17-årig hockeyspelare åtalad för tackling

– Han var ute efter att skada, säger kammaråklagare Per-Åke Kvarnström.

SPORTBLADET

En 17-årig norsk hockeyspelare tacklade sin svenske motståndare i ryggen.

Nu åtalas han för misshandel.

– Det var efter avblåsning och går därför under allmänt åtal, säger åklagare Per-Åke Kvarnström.

”Det var ingen tackling utan ett rent överfall”, säger Filip Persson till aftonbladet.se.

Den 8 april förra året möttes flera lag i en turnering i Vänersborg.

När skånska Frosta från Höör gick upp mot det norska laget Stjernen inträffade den situation som nu lett till att en norsk yngling åtalas för misshandel.

– Efter att domaren blåst av spelet var den svenske 17-åringen på väg mot sitt avbytarbås. Han tacklades då bakifrån och for rakt in i sargen utan att kunna ta emot sig, säger kammaråklagare Per-Åke Kvarnström som lämnat in åtalet.

Filip Persson är den yngling som drabbades av crosscheckingen. Han tycker att det är bra att händelsen gått till åtal.

– Det var ingen tackling utan ett rent överfall. Jag hade åkt för att byta efter en iceing och var helt oförberedd. Jag hade rätat på min rygg när jag fick klubban intryckt i ryggslutet och kastas rakt in i sarjen, säger han till aftonbladet.se.

Filip kände en blixtrande smärta genom hela ryggen och skrek rakt ut av smärta. Sjukvårdare sa åt honom att ligga kvar på isen tills ambulanspersonalen anlänt och kunde flytta honom på ett säkert sätt.

Filip kördes till sjukhus där röntgenundersökning visade att flera kotor förskjutits i sidled.

– Läkarna sa att om jag inte varit så vältränad kunde det ha gått mycket värre, säger Filip.

”Aldrig sett något värre”

Enligt åklagaren måste den norske spelaren varit ute efter att skada sin motståndare. Tacklingen utdelades med klubban mot ryggen på två till tre meters avstånd från sargen.

– Jag har talat med den man som var turneringsansvarig och han hade aldrig sett något värre på i en hockeyrink, säger Per-Arne Kvarnström.

Så här skriver domaren Mikael Dahlgren i sin rapport om händelsen:

"Jag ser situationen som ett rent överfall från Stjernen-spelaren. Han var endast ute för att skada spelaren. Han var dessutom inte ångerfull efter att han fick sitt straff".

”Ute efter att skada”

Samma bedömning gör Leif Görtz, lagledare för Frosta:

– Vi trodde att Fililps rygg gått av. Alla som spelar hockey är medvetna om att en tackling mot någon som är helt oförberedd är farligt. Han måste ha varit ute efter att skada min spelare, säger han.

Per-Åke Kvarnström anser att den norske spelaren ska åtalas eftersom spelet var avblåst när tacklingen utdelades.

– Då gäller samma regler som i samhället i övrigt, säger han.

Förnekar att han försökt skada

Den norske ynglingen, som fick matchstraff efter det inträffade, förnekar att han försökte skada svensken. Hans pappa säger till aftonbladet.se att de varit på polisför och i övrigt inte vill kommentera åtalet.

Filip Persson hade smärtor i ryggen under flera månader men är nu återställd och tränar åter hockey.

– Men det är bara ren tur att det inte gick illa. Han kunde ha blivit skadad för livet, säger Leif Görtz.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund känner inte till händelsen men anser rent generellt att händelser som intfäffar under en match inte har något i domstolar att göra:

– Vi har regler för hur vi ska hantera det som sker inne på arenorna. Förhoppningsvis kan vi göra det så bra att några civila domstolar inte behöver träda in, säger han.

Åklagaren menar att eftersom det skedde efter avblåsning gäller samhällets regler som vid vilken misshandel som helst. Det resonemanget har Englund ingen förståelse för:

– Om det var avblåst kan väl inte spela någon roll. Avblåsning är ett avbrott under matchen men tävlingen pågår tills slutsignalen ljuder. Den här typen av händelser ska idrotten själv hantera, annars får vi ju två parallella bestraffningssystem.