Berbatov: De har betytt allting för min karriär

Man United-stjärnan om personerna bakom hans succé som spelare

Foto: ap
SPORTBLADET

Dimitar Berbatov, 28, har haft en lång karriär inom den europeiska toppfotbollen.

I en stor intervju med engelska The Sun berättar bulgaren öppenhjärtigt om vilka personer som betytt mest för karriären och vem han diskuterat sina klubbval med.

– Jag frågade min morfar vad han tyckte om Manchester United, säger Manchester United-anfallaren.

I januari 2001 började Dimitar Berbatov växa fram till en framtida storstjärna.

Han lämnade hemlandet Bulgarien och CSKA Sofia för Tyskland och Bayer Leverkusen.

Under våren blev det ingen jättesuccé. Han svarade för sex matcher och noll mål.

Spelade mot Sverige

Sedan lossnade allt.

Han öste in mål i Bundesliuga och fick även spela EM 2004 med Bulgarien mot bland annat Sverige (förlust 0–5). 2006 gick han till Tottenham i Premier League för 10.9 miljoner pund.

Sedan 2008 spelar han i Manchester United.

”Bra att prata med”

För den engelska tidningen The Sun berättar Dimitar Berbatov i en stor och öppenhjärlig intervju om personerna bakom den bulgariska spelarsuccén.

– Jag tillägnar min succé till min mamma. Hennes böner och support har betytt allting för mig. Mina morföräldrar har också varit viktiga. Min morfar är en mycket vis man och bra att prata med, säger Berbatov till tidningen och fortsätter:

Driver ut demoner

– När jag är hemma på sommaren brukar jag åka till morfars kolonilott och hjälpa honom att gräva. Kolonilotten har blivit platsen för några intressanta samtal. Det var där vi pratade om att jag skulle flytta till en klubb som kunde vinna stora titlar. Jag frågade honom vad han tyckte om Manchester United.

En som dock hade lite svårigheter med Berbatovs klubbval var hans farbror.

– Han är präst och exorcist hemma i Bulgarien. Han är en kraftfull man som driver ut demoner och andar. När jag flyttade till United så hade han problem att acceptera klubbens smeknamn. Som en from man gillade han inte namnet ”Red Devils”, säger Berbatov.

FAKTA

/Dimitar Berbatov:

Ålder: 28 år.

Position: Anfallare.

Klubbar i karriären: Pirin Blagoevgrad, CSKA Sofia, Bayer Leverkusen, Tottenham Hotspur, Manchester United.

Meriter: Blivit utsedd till Bulgariens bäste fotbollsspelare vid fem tillfällen. Har vunnit Premier League, VM för klubblag, engelska Ligacupen och den bulgariska cupen.