LISTA: Här är tidernas största VM-kvalskrällar

Sportchansens Lars Nylin listar VM-kvalskrällarna som chockade fotbollsvärlden

Foto: ab bild, ap
de floppade Bulgarien och Luxemburg stod för två av skrällarna. Leo Messi och Argentina för en av dem. Här listar Sportchansens Lars Nylin tidernas största VM-kvalskrällar.
SPORTBLADET

VM-kval i fotboll är synonymt med skrällar.

Sportchansens listguru Lars Nylin fick i uppdrag att lista hans tio största VM-kvalskrällar.

Här är resultatet:

10) Malta-Kroatien 1–1, 2005

Sverige krossade Malta på bortaplan i kvalet till VM 2006, 0–7 på Ta'Qali-stadion. Gruppsegraren Kroatien hade det i samma kval betydligt tuffare på Malta. Detta skapade förhoppningsvis en varningssignal till svenskarna inför onsdagens ”lätta” match.

9) Färöarna–Österrike 1–1, 2008

Att c-gänget Österrike kryssar mot d-diton Färöarna på bortaplan är i sig ingen jätteskräll. Här handlar det snarast om hur historien upprepar sig. Inför EM 1992 vann lilleputtlandet från Atlanten – på Landskrona IP! – i en av fotbollens större sensationer över just Österrike. Färöarna har blivit Österrikes boogey-team eller kanske Bogi-team; det var Bogi Lokin som i oktober 2008 gav Färöarna ledningen innan Stranzl med sin kvittering lite räddade den österrikiska äran.

8) Liechtenstein–Portugal 2–2, 2004

I kvalen till EM 1996 respektive 2000 lottades Portugal mot alpnationen Liechtenstein och vann fyra matcher med sammanlagt 28–0. Det blev tuffare i kvalet till VM 2006. Bara 2–1 hemma och ynkliga 2–2 på Rheinpark Stadion i Vaduz. De som undrade varför Portugal i augusti i år vänskapsmatchade mot Liechtenstein kan ha svaret i dessa senaste utdelningar.

7) Schweiz–Luxemburg 1–2, 2008

Det pågående VM-kvalet innehåller några rejäla knallar. Luxemburgs bortaseger mot Schweiz i september 2008 var en sådan. Inte minst med tanke på hur Schweiz gått i övrigt i kvalet och att 108 positioner skilde länderna i Fifas ranking. När Alphonse Leweck avgjorde skatteparadisderbyt med fyra minuter kvar ställde han till med Luxemburgs största seger sedan vinsten i EM-kvalet 1995 mot Tjeckien.

6) Polen–England 2–0, 1973

Från engelsk horisont var förlusten i Chorzow 1973 en skräll av samma dignitet som när de tre lejonen på 1950-talet förnedrades av Ungern. Övriga fotbollsvärlden såg snarast ett paradigmskifte där uppstickaren Polen etablerade sig som en världsnation medan England snarast borde insett sina begränsningar. Trivia från matchen där Bobby Moore avslutade karriären och Alan Ball blev utvisad: England spelade i gult och blått för första och möjligen enda gången i historien.

5) Frankrike-Israel, 2–3, 1993

Den första av två Parisskrällar som inte bara påverkade fransk fotboll. Israels skrällseger på Parc des Prince i oktober 1993 – det avgörande målet gjort två minuter in på stopptid – gjorde att Sverige blev klara för VM 1994.

4) Frankrike–Bulgarien, 1–2, 1993

Efter chockförlusten mot Israel hade Frankrike försatt sig i situationen att de måste få minst oavgjort hemma mot Bulgarien för att ta sig till VM i USA. Detta höll till sista matchminuten då Emil Kostadinov avgjorde. Efter fiaskot avgick Gérarrd Houllier och generationen med Papin, Ginola och andra pensionerades. Det blev i stället Aimé Jacquet som fick skörda en lysande generation franska spelare.

3) Finland-Spanien, 2–0, 1969

Spanien var visserligen ingen stormakt under den här perioden. Men att förlora mot lilleputten Finland var ändå lite väl mycket påminnelse om att landet inte längre kunde leva på Real Madrids storhetstid. Spaniens rivaler om platsen till VM 1970, Jugoslavien, vann i samma kval med 1–5 på Olympiastadion i Helsingfors. Till sist blev det också juggarna som fick åka till VM i Mexiko.

2) Tyskland–Portugal, 0–1, 1985

Den första tyska kvalförlusten någonsin inträffade på Neckarstadion i Stuttgart 1985. Tyvärr var det främst Sverige som drabbades. Ett gråtande blågult gäng satt i Prag och lyssnade på sportradions rapport sedan de själva förlorat mot Tjeckoslovakien. Följden blev att Sverige missade VM 1986 och att stora delar av IFK Göteborgs gyllene generation aldrig nådde ett världsmästerskap.

1) Bolivia–Argentina, 6–1, 2009

Bolivias nationalstadion Hernando Silas ligger på 3 637 meters höjd i La Paz. Argentina är bara en av många sydamerikanska stormakter som genom åren drabbats av andnöd och förlorat viktiga matcher där. Men förlusten med 6–1 i årets VM-kval måste trots historiska påminnelser ha fått förbundskapten Diego Armando Maradona att snegla mot almanackan. Där stod det 1 april.

Bubblare: Cypern–Frankrike 1–1, 1988 (kostade Frankrike VM-platsen), Portugal–Italien 3–0, 1957 (kostade Italien VM-platsen), Malawi–Egypten 1–0, 2009 (103 platser skiljer länderna i Fifa-ranking), Rumänien–Litauen 0–3, 2008, Slovenien–Rumänien 2–1, 1–1 i play off 2001, Bolivia–Argentina 3–1, 1969 (Argentina missade så småningom VM 1970).

OBS: Listan har bara med skrällar som skett i VM-kval.