Man kan sälja till två personer samtidigt – tills man åker fast

Jonathan Jeppsson: Tv-rättigheterna börjar utvecklas till en rätt oaptitlig soppa

SPORTBLADET

I juni 2006 försökte en kvinna i Mörrum sälja en Volvo V70 – till två olika personer samtidigt.

Det gick sådär. Hon åkte dit.

Nu är frågan om inte det schweiziska bolaget Kentaro försöker göra samma sak som kvinnan i Mörrum – fast med de allsvenska tv-rättigheterna i stället.

Ah, jag förstår om ni kräks på allt som har med tv-rättigheter att göra. Det gör ni i så fall rätt i, för det här börjar utvecklas till en rätt oaptitlig soppa.

Men om man bara för en liten stund ska sätta på sig Sverker Olofssons jeansskjorta så finns det vissa

saker som kan vara viktiga ur ett konsumentperspektiv.

Enligt det ursprungliga avtalet mellan Canal Plus och Kentaro fick TV4 visa 14 allsvenska matcher. Enligt det nya avtalet med TV4 får fyran plötsligt sända 50 matcher och det är detta som fått Canal Plus att gå i taket och hota med att dra Kentaro inför domstol.

Men var matcherna kommer att hamna kan ju vara väldigt viktigt att veta för den som nu sitter och funderar på handla upp sig på ett Canal Plus-abonnemang.

Så, lite hårda papper:

Kommer det att visas 50 allsvenska matcher TV4?

Ja, med största sannolikhet blir så. TV4 säger sig ha ett glasklart avtal. Dras saken till domstol kan den stoppa sändningarna tills tvisten är löst. Men dit är det just nu väldigt långt.

Kommer det att bli en rättsprocess?

Nej, troligtvis inte. Canal Plus har under de senaste dagarna låtit sina jurister gå igenom avtalet en gång till och man säger sig vara 100 procent säkra på att avtalet med Kentaro är vattentätt.

Nu vill man ge Kentaro tid att inse sitt misstag. En rättsprocess skulle bli långdragen. Går man via tingsrätt och hovrätt handlar det om flera år, blir det process kommer den i stället att avgöras i skiljedomstol. Då går det fortare, kanske knappt ett år, och utomstående får ingen insyn i rättsprocessen.

Hur stort skadestånd kommer Canal Plus att kräva?

Mångmiljonbelopp. Canal Plus programdirektör Mats Örbrink säger själv att ”vi kan inte leva med att de visar 50 matcher. Varför ska man då titta på Canal Plus?”. Så mycket pengar är det alltså värt.

Med det avklarat – någon som vill köpa en röd Toyota Corolla –91:a?

En sån som kan gå hur långt som helst. De fem första som pröjsar får den.