Alla lever i skuggan av sina stjärnbröder

Lars Nylin presenterar de mindre kända fotbollsbröderna i världen

Foto: ap, anders deros, andreas bardell
lever i skymundan Paolo Cannavaro, Anton Ferdinand och Patrik Elmander är tre fotbollsspelare som lever i skuggan av sina stjärnbröder. Sportchansens Lars Nylin presenterar här nedan en lista fylld med bröder som får jobba i uppförsbacke.
SPORTBLADET

Hos den småländska familjen Elm är alla bröder numera proffs i etablerade klubbar och kan gå med högt huvud till släktmiddagen.

Andra fotbollsbröder är inte lika lyckligt lottade och hamnar i skuggan av en eller flera mer stjärnbeströdda brorsor.

Här presenterar Sportchansens Lars Nylin 20 av fotbollens mest okända bröder.

Jonathan Berg

Marcus Berg finns numera på HSH Nordbank Arena i Hamburg med Hamburger SV som arbetsgivare i Bundesliga. Den andra Torsbybrorsan har Strömvallen i Gävle som hemmaplan.

Paolo Cannavaro

Nästan, men ändå inte. Lillebror Paolo har alltid gått i fotspåren på mittbacksikonen Fabio, men utan att riktigt få till det. Medan brorsan valts till världens bäste och spelat i klubbar som Real Madrid och nu åter Juventus har Paolo fått nöja sig habilt serie A-spel, senast i barndomsklubben Napoli.

Digao

Lillebror Kaká köptes häromåret till Milan eftersom Kaká krävde det, sa elaka tungar. Fortsättningen har blivit mycket av utlåning för Digao, just nu till Lecce i serie B, och minimalt av speltid i serie A. Ännu tycks dock inte Kakás nya klubb Real Madrid ha känt sig pressade att köpa killen som egentligen heter Rodrigo Izecson dos Santos Leite.

Freddy Drogba

16-årige Freddy går i storebror Didiers fotspår och inleder karriären i franska Le Mans. Frågan är inte om Freddy blir bra utan snarare om det går snabbare än för Drogba senior, som fick vänta tills han var 21 innan storklubbarna upptäckte honom.

Patrik Elmander

Det går trögt för Johan Elmander i Bolton. Det gick inte alls för Patrik i Örgryte. I somras tröttnade han och sökte sig hem till Alingsås IF i division 4. Ytterligare en Elmander-bror, Peter Elmander, finns i Holmalund.

Daniel Eto'o

Samuel Eto'o tog i somras det djärva steget från Spanien till Italien och Inter. Yngsta brorsan Daniel har under Samuels tid i Barcelona hunnit med halva den europeiska kartboken. Efter tolv klubbar i sex länder är 22-årige Daniel nu tillbaka i Spanien och division fyra-klubben CF Reus Deportiu. Det finns även en brorsa, Etienne Eto'o, som rör sig i utkanten av Real Mallorcas startelva.

Anton Ferdinand

En Londonbroder, Rio, finns i Manchester United. Ferdinand den yngre, Anton, placerade sig i nordost i Sunderland.

Rhodri Giggs

De spelar i samma stad, Manchester. Men därefter skiljer villkoren en del mellan Uniteds veteranmitfältare Ryan Giggs och Salford Citys anfallare Rhodri Giggs.

Vjateslav Hleb

Brorsan Alexander har sökt sig tillbaka till sin gamla klubb Stuttgart. Två år yngre Vjateslav –.som i början av 2000-talet också han fanns i Stuttgart – har letat sig betydligt längre bort från Vitryssland. Han finns i den kinesiska Superligan och Shanghai Shenhua.

Federico Higuain

Gonzalo Higuain, förra säsongens målkung i Real Madrid, har en yngre bror som just nu finns i den argentinska liganykomlingen Godoy Cruz, utlånad från Independiente.

Chris Kanu

Nwanko i Portsmouth (och förr i Arsenal, Ajax och Inter) har en lillebror som denna säsong är utlånad från moderklubben Eagle Cement till nigerianska Overri Stampede.

Malte Metzelder

Tanken var att Malte skulle få spela bredvid ett år äldre Christoph i mittförsvaret hos Borussia Dortmund. Men undantaget några få matcher blev det aldrig så. Christoph gick sedan till Real Madrid medan Malte mal på i FC Ingolstadt i 2. Bundesliga.

Lesly Malouda

Medan Florent Malouda firar triumfer på Chelseas vänsterflank får fyra år yngre backen Lesly nöja sig med Ligue 2-spel i senapsstaden Dijon.

Björn Helge Riise

I skuggan av Romas John Arne Riise har även lillebror Björn Helge fått till en rimlig karriärkurva. Efter proffsår i Belgien och tre år i Lilleström köptes landslagsmittfältaren i somras av Fulham i Premier League.

Tobias Schweinsteiger

Jepp. Det finns ytterligare en hyfsad fotbollsspelare med det där märkliga namnet Schweinsteiger. Brorsan till ”Bayern-Bastian” finns i SpVgg Unterhaching, förr Bundesligaklubb, men numera återfunna på den fjärde nivån av tysk ligafotboll.

Chedric Seedorf

Precis som brorsan Clarence är Chedric ett resultat av Ajax ungdomsakademi. Men sedan slutar tyvärr de flesta sportsliga likheterna. Familjebanden är desto tätare. Den här säsongen är Chedric utlånad från Milan till Monza i den serie som numera heter Lega Pro Prima Divisione, förr serie C. Monza ägs passande nog av Clarance Seedorf och har även kusinen Stefano i startelvan.

Jeffrey Sneijder

Envisa meniskskador gjorde att Jeffrey aldrig riktigt fick chansen att gå i ”Inter-Wesleys” fotspår. Jeffrey finns nu i en amatörklubb, Elinkwijk, och familjen Sneijder hoppas i stället på lillebror Rodney, som spelar i ett av Ajaxs ungdomslag.

Paul Terry

Mittfältaren Paul har varje säsong en familjetävling med sin yngre bror John om vem som gör mest mål. Trots att Paul är mittfältare i de lägre regionerna av proffssystemet – just nu i Rushden & Diamonds i Conference National – vinner alltid Chelseas mittback John. Vittne till prisutdelningen är svåger Paul Konchesky, vänsterback i Fulham.

Ibrahim Touré

Kolo stärker nu upp Manchester City. Yaya är i Barcelona och en av världens bästa defensiva mittfältare. Tredje brorsan Ibrahim spelar i Al-Ittihad från Aleppo i den inte fullt så glamorösa syriska ligan.

Max Vieri

Medan hans bror Christian har öst in mål i fler klubbar än det finns vingårdar i Toscana har italiensk-australiske Max som bäst nosat på en plats i Australiens landslag. Just nu finns Max i AC Prato i serie C2, en klubb som för övrigt även Christian spelat i.