idrott.

Platsen är Toyota Park i den sydvästliga förorten Bridgeview. Publiken på intima Toyota Park har fått rimlig belöning för sitt engagemang. En slutspelstriumf, två ytterligare finaler och regelbundet minst kvartsfinal har det senaste decenniet serverats 20 000 på plats. Ta CTA:s orangea linje till Midway och därifrån transferbuss i regi av bolaget PACE.
För biljetter kolla http://web.mlsnet.com/t100/tickets/.