Sportguide New York

Upplev idrott på högsta nivå

1 av 2 | Foto: AP
Amerikansk fotboll Ett av alla lag att se i New York är Jets.
SPORTBLADET

Tänk New York och sport och nio av tio associerar till New York Rangers på Madison Square Garden. Men varför inte bli den tionde? Upptäck en av världens hetaste sportstäder i arenorna som berättar allt om det amerikanska kynnet.

Biljetter till svettiga överpriser. Biljetter där svartabörsmånglaren inte ens har lyckats stava klubbarnas namn rätt. Sport i New York kan bli en dyr historia om man inte ser upp. Men det kan också vara en ljuvlig spets på en resa till en av världens mest självklara turistmål. Med minst en klubb i högsta ligan av alla de stora idrotterna – och fenomen som New York Marathon - finns det nästan alltid attraktivt sportutbud någonstans i New York City eller i New Jersey tvärs över Hudsonfloden.

Går alltid att få tag i biljetter

Det går nästan alltid att få tag i biljetter. Svårast är det tyvärr där det svenska suget är störst. New York Rangers drog säsongen 2007-08 i snitt 18 200 till Madison Square Garden. Det betyder ständigt fullsatt, 100 procent utsålt. Men är man beredd att betala så finns det biljetter även dit.

New York är inte bara en maktfaktor i amerikansk idrott – alla tunga förbund har sitt säte i stan. Där händer också massor på arenafronten. Faktum är att samtliga topparenor omges av något slags förändringar. Tidigare arenaklassiker som Ebbets Field eller Polo Grounds håller på att få nutida motsvarigheter. Det är till exempel hög tid att se klassiker som Shea Stadium och Yankee Stadium innan de 2009 ersätts av nybyggnationer och sedan med all säkerhet rivs.
Sportchansens snabbguide till sport i New York:

Baseball
I övriga USA är det amerikansk fotboll som regerar. Men i New York är det fortfarande baseball som är snackisen nummer ett. Ett möte mellan Yankees och Mets, derbyna kallas för "Subway series", eller mellan Yankees och Boston Red Sox är zenit på en sportsäsong i New York. Bara en ligatriumf för något av football-lagen eller Rangers kan ens nosa vid magnetismen kring de tyngsta baseboll-mötena.

New York Yankees spelar på Yankee Stadium i Bronx med en kapacitet på 57 000. Dit kommer man med tunnelbanans linjer 4, B och P. Resan tar en halvtimme från nedre Manhattan. Yankee Stadium ersätts hösten 2009 av en arena som fantasifullt kallas för New Yankee Stadium och bara ligger en gata bort från föregångaren (se separat artikel på Sportchansen). Kolla bara in motståndet först. Om Yankees möter Boston Red Sox, Mets eller ett topplag är detta stans hetaste biljetter.

New York Mets spelar på Shea Stadium i Queens med kapacitet på 45 000. Dit kommer man snabbast med tunnelbanans linje 7. Shea, inte minst berömd för en konsert med The Beatles på 1960-talet, ersätts i september 2009 av arenan CitiField som just nu byggs på en del av Sheas gigantiska parkeringsplats.

Amerikansk fotboll
New York Jets och New York Giants spelar båda på gigantiska Giants Stadium i Meadowlands, New Jersey. Kapacitet: 72 000. Som arenans namn skvallrar om är Giants det "riktiga" hemmalaget. Det talades länge om att Jets, som allmänt betraktas som ett Long Island-lag, skulle bygga eget på Manhattan. Men de två klubbarna kommer nu att dela även på en ny arena med planerad kapacitet på 82 000. Den ska svenska Skanska om något år börja bygga vid den bara 30 år gamla, men ändå slitna arenan vid Meadowlands. Till Giants Stadium i East Rutherford kommer man enklast med taxi eller egen bil. Kollektivtrafiken är det sämre med även om det går att ta bussar från Port Authoritys bussterminal vid 41:a gatan.

Basket
New York Knicks spelar i Madison Square Garden (se New York Rangers).

New Jersey Nets håller till i samma område som football-klubbarna. Nets är nu ensam storklubb kvar i Izod Center, mer känd som Meadowlands Arena, sedan New Jersey Devils flyttat. Men även Nets är på väg bort, klubben projekterar en ny arena i Brooklyn, en mytomspunnen stadsdel som därmed skulle få sin första toppklubb på 50 år (då Brooklyn Dodgers drog till L A).

Ishockey
New York Rangers finns givetvis på Madison Square Garden, en arena som i sig är en sevärdhet. Hit kommer man antingen till fots eller med flera tunnelbanelinjer, till exempel A, C eller E till stationen 34th Street/Penn Station.

New Jersey Devils spelar i häftiga och nyinvigda (2007) Prudential Center i New Jersey. Taxi är enklaste sättet att komma dit. men det går tåg såväl från Penn Station (New Jersey Transit) som stationen World Trade Center (PATH).

New York Islanders finns i Nassau Veterans Memorial Coliseum på Long Island. Det går i teorin att ta tåget dit med LIRR (Long Island Railroad). Men de stationer som ligger närmast arenan (Westbury, Hempstead, Hicksville) är så pass långt ifrån att bil/taxi är ett mycket bättre alternativ.

Fotboll
Red Bull New York är det stora äpplets bidrag till Major League Soccer. Klubben som tidigare hette MetroStars är satt att förvalta arvet från New York Cosmos. Hittills har Red Bull – med namnet efter sponsorn läskedrycksföretaget – huserat på enorma Giants Stadium. Men nu bygger man eget och intimt - 27 000 platser och "europeisk känsla" – i Harrison, längre västerut i New Jersey. Inflyttning dit sker hösten 2009 och det kommer att smidigt gå att ta sig dit med samma linjer som till New Jersey Devils nya arena.

FAKTA

Biljetter:

www.ticketmaster.com
www.ticketluck.com
www.ticketmayor.com (även Red Bull)
www.stubhub.com (vidareförsäljning av biljetter)

ARTIKELN HANDLAR OM