Hoppas du på allsvenskan direkt i fyran – tänk om

SPORTBLADET

Trodde du att du skulle få se ditt allsvenska favoritlag i fyran i sommar?

Hög tid att tänka om. För nu är en domstol inblandad i tv-kriget.

I veckan har Canal plus stämt Kentaro inför skiljedomstol, där man kräver att TV4:s rätt att sända 50 allsvenska matcher stoppas.

Detta tills tvisten företagen emellan är löst – och det kan ta tid.

I förra veckan skrev jag att det var sannolikt att de extra allsvenska matcherna skulle sändas i TV4, men nu är jag inte lika övertygad längre.

Att saken nu hamnat i domstol har satt eld i baken på Kentaro som nu tvingas argumentera för sitt agerande. Men det enda man får ur Kentaros nytillträdda svenska vd är att han är ”förvånad över det Canal plus håller på med”.

Och om det nu är så, om man är mycket förvånade över vad Canal plus gör – då har jag svårare att se var det här bråket ska sluta.

Ett scenario är att Kentaro har tagit en rövare med TV4 för att rädda ett ursprungligen olönsamt avtal – och att allt mynnar ut i en kompromiss där TV4 får några fler matcher och Canal plus får några miljoner.

Markerar vilken ringhörna man står i

Men det hårda tonläget från Canal plus talar inte längre för några kompromisser – och är Kentaro fortfarande ”förvånade över vad Canal plus håller på med” har man ganska tydligt markerat i vilken ringhörna man står.

Ett annat scenario är mer omvälvande: Det är att Kentaro har tröttnat på sitt olönsamma tv-avtal – och vill göra sig av med det. Det finns nämligen en klausul i fotbollförbundets avtal med Kentaro som ger förbundet möjlighet att riva miljardkontraktet om inte Kentaro uppfyller sina skyldigheter mot Svenska Fotbollförbundet.

Och det kan mycket väl bli detta som förbundets rådgivare Rune Hauge råder Lagrell att göra när musiken tystnar och alla måste sätta sig ner på en stol som kanske inte finns.

Enligt ordböckerna är antiklimax en ”berättelse där en spännande intrig avslutas på ett snöpligt sätt”.

I gårdagens längdskidåkning i Kanada, herrar 15 km, i SVT24 får man nog säga att det var det som hände. I en rafflande sekundstrid hade italienske ledaren Valerio Checchi 50 meter kvar bröts länken och stackars Jacob och Örjan, som satt offtube i Stockholm, fick spekulera i fem minuter kring vem som egentligen hade vunnit det där loppet. Kanske är det någonstans ändå charmigt med tillfälliga avbrott 2008.