Nu eller aldrig, Leksand

SPORTBLADET

I år har de allsvenska lagen chansen.

Bottenlagen i elitserien är svagare än någonsin, vilket bäddar för avancemang för Leksand och AIK.

Och går inte Leksand upp i år tvingas dalaklubben upphöra med elitseriesatsningen.

Det är nu eller aldrig.

Leksand har blivit nya Skellefteå.

Laget som är för bra för allsvenskan och för dåligt för elitserien. Säsong efter säsong satsar laget med intressanta värvningar och har en stab lika stor som de flesta elitserielagen.

En elitseriekostym på en allsvensk kropp. Det håller några år och har gjort så för Leksand ett tag nu. Men tiden hinner ikapp laget och som jag ser det måste Leksand gå upp i vår – annars klarar klubben inte av en fortsatt satsning. De fyra senaste åren har föreningen sålt ut Ejendals Arena steg för steg och på så sätt räddat ekonomin.

Smart? Ja, visst.

Konstgjord andning?

Helt klart.

Leksand 2009–2010 ser givetvis intressant ut. Peter Nordström kommer att åka cirklar runt många tunga backar i allsvenskan och jag tror att Pelle Prestberg får en nytändning med gamla vapenbrodern vid sin sida.

Svagheter i laget är att det inte finns någon given förstacenter.

Tar för givet att nye sportchefen Patric Kjellberg kommer att fixa till det under vintern, men fram till att Kjellberg har gjort det är jag osäker på vem som ska styra och ställa i Leksands powerplay.

Njut av festen så länge det går

Allsvenskan är så mycket mer än bara Leksand.

Nu har serien varit smart nog att gå ned från 16 lag till 14 lag och så hade man turen att ”rätt” lag kom upp från division 1 i Örebro. Nu är laget maxat med publiklag som Björklöven, Västerås, Örebro, Malmö, AIK och Växjö.

När jag skrev om allsvenskan i fjol valde jag att plocka fram Troja-Ljungby som en stark och duktig outsider. Där var jag helt rätt ute eftersom nykomlingen tog sig till play off. Givetvis vill jag hålla den

fina tippningssviten vid liv och säger nu att Växjö blir skrällen i vinter. Jag bygger prognosen på att de har ett bra lag och faktiskt fått behålla samtliga nyckelspelare från förra säsongen. Det är ovanligt i allsvenskan eftersom elit-

serielagen nästan alltid tar unga duktiga toppspelare.

Jag skulle vilja säga att Örebro blir en succé i vinter.

Men jag kan inte det. Laget är så ihåligt bakom de namnkunniga nyförvärven. Ett allsvenskt lag byggt av division 1-spelare. Jag hoppas att jag har fel, men är säker på att jag inte har det.

Hur ser allsvenskan ut om några år?

Som division 1.

Det har väl inte undgått någon att de så kallade Nordic Trophy-

lagen smider planer om en europeisk liga och ett samarbete med KHL. Det innebär att de roliga och namnkunniga lagen i allsvenskan får en friplats till elitserien, som givetvis inte är av samma dignitet som den nu är. Det drabbar allsvenskan stenhårt.

Njut av de allsvenska hockeyfesterna så länge de finns kvar.

FAKTA

Tomas Ros tips:

1. Leksand ? Är det bästa laget utanför elitserien. Laget är dock inte komplett eftersom en förstacenter saknas och sedan är målvaktsduon kanske inte den bästa i allsvenskan. Men över lag är dalalaget det bästa i allsvenskan.

2. AIK ? Intressanta värvningar i tvillingarna Ahlström. Är Dick Tärnström bara hel och frisk under säsongen går laget enkelt till kvalserien. Kanske är klubbens ansträngda ekonomi tränaren Roger Melins värsta fiende.

3. Växjö ? Har i stort sett samma lag som i fjol. Men har kryddat med en nordamerikan, Steve Saviano, och tagit hem färgstarka Nicklas Rahm. Kommer bli bra i år och ser ut som ett topp 3-lag. Kontinuitet är ett nyckelord, det har Växjö förstått.

4. Malmö ? Gjorde en fantastisk resa i fjol. Från superlag till Babyhawks och konkursbo. Nu är läget lugnt och fans och spelare kan koncentrera sig på ishockey. Intressant att se vad gammel-dansken Kim Staal har kvar att ge.

5. Västerås ? As-tungt att tappa Pär Arlbrandt och Niklas Olausson. Allsvenskans kungar förra säsongen. Sammanlagt har Västerås tappat 200 poäng, vilket är svårt att ersätta. Men kan laget spela som man gjorde i slutet av allsvenskan i våras går det bra för VIK.

6. Almtuna ? Hade allsvenskans bästa målvakt i Mark Owuya i fjol. Nu valde Almtuna att bryta samarbetet med Djurgården och tappade Owuya på så sätt. Klarar bara nye målvakten Gusten Törnqvist av att ersätta Owuya ska det bli play off i vår igen för Almtuna.

7. Troja-Ljungby ? Fjolårets stora succélag. Kan egentligen bara gå sämre, men laget är hyfsat intakt och på hemmaplan i Sunnerbohov är laget grymt starkt. Måste dock lära sig att inte ta så många utvisningar.

8. Mora ? Har Greger Arthursson. Sedan kommer ingenting och därefter ingenting. Får ännu tunnare lag än i fjol. Sedan förhindrar klubbens usla ekonomi att laget förstärker. Om Harald Lückner kan trolla med benen kan det bli play off.

9. Örebro ? Kanske är det idiotiskt att tippa poplaget Örebro så långt ned som nia. Men det är stor skillnad mellan division 1 och allsvenskan. Ibland känns det som Örebros värvningarna har bättre cv än vad de egentligen kan på isen.

10. Björklöven ? Klubben måste vara otroligt revanschsuget efter fjolåret. Men tunga tapp i Johan Forsberg och Johan Bergmark gör att laget är ungefär som i fjol. Slutade nia i fjol, det blir inte roligare i år.

11. Borås ? Kom in som en stormvind i allsvenskan. Nu är det mer arbetsamt. Min personliga favorit David Ullström kommer spela ordinarie i HV71 och det är ett stort tapp. Finns nog bara plats för ett elitlag i Borås.

12. Bofors Nu är Karlskoga-laget på dekis och till den här säsongen är lagets förstakedja borta; Östlund, Sundin och Bülow. Sedan är det tänkt att yngste elittränaren i hockeysverige; Sam Hallam, 29, ska leda laget. Tala om att ha ett tungt ansvar.

13. Oskarshamn ? Tommy Salo är ny tränare i Oskarshamn och Salo inledde allsvenska karriären med att tvåla dit Leksand. Men så bra är inte Oskarshamn och lyckas inte Salo få ordning på boxplay-spelet blir det en svart vinter i sydöstra Sverige.

14. Sundsvall Klarade sig kvar i allsvenskan efter ett nödrop. Laget är ungefär detsamma som i fjol och det innebär att man ska hamna sist i allsvenskan. Får låna målvakt av Modo, det kan rädda Sundsvall från degradering.