”Jag är inte så Psycho – det är bara en myt”

Sportchansens Lars Nylin berättar historien om spelaren som blev ”Psycho” med en hel fotbollsvärld

Foto: ap
tonar ner myten om sig själv Sportchansens Lars Nylin ger dig historien om fotbollsspelaren som blev ”Psycho” med en hel fotbollsvärld, Stuart Pearce.
SPORTBLADET

Han var punkaren och elektrikern från Hammersmith som tycktes bli kvar i amatörfotbollen.

Men efter en vältajmad tackling på våren 1983 blev han till sist proffs. Backterriern Stuart Pearce blev så småningom "Psycho" med fotbollsvärlden. Nu siktar han på EM i Sverige som förbundskapten för det engelska U21-landslaget.

Här berättar Sportchansens Lars Nylin historien om den London-födde tuffingen som en av Englands mest hyllade vänsterbackar genom tiderna.

– Efter åtta minuter satte han in en dundrande tackling på motståndarens högermittfältare. Denne landade i min frus knä. Då sa jag till henne: Det var det. Jag har sett nog. Vi åker hem.

Det var våren 1983 som Stuart Pearce effektivt övertygade Coventry Citys manager Bobby Gould om sitt kunnande på en fotbollsplan. Gould hade hört talats om ett 21-årigt stenhårt backlöfte i klubben Wealdstone. Efter Pearce tidiga tuffa tackling på en stackars Yeovil-spelare var det klart.

Efter fem och ett halvt år som amatörspelare i Alliance League fick Pearce byta elektrikerjobbet mot Coventry City. Punkaren från Hammersmith och Shepherds Bush i västra London hade blivit proffs. Det som därpå följde är en av de pouläraste sentida kultlegenderna i engelsk ligafotboll.

I Robin Hoods hemtrakter

När Pearce 1985 hamnade i Nottingham Forest inledde han en tolvårig sejour i Robin Hoods hemtrakter. Under de åren blev han ”Psycho” inte bara med Forests fans. Med sin totalt kompromisslösa attityd blev Pearce även en stor favorit bland landslagets supporters.

Under 1990-talet tog Stuart Pearce över som Englands mest hyllade vänsterback genom alla tider. Senare har ingen varit ens nära att peta ner honom från den inofficiella tronen. Eller om den är smått officiell numera. 1999 fick Pearce faktiskt en orden av drottning Elizabeth för sina tjänster till engelsk fotboll.

Missade straff i VM

Några klassiska Pearce-ögonblick gjorde honom till ”Psycho” även med övriga världen. Först straffmissen mot Västtyskland i VM 1990 då Pearce återvände till mittpunkten med tårar i ögonen. Sedan straffen mot Spanien i EM 1996. Den gången drev han inte bara ut de onda andarna genom att sätta straffen. Hans euforiska jubelscen mot läktarna på Wembley efter målet blev samtidigt en av de mest spridda bilderna från turneringen.

Vi svenskar minns även Pearce från hemma-EM 1992. Det var då han skallades blodig av fransmannen Basile Boli. Men envist vägrade låta sig plåstras om – han hade ju en livsviktig frispark att ta. I det ögonblicket var han maximalt ”Psycho”. En image som han ibland ifrågasatt själv. Men som han inte försökt att radera bort. Pearce sa häromåret i tidningen The Telegraph:

”Var en myt”

– Jag är inte så ”Psycho” längre. Vet inte om jag någonsin var det. Det var en myt. Men den arbetade till min fördel så jag lät det leva. Folk sa att jag var en hetsporre, men jag tror att du bara blir en hetsporre om du inte inser dina begränsningar. Jag visades bara ut ett par gånger, och min karriär varade ändå 1 000 matcher.

– En gång svor jag åt en domare och fick rött kort, det gjorde jag aldrig om igen. Jag fick några gula kort eftersom aggression var en del av mitt spel. Men så snart det hotade lagkänslan eller matchresultatet kontrollerade jag mig själv. Vanligt sunt förnuft.

Tog upp Manchester City

En VM-semifinal 1990 och två FA-cupfinaler – båda förlorade – blev det närmaste en stor titel som Stuart Pearce kom under sin långa aktiva karriär. Men han avrundade karriären på bästa sätt. 2002 var han med att ta upp Manchester City – även där blev han lagkapten – till Premier League. Att han i den sista matchens döende minuter hade en serverad chans att göra sitt 100:e mål i karriären – men missade den straff han fick ta – är nog efteråt något han kan leva med.

Stuart Pearce säger om sitt adelsmärke, de vältajmade beslutsamma tacklingarna:

– Tacklingar är en konstart. Du kan lära ut den, som all fotbollsteknik, men det är inte lätt.

Sparkades 2007

Numera är det det engelska U21-landslaget som har Pearce som tacklingslärare. Han blev coach för de mest lovande engelska spelarna efter att 2007 ha fått sparken från Manchester City. Där hade han just genomlidit en säsong när hans elva var förödande ineffektiva. 2006/2007 gjorde man bara tio mål på hemmaplan, inget alls efter jul. Båda är bottenrekord för den högsta engelska ligan.

Men med U21-landslaget startade det desto bättre. Sommaren 2007 nådde man semifinal i EM. Pearce, i det läget vikarierande förbundskapten, blev därefter fast anställd. Pearce hoppas att nå ännu längre i sommarens EM i Sverige. Och varför inte, han har trots allt spelare som Micah Richards, Aaron Lennon och Theo Walcott i startelvan.

Kanske får Stuart Pearce som manager till sist den stora titel som han så dedikerat jagade som spelare.

FAKTA

Detta är Stuart Pearce:

Namn: Stuart Pearce.

Född: 1962 i London.

Klubbar som spelare: Wealdstone, Coventry City, Nottingham Forest, Newcastle United, West Ham United, Manchester City.

Klubbar som tränare: Manchester City, Förbundskapten Englands U21.

Landskamper: 78 för England.

Boka resa till London:

SAS flyger dagligen till flygplatserna London Heathrow och London City.

Stockholm – Heathrow: 76 gånger i veckan.

Stockholm – London City: 22 gånger i veckan.

Göteborg – London: 26 gånger i veckan.

Köpenhamn – Heathrow: 80 gånger i veckan.

Köpenhamn – London City: 32 gånger i veckan.