15 medaljchanser – men inget guld

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Inga guld.

Silver till Björn Ferry i sprint.

Brons till mixstafettlaget och Helena Jonsson i distans.

Så kan det gå.

”Stafett är stafett”.

”Allt avgörs på vallen”.

Dessa två skidskyttemantran fick i går, när vi gick runt i ett underbart, soligt och vintrigt Östersund, sällskap av ett tredje: ”Medaljchans på alla distanser”.

Förbundskapten Eklund säger det om sin trupps VM-möjligheter.

Liksom Anna Carin Olofsson om sina chanser.

Och Björn Ferry om sina.

Visst, det stämmer och det är naturligtvis ljuv musik i arrangörernas (och SVT:s) öron för då ”lever” VM varje dag. Lägg till det Helena Jonsson i distans och sprint och Mattias Nilsson i sprint och vi är uppe i 14-15 verkliga medaljchanser. Och i sportjournalistens lilla handbok står det att man då, i synnerhet inför ett hemma-VM, bör skriva hem om i varje fall fem säkra medaljer, varav två av ädlaste valör.

Graviditeten har inte ökat chanserna

Men jag väljer att lägga mig lite lägre. För det är ju, om vi ska dra till med ett fjärde skidskyttemantra, så att ”konkurrensen har aldrig varit tuffare”.

På damsidan har ett helt koppel unga tjejer kört i fatt Anna Carin Olofsson denna säsong och gjort toppen betydligt bredare samtidigt som alla rutinerade är kvar från förra säsongen. Det var annorlunda inför förra säsongen då flera tunga namn lade av eller födde barn.

Föda barn, ja.

Olofssons graviditet har naturligtvis inte ökat de svenska medaljchanserna, även om de förstås finns kvar ”på alla distanser”.

På herrsidan lade visserligen Poirée och Fischer av inför den här säsongen men vi har i stället fått en rysk kvartett som nästan alltid slår sig in bland de sex-åtta bästa. Sedan kommer det alltid någon österrikare, tjeck eller lett och spurtar förbi Ferry, pissar och får behålla sin välförtjänta medalj.

Hemmaplan då?

Nja, det känns som om det kan vara lika mycket en belastning som ett lyft för det här gänget.

Nej, jag tror att Sverige landar på ett silver och två brons. Ferry blir tvåa redan i morgon, Jonsson trea på sin favoritdistans och när Björndalen och Neuner kör mixstafetten får de svenska, regerande världsmästarna nöja sig med en tredjeplats.

Däremot kommer vi att rada upp fjärde-, femte, sjätte-, sjunde- och åttondeplatser.

Precis som i världscupen i vinter alltså.

Stolpe ut. Lite trist.

Men klart godkänt förstås.

ARTIKELN HANDLAR OM