Stadsguide: Manchester

Lars Nylin om allt du bör
veta om City och United

Foto: AP
Stjärnlag Robinho och Cristiano Ronaldo är två av megastjärnorna i City respektive United.
SPORTBLADET

En av världens största klubbar och Premier Leagues kaxigaste uppstickare.

Staden Manchester bjuder på fotboll av högsta klass.

Foto: AP
Legendarer George Best, Denis Law och Bobby Charlton står staty utanför Old Trafford.

MANCHESTER UNITED

Säg Manchester United och vissa associerar till saker som gått snett med toppfotbollen. De tänker på fotbollen som en storindustri som ser försäljning av replika-tröjor som lika viktigt som sportsliga resultat.

Men betydligt fler gör positiva kopplingar när de hör klubbnamnet. Det går nog knappast att ifrågasätta att Manchester United, de röda djävlarna, i dag är världens mest populära fotbollsklubb. Miljoner, hundratals miljoner, över hela världen säger sig vara supportrar.

300 miljoner fans

En stor engelsk marknadsundersökning visade nyligen att mer än 300 miljoner på jorden kallar sig för United-supportrar. Nästan 90 miljoner av dem finns i Asien. Varannan vecka fyller delar av dessa miljoner rörelsens eget tempel, Old Trafford i Manchester.

Den internationella kulten Manchester United har byggts i mer än 50 år. Först genom fantasirik anfallsfotboll i regi av tränaren Matt Busby. Hans unga lag på 1950-talet, "The Busby Babes", stoppades upp av en flygkrasch 1958 när halva laget raderades ut.

Vann Europacupen

Men ur tragedin föddes en sympati. Denna gjorde att klubbens popularitet flammade upp mångdubbelt när den på 1960-talet presenterade spelare som George Best, Bobby Charlton och Denis Law. 1968 vann man som första engelska lag Europacupen – motsvarigheten till dagens Champions League. Från och med detta har United trots vissa svackor alltid tillhört fotbollsvärldens populäraste klubbar.

Under Sir Alex Fergusons tid som coach, från hösten 1986, har man dessutom blivit en av de mest framgångsrika. Hittills toppat med trippeln i troféer 1999 (Champions League, ligan, FA-cupen). Men med Cristiano Ronaldo i laget känns det som att det kan komma mer.

Totalt har Manchester United vunnit ligan 16 gånger varav nio sedan Premier League startade 1992. Man omsätter i dag mer än tre miljarder kronor. Bara Real Madrid kan matcha den siffran. I ren PR-synpunkt kan ingen konkurrera med klubben från de engelska trakter där fotbollen en gång föddes.

MANCHESTER CITY

Två ligatitlar och fyra triumfer i FA-cupen. De flesta engelska klubbar skulle vara stolta över sådana meriter. För himmelsblå Manchester City är det annorlunda. Den klubben har fått vänja sig vid att alltid stå i skuggan av den gigantiska rivalen United. Då blir triumfer som de nämnda ändå småpotatis vid jämförelse, i synnerhet som ligan senast vanns 1968.

Men i dag är det ändå inte så många City-supportrar som klagar. För det har varit värre. Mycket värre. Hör bara: City var som bäst, i skiftet mellan 1960 och 70-tal. Då var United bäst i fotbollsvärlden. När United var som allra starkast, i slutet av 1990-talet, då befann sig City på botten. Säsongen 1998/99, spelade man till och med i det engelska ligasystemets tredje nivå.

Attraktiv arena

Idag känns Manchester City däremot som en klubb på väg att utmana om inte den röda grannen så åtminstone övriga engelska klubbar. Man gör det från en arena, City of Manchester Stadium, som tillhör de mest attraktiva i England.

En sak går det aldrig att ta ifrån City: man dominerar fortfarande i själva staden Manchester. Medan United hämtar sina supportrar från hela England och världen har City fortfarande mer än 50 % av stödet i sin egen hemstad. Som ett ödets ironi ligger hemmaarenan dessutom i just de trakter i östra delen av stan där United en gång föddes. Så vem vet, kanske kan City en gång ta över i alla bemärkelser.

FAKTA

Så reser du till Manchester

SAS flyger till Manchester 12 gånger i veckan.