Sportchansens Lars Nylin listar

Foto: getty images
SPORTBLADET

Sportchansens listguru Lars Nylin fick ett uppdrag.

Lista tidernas tio grymmaste debuter.

Så, här är Nylins tio favoriter.

10) Marcus Berg, 2009

I sin debut för Hamburger SV byttes Marcus Berg in efter 69 minuter i hemmamatchen mot Borussia Dortmund. Det tog bara 182 sekunder innan Torsbykillen i sin första bollkontakt gjort sitt första Bundesligamål.

9) Fabian Brunnström, 2008

Skånekillen Brunnström NHL-debuterade i oktober 2008 med att göra hat trick när Dallas slog Nashville med 6-4. Brunnström blev då den bara tredje NHL-debutanten genom alla år, och den förste på 30 år, som lyckats med det konststycket.

8) Alan Shearer, 1988

Alan Shearer spelade som 17-åring sin första ligamatch från start för Southampton mot Arsenal hösten 1988. När Shearer skakat av sig eventuella premiärnerver gjorde han ett hat trick. Shearer hade legat betydligt högre på listan om han inte fuskat med ett inhopp i en match mot Chelsea några veckor tidigare.

7) Lance Armstrong, 1991

Den 19-årige triathlonatleten Armstrong fick 1991 för sig att han borde testa en ”vanlig” cykeltävling. Debuten utanför hemstaden Dallas blev de amerikanska amatörmästerkskapen. Armstrong vann och inledde en mäktig karriär som inkluderar sju vinster i Tour de France.

6) Nadia Comaneci, 1976

Rumänskan Comaneci var i sin egen sport relativt etablerad redan innan OS 1976. Men för den stora publiken var det en mäktig debut då en 14-årig Comaneci i den inledande lagtävlingen blev den förste i mästerskapssammanhang att nå full pott, det vill säga poängen 10.0. Resultatet var så sensationellt att anslagstavlan inte klarade av att visa det. Där stod det i eldskrift ”1.00”.

5) Wayne Rooney, 2004

Sällan har en fotbollsdebut fått sådan uppmärksamhet som den Wayne Rooney gjorde för Manchester United i september 2004. Rooney, nyss fyllda 18, hade köpts från Everton för 400 miljoner, och skulle börja betala av mot turkiska Fenerbahce i Champions League. Och som det rasslade i kassaapparaten på Old Trafford. I en match som slutade 6–2 gjorde Rooney tre mål.

4) Wilt Chamberlain, 1959

Alla tiders poängkung i basket satte ribban högt redan i NBA-debuten. 43 poäng och 28 returer för Philadelphia Warriors mot New York Knicks var sanslösa siffror som skvallrade om framtida storverk. Dock trodde nog knappast ens ”Wilt The Stilt” själv att han så småningom skulle komma att göra mer än 100 poäng i vissa matcher.

3) Bob Beamon, 1968

Beamon hade vunnit 22 av 23 tävlingar innan OS 1968 så han var ingen egentlig debutant. Men att som 21-åring debutera i storinternationella sammanhang med att i första omgången hoppa 8.90 – ett världsrekord som stod sig i 23 år – det är vad Sportchansen kallar coolt.

2) Mario Lemieux, 1984

Många ser Mario Lemieux som en större spelare än poängmaskinen Wayne Gretzky, och därmed den störste av alla i sporten ishockey. Lemieux gjorde definitivt den mer spektakulära NHL-debuten av de två. I sitt allra första byte för Pittsburgh Penguins snodde han pucken av en Boston Bruins-back och gjorde med sitt första proffsskott i karriären mål på Pete Peeters.

1) Pelé, 1957

Myten säger att Pelé debuterade och fick sitt genombrott i det brasilianska landslaget under VM i Sverige 1958. I själva verket debuterade han ett år tidigare, 16 år och nio månader ung, i en förlustmatch mot Argentina. Han gjorde självklart mål redan då och inledde ett målsamlande som så småningom tog honom förbi 1 000-strecket.

Hedersomnämnande: Jimmy Greaves. Den engelske 1960-talsikonen gjorde mål i premiärmatchen för fyra av sina ligaklubbar – Chelsea, Milan, Tottenham och West Ham. Greaves gjorde följdriktigt även mål i debuten för det engelska landslaget.