”Vinna OS – en dröm”

Sveriges sex nya hopp inför 2012 – men två ska bort

Foto: ROLF ANDERSSON
rustade för fight Sex svenska fäktartjejer slåss om fyra platser i OS i London 2012. Från vänster: Olivia Hägglöf, Nina Westman, Johanna Bergdahl, Sanne Gars och Emma Väggö. Stående bakre raden Emma Samuelsson.
SPORTBLADET

GÖTEBORG. Hon ska egentligen vara som bäst om tio år, men redan nu är Emma Samuelsson, 19, ett av Sveriges heta OS-hopp.

– Att vinna OS är en dröm, men jag är ju bara halvvägs ännu, säger hon.

Göteborg i går, Rom nästa helg, följt av Paris och en snabbis in i Tyskland. Livet som ung fäktare i Sveriges landslag kan tyckas glamoröst, men Emma Samuelsson vet att det inte är så fint som det låter.

– Nä, det ligger oerhört mycket träning bakom för att bli bra. Jag tränar sex dagar i veckan, fyra-fem timmar per dag. Plus tävlingar. Det har gått ut över mycket annat, inklusive skolan.

Sensationellt EM-silver

Men det har gett resultat. När EM i Gent avgjordes i somras tog 19-åringen sensationellt en silvermedalj. Att lägga till segrarna hon redan tagit på juniornivå.

Och bakom henne kommer fem andra tjejer och utmanar. Johanna Bergdahl, Nina Westman, Emma Väggö, Sanne Gars och Olivia Hägglöf. Samtliga 17-18 år gamla, och med fina meriter som fått SOK (Sveriges Olympiska kommitté) att förtjust gnugga händerna. Målet är OS i London 2012, dit Sverige får skicka fyra fäktare.

”Två ska bort”

– Vi sporrar varandra. Två ska bort till OS 2012, men hellre att vi är för många än för få, säger Johanna Bergdahl, i går trea och bäst av svenskorna, när världscupen avgjordes i Göteborg.

Men till OS i Peking får hon inte åka. Där är i stället förhoppningen att Emma Samuelsson ska glänsa. Men först, ett trixigt kval i april.

Inte som bäst – ännu

– OS är drömmen, det vore jättecoolt. Men det är ingen katastrof om jag inte går dit, jag ska inte vara som bäst ännu, säger hon.

Men är det inte jobbigt att träna så hårt, och så har du nästa OS först om fyra år?

– OS? Men det är ju typ 100 VM innan dess. Jag kommer inte få några problem med motivationen.

Det sägs att du är en riktigt dålig förlorare?

– När jag har förlorat är jag bara ”prata inte med mig!”. Jag blir oerhört förbannad. Ibland även under matcherna. Det kan bara bli helt svart för ögonen och jag vill bara mörda någon. Och där står jag med min värja.

Men än så länge är du ostraffad?

– (skratt) Ja, jag har väl sprungit in i någon motståndare, kört någon fuling. Men ännu så länge har jag inte boxat till någon i alla fall. Men det är mest mig själv jag blir arg på. Att träna så hårt och sen fäktas så dåligt. Som i dag. Lycka till i OS-kvalet säger jag bara.

Men du kanske kan lära dig något av förlusterna också?

– Passa dig nu! Men visst, något kan jag säkert lära mig. Fast jag kan inte komma på något just nu bara.

Hon sitter på en stol, helt blåslagen från träffarna från värjan. Foten, vristen och smalbenen är fulla av mörka märken.

Du är inte direkt skyddad?

– Nja, men jag har ju tuttskydd! Fötterna är värre, där har jag bara strumpor. Armarna täcks av en lite tjockare tröja.

Vad driver dig?

– Att det är så himla roligt.

Nu låter du farligt mycket som Carolina Klüft?

– Haha, ja, men det är ju så det är. Bästa känslan är när jag uppnår de mål jag satt upp. Fäktning är så himla kul. Jag får åka runt i hela världen, se en massa nya platser, och träffa massor av nya människor. Sen är vi ett gott gäng från början också. Du kan ju själv tänka dig, sex tjejer som åker iväg tilllsammans.

Om fyra år, senast, ska det ge svenska OS-medaljer.

FAKTA

Fäktning

Först grupptävling, där de 64 bästa sen går vidare till utslagstävlingen. Varje match består av tre perioder tre minuter. Den som först når upp till 15 träffar vinner matchen. En fäktare beräknas vara som bäst först i 30-årsåldern.

Vägen till Peking

Till OS i Peking finns det två platser kvar. En tjej från varje europeiskt land gör upp i en kvaltävling i april. Till OS i London 2012 får Sverige i stället skicka ett helt lag. De fyra deltagarna får där också vara med i den individuella tävlingen.

Emma Samuelsson

Ålder: 19 år. Klubb: Göteborg Fäktklubb. Bor: Göteborg. Meriter: Silver i senior-EM, guld i junior-VM, guld i juniorvärldscupen. Med i SOK:s talanggrupp. Mål 2008: Ta sig till OS, försvara guldet i junior-VM. Dröm: Vinna OS- och VM-guld. Att bli bäst i världen.

Johanna Bergdahl

Ålder: 17 år. Klubb: A6. Bor: Jönköping. Meriter: EM-guld och EM-silver i lag för juniorer, 2:a i juniorvärldscupen, 3:a i junior-VM. Med i SOK:s talanggrupp. Mål 2008: Ta medalj på junior-VM. Dröm: Vinna OS-guld.

Nina Westman

Ålder: 18 år. Klubb: Kalmar Fäktklubb. Bor: Kalmar Meriter: EM-guld och EM-silver i lag för juniorer, SM-guld individuellt och i lag. Med i SOK:s talanggrupp. Mål 2008: Att ta en pallplacering i världscupen, komma bland de åtta bästa i junior-VM, ta medalj i lagtävlingen. Dröm: Att vara med i lagtävlingen i OS.

Emma Väggö

Ålder: 17 år. Klubb: Kungsbacka Fäktklubb. Bor: Geneve, Schweiz. Meriter: junior-EM guld i lag, silver i världscupen i Göteborg i fjol, nordisk och svensk mästare i kadett. Med i SOK:s utmanargrupp. Mål 2008: Komma med till junior-VM. Dröm: Att få vara med i OS, att bli bättre än pappa (Björne Väggö vann OS-silver i värja 1984).

Sanne Gars

Ålder: 18. Klubb: FKC. Bor: Karlskrona. Meriter: junior-EM guld, silver junior-EM i lag, bronsmedalj två gånger i världscupen, silver i senior-SM. Med i SOK:s utmanargrupp. Mål 2008: Att komma med till junior-VM. Dröm: Att komma med till lagtävlingen i OS 2012.

Olivia Hägglöf

Ålder: 17 år. Klubb: Kungsbacka Fäktklubb. Bor: Kungsbacka. Meriter: åtta i världscupen i Helsingfors. Med i SOK:s utmanargrupp. Mål 2008: Försöka få en bra placering i världscupen, bland de åtta bästa. Dröm: Att ta sig till OS, och väl där gärna vinna guld också.

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM