Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet

Njut – snart kan det vara över

Anrell: Frölunda och Linköping har byggt smartast – och skrattar hela vägen till SM-final

Är det här den sista elit­seriestarten vi får vara med om...?

Ja, det finns faktiskt de som påstår det.

I så fall ska vi passa på att njuta av elitserien – och av att det fortfarande är tillåtet att vara hur skeptisk som helst mot allt vad nymodigheter och nya hockeyligor heter...

Hänger ni med?

Detta har i korthet hänt:

I somras avslöjade Sportbladet att en ny ­liga kan vara på gång – en stor fet europeisk liga med ryska KHL som bas med divisioner i Sverige, Finland, och Centraleuropa. En allvarlig utmanare till NHL, kort sagt. Håkan Loob skulle utreda skyndsamt.

Sen dess har arbetet fortsatt, intresset svalnat betydligt i Finland, men i Sverige har elitlagen enat sig om att vara försiktigt positiva.

Kvar står Elitserien.

Good old Elitserien.

Detta stolta flaggskepp som omsätter nån miljard varje år och som är ett bälte av högkvalitativ idrottsunderhållning längs E4:an i norr söderut med en eller annan avstickare till Värmland och Göteborg.

År efter år.

Nya fina hallar då och då.

Hockeyshow, företagsevent, ståplats, klackar som får arenorna att leva, miljonerna rullar i städer där idrottsunderhållning – och underhållning överhuvudtaget – ­skulle ligga på en minusnivå om inte Elitserien fanns.

Så vi får väl se vad som händer med den nya stora europeiska mångmiljardligan med feta rubel i potten. Vi får väl se hur mycket av det där som vi får se i Karlstad...

En sund skepsis är hur som helst motiverad. Det tar tid att ändra på en känslostyrd verksamhet som idrott. Man kan fejka mycket och kalla det Champions League – men kan man ändra upplägget för längtan efter att bli Svenska Mästare? Jag är inte säker. Jag tror på nya ligan först när jag ser den.

Årets elitserie då – hur blir den?

Jag känner en ganska stark övertygelse om att vi får två klara topplag i år:

Frölunda och Linköping.

Jag kan inte se annat än att deras lagbyggen är smartast och starkast.

Som jag ser serielunken framför mig kommer de två lagen att segla iväg och skratta ­hela vägen till banken och SM-finalen.

  ?Linköpings anfall är en våt dröm för de andra lagen, tänkte jag ändå tills jag såg back­besättningen. Magnus Johansson är hemma igen, Erik Andersson, ny, och Niclas Hävelid, NHL-legend. Mmmm...

  ?Frölunda har värvat hem Joel Lundqvist som jag var sanslöst imponerad av förra ­varvet i Göteborg. Maken till pådrivare finns inte i  elitserien. Inte ens i Per Ledin...

Frölundas lagbygge är så starkt att man inte fick plats med två Tre Kronor-spelare.

Sen följer ett koppel av lag som kommer att vara bra, men inte tillräckligt bra.

  ?HV 71 med en skadeskjuten lagkapten får problem. Visserligen med en underhållande men sannolikt något tilltufsad Per Ledin tillbaka.

  ?Färjestad har tappat två generationer.

  ?Luleå tappade världens bästa Omark/Harju.

  ?Brynäs är ett ständigt mittlag.

  ?Modo är trötta och sega.

  ?Skellefteå kan överraska,

  ?Timrå ser lite ihåligt ut.


Och så bottenstriden som i år ser väldigt lätttippad ut.

Det blir en fantastisk strid där nere i träsket mellan Rögle, Södertälje och Djurgården.

  ?Djurgården har tappat alla som kan göra poäng.


  ?Södertälje har inte råd att värva en enda klasspelare.

n?Rögle har utsatts för den största avfolkningen av arbetsdugligt folk sen utvandringen till Nordamerika och Spanska sjukan.

     

Brukar jag tippa rätt?

Tja någon gång då och då. En sak är dock ­säker: allt det här kommer inte att slå in. ­Något lag överraskar alltid – både i toppen i botten. Rikast vinner inte alltid. Största garderingen vill jag nog lägga på Djurgården som med ­Hardy Nilsson i spetsen har en visionär och slavdrivare. Försäsongen har sett betydligt mer ­lovande ut än truppen.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet