Gjorde succé – men floppade hos rivalen

Sportchansen listar stjärnorna som spelade i både City och United – men bara blev hjälte i ett läger

Foto: ap
spelade i båda lagen Cole, Giggs och Goater är tre av spelarna som spelat i både United och City, men bara lyckats i ett av lagen.
SPORTBLADET

Manchester stod stilla under derbyt mellan United och City på Old Trafford.

Sportchansen tar tillfället i akt att presentera stjärnorna som har representerat båda lagen – men som bara lyckades i ett av dem.

Här är resultatet:

Andrew (Andy) Cole

Position: Anfallare.

Spelade i United: 1995–2001.

Spelade i City: 2005–2006.

Kommentar: Andy Cole värvades till Manchester United av Sir Alex Ferguson. Övergången blev en succé där Cole smällde in hela 93 mål på 195 matcher. Fyra år efter tiden i United var han tillbaka i Manchester, fast nu hos rivalen City. Där hann Cole med nio mål på 22 matcher, förvisso ett bra facit, men inte tillräckligt om man jämför med den makalösa succén i United. Dessutom satte en skada på våren stopp för hans framfart i City.

Tony Coton

Position: Målvakt.

Spelade i City: 1990–1996.

Spelade i United: 1996.

Kommentar: Han nådde aldrig fram som förstemålvakt i det engelska landslaget, han fick nöja sig med en b-landskamp för England. Han gjorde 163 matcher för Manchester City som obestridd förstemålvakt. 1996 kom så bomben. Coton värvades över till ärkerivalen Manchester United, för dåtidens största övergångssumma klubbarna emellan, £500 000. Till City-fansens stora glädje gjorde dock Coton inte en enda a-lagsmatch för United. Sex månader efter övergången lämnade han United för Sunderland.

Ryan Giggs

Position: Mittfältare.

Spelade i City: 1985–1987.

Spelade i United: 1991–.

Kommentar: Som tolvåring värvades Giggs till Manchester Citys ungdomsakademi. Under sina två år i klubben visade mittfältaren sin kapacitet, men inte tillräckligt för att de verkligen skulle vilja behålla honom. Den 29 november 1987, på Giggs 14-årsdag, dök Sir Alex Ferguson upp utanför hans hus tillsammans med Uniteds scout Joe Brown. De lyckades övertala den talangfulle walesarna att skriva på för klubben. Resten är historia...

Shaun Goater

Position: Anfallare.

Spelade i United: 1988–1989.

Spelade i City: 1998–2003.

Kommentar: I Manchester United ratades den Bermuda-födde anfallaren redan 1989, utan en enda a-lagsmatch. I Manchester City är han numera en legend. Säsongen 1999/2000 blev han vald till klubbens bäste spelare efter att ha gjort 29 mål. Den 21 juni blev även kallad ”Shaun Goater-Day” hemma på Bermuda. 2002/2003 var en säsong då Goater mest fick agera inhoppare, men ändå säsongen som han är mest ihågkommen för hos City-supportrarna.

På hösten gjorde han sitt 100:e mål för klubben mot Manchester United, som om inte det var nog, nätade han även i returmatchen i februari. Han var då den som gjorde det snabbaste målet som en avbytare lyckats med i Premier League. Målet kom bara nio sekunder efter att Goater beträtt planen.

Andrei Kanchelskis

Position: Mittfältare.

Spelade i United: 1991–1995.

Spelade i City: 2001 (lån).

Kommentar: Kanchelskis tillbringade fyra säsonger hos Manchester United där det blev 28 mål på 123 matcher. Men efter det gick karriären sakta neråt och när han 2001 blev utlånad till Manchester City från Glasgow Rangers gjorde ryssen en slät figur. Tio matcher och noll mål blev hans blygsamma facit.