Mourinho: – England är som paradiset för tränare

José Mourinho om skillnaderna mellan att träna lag i England mot Italien

Foto: getty images
tufft jobb José Mourinho berättar om skillnader som coach i England respektive Italien. ”Här handlar det bara om resultat”, säger han.
SPORTBLADET

Tre år spenderade José Mourinho i Premier League.

Nu menar han att tränarsysslan i England är som en dröm – jämfört med Italien.

– Att vara tränare där är som att vara i paradiset, säger Inter-tränaren.

José Mourinho handplockades av Chelseas ryske ägare Roman Abramovitj sommaren 2004.

Uppdraget: Vinn allt vi ställer upp i.

Portugisen lyckades nästan, men han vann aldrig Champions League med klubben, som han fick lämna hösten 2007, med motiveringen att klubben skulle spela en attraktivare fotboll än vad som var fallet vid den tidpunkten.

Nu återfinns han i Italien och regerande serie A-mästarna Inter. Han jämför skillnaderna mellan att coacha lag i England respektive Italien. Och han prisar England.

”Handlar bara om resultat”

– Engelsk fotboll är som paradiset för tränarna som kan se framåt utan att vara rädda för kritik och press, säger José Mourinho till Repubblica.it.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Ta Wenger och Benitez som exempel. Wenger har inte vunnit en titel på fyra år men har fortfarande jobbet kvar. Benitez har inte lyckats att vinna ligan med Liverpool på fem år, men hans kontrakt förlängs ändå. Det skulle aldrig hända i Italien. Här handlar det bara om, resultat, resultat och resultat.

”Något har gått fel”

Mourinho är känd för att ha en hyfsat defensiv inriktning som tränare. Och matcher likt Manchester-derbyt senast och Liverpool–Arsenal 4–4 i våras, är ingenting som tilltalar honom.

– Jag förstår att sådana matcher uppskattas av fansen, både de som är på arenan och de som tittar på tv, säger han.

– Men som tränare är det inte kul med de matcherna. Det betyder att någonting taktiskt har gått fel.

FAKTA

/The Special One:

Namn: José Mourinho.

Ålder: 46 år.

Nationalitet: Portugisisk.

Nuvarande klubb: Inter.

Tidigare klubbar som tränare: Vitoria Setubal (ungdomstränare), Estrela de Amadora (assistent), Sporting Lissabon (assistent), Barcelona (assistent), Benfica, União de Leiria, Porto och Chelsea.

Meriter i urval som huvudtränare: Portugisisk mästare två gånger. Engelsk mästare två gånger. Italiensk mästare en gång. Champions League-vinnare en gång. Utsedd till Premier Leagues bäste tränare vid två tillfällen. Utsedd av Uefa till Europas bäste tränare vid två tillfällen.