Orienteringen drabbad av ännu ett dödsfall

Mikael Olofsson avled på väg hem från träning

SPORTBLADET

Ännu ett dödsfall har drabbat orienteringen.

Göteborgaren Mikael Olofsson, 27, avled i går kväll på väg hem från ett träningspass, skriver Göteborgs-Posten.

Foto: Svenska Orienteringsförbundet
Mikael Olofsson

Mikael Olofsson tillhörde IFK Göteborg och har representerat Sverige i A-landslagssammanhang, senast i Nordiska mästerskapen 2005. I går kväll var han och några lagkamrater på väg hem efter ett träningspass utanför Varberg.

Olofsson satt i framsätet på bilen och sov när lagkamraterna hörde honom hosta till strax utanför Mölndal. Han drabbades av någon form av andningsproblem och vännerna körde genast till akuten på Mölndals sjukhus. Där gjordes flera hjärt- och lungräddningsförsök, men utan resultat. Dödsorsaken är ännu inte fastställd, skriver Göteborgs-Posten.

Flerfaldig SM-medaljör

- Det är djupt tragiskt. Våra tankar går ju framför allt till Mikaels familj, säger Tobias Holmqvist, elitansvarig i IFK Göteborg, till tidningen.

Mikael Olofsson har tillhört svenska eliten allt sedan junioråldern. I fjol tog han två SM-medaljer, silver på natten och brons på medeldistansen. 2006 förde han som slutman IFK Göteborg till SM-silver i stafetten.

Var pigg efter träning

Svensk idrott har drabbats av flera dödsfall under de senaste åren och det har debatterats om föreningarna borde ta ansvar för allmän hjärtscreening.

– Alla våra löpare springer med pulsmätare på sig, frågan om hjärtscreening är också en resursfråga. RF (Riksidrottsförbundet) har inga såna rekommendationer, men vi får naturligtvis se över det här även om vi inte vet något om dödsorsaken. Det blir så klart en oro bland löparna, säger Tobias Holmqvist till TT.

Han säger också att Mikael Olofsson inte hade klagat över några hälsobesvär.

– Nej, det var väl snarare tvärtom. Han var pigg, medan de andra var slitna efter träningen.

ARTIKELN HANDLAR OM