”Gamlingarna” som vägrade lägga av

Sportchansens Lars Nylin rankar sportens veteraner som aldrig fick nog

Foto: bildbyrån
stjärnor på ålderns höst Chris Chelios, Gordie Howe och Roger Milla är tre av 12 som platsar på Lars Nylins lista över ”gamlingarna” som fortfarande var bäst – trots åldern.
SPORTBLADET

Ständigt dessa tonåriga superlöften i fotboll, hockey och friidrott.

Men också ständigt dessa sportens ädla veteraner, som vägrar pensionera sig från det de älskar.

I juli var Tom Watson 59, två decimeter, från att vinna British Open i golf.

Här rankar Sportchansens Lars Nylin sportens ”golden oldies” och inleder med blågult.

12) Oscar Svahn, 72

Mångsysslaren från Bohuslän var 72 år och 280 dagar då han 1920 tog sin sista OS-medalj i skytte, det gäller fortfarande som åldersrekord i OS.

11) Evy Palm, 47

Västgötskan Evy är det bästa beviset på att man aldrig ska sluta fantisera. Palm började tävlingslöpa som 34-åring och satte sina bästa tider på 10 000 meter och maraton, för säkerhets skull svenska rekord, när hon var 46 respektive 47.

10) Per-Olof ”Posa” Serenius, 61

Kort och gott: ”Posa” slutar aldrig och vi älskar det. Den evige från Svärdsjö tog i år sitt 20:e SM-guld och vann 2002 som 54-åring sitt sista (?) individuella VM-guld i isracing.

9) Roger Milla, 42

Många har varit äldre än Roger Milla och spelat toppfotboll. Örgrytes Bengt Andersson är vid 43 just nu ett svenskt exempel. Men det är ändå något särskilt med en kille som avslutar karriären, flyttar till en ö i Indiska Oceanen, för att sedan av sin president övertalas om en comeback vid 38. Historien om Kameruns Milla blev knappast sämre av att han gjorde fyra mål i sitt comeback-VM 1990 och sedan, vid 42, även gjorde mål i VM 1994.

8) Chris Chelios, 47

Bara ettan på den här listan övertrumfar Chelios mäktiga 25 säsonger i NHL. Får han som vill blir det ännu fler, trots att Detroit Red Wings i somras tackade nej till hans fortsatta tjänster. Och tjänar man 750 000 dollar på att spela hockey i medelåldern, så varför inte?

7) Roger Clemens, 45

Basebollpitchern Clemens hade en lång karriär och var 45 år när han 2007 avrundade med en säsong i New York Yankees. Clemens hann med en hel del även utanför planen, inklusive en lång relation med den tonåriga countrystjärnan Mindy McCready och mot slutet av karriären en minst lika kontroversiell koppling till användande av anabola steroider.

6) Tom Watson, 59

Om Watson i juli i år vunnit British Open och därmed slagit Jack Nicklaus åldersrekord för seger i en av golfens majorsturneringar (46 år) hade Watson toppat denna lista. Men tyvärr vägrade Twittergolfaren Stewart Cink att ge sig och avgjorde efter särspel.

5) George Foreman, 48

Långt efter ”The Rumble in The Jungle” med Muhammad Ali blev Foreman som 45-åring den äldste tungviktschampen när han knockade Michael Moorer. Ännu vid 48 nosade Foreman vid mästarbältet och blev uppenbart bortdömd mot Shannon Briggs.

4) Sir Stanley Matthews, 50

Englands egen Rolf Zetterlund spelade i landslaget som 42-åring, blev vald till årets ligaspelare som 46-åring, och slutade enligt egen utsago ”för tidigt” då han vid 50 avrundade i förstadivisionen med Stoke City. Mycket riktigt spelade han senare som 55-åring i Maltas högsta liga.

3) Jeannie Longo, 51

Förra sommaren var den franska cykeldrottningen två sekunder från ett OS-brons i Beijing, hon var då 50. Sin senaste OS medalj tog Longo när hon var 42. När hon cyklade hem sitt enda guld, vid OS 1996, var hon en flicksnärta på 38 vårar.

2) Martina Navratilova, 49

Under en mer än 30-årig elitkarriär fick tjeckisk-amerikanskan bland annat ihop osannolika 59 Grand Slam-titlar. Den sista tog hon 2006 i mixed-dubbel i US Open, då var det en månad tills hon skulle fylla 50. Navratilova tyckte att det blev en utmärkt punkt för hennes tennissaga.

1) Gordie Howe, 52

Hockeyikonen Howe spelade i NHL under fem decennier, sex om man räknar ett inhopp i IHL-ligan som 69-åring. Han var dessutom allt annat än utfyllnad ens i slutet av sin märktiga karriär. Han satte sitt personliga poängrekord vid 41. Under sin sista NHL-säsong, som 52-åring, spelade han samtliga 80 matcher, gjorde 41 poäng, och var allmänt hjälpsam när Hartford Whalers gick till play off.