Lista: Fotbollens 10 lustigaste klubbnamn

Sportchansens Lars Nylin listar sina favoriter

SPORTBLADET

Klubbnamn som Manchester United, Milan och Real Madrid är ingenting för Sportchansen.

Listgurun Lars Nylin presenterar i stället fotbollsvärldens mest lustiga namn.

Här är Nylins tio favoriter.

10) Colo-Colo, Chile

Chiles mest framgångsrika klubb är inte en felstavad läskeblask, utan en hyllning till en mytomspunnen indianhövding.

9) Newell's Old Boys, Argentina

Lionel Messis moderklubb, döpt efter grundaren Isaac Newell, från Rosario är den meritmässigt bästa av alla klubbar som fått för sig att vara grabbiga redan i namnet. Särskilt i Schweiz är greppet mäkta populärt. I Bern finns Young Boys som döpte sig som en lustifikation på Basels Old Boys. Brommapojkarna står för den svenska insatsen i genren.

8) Sheffield Wednesday, England

Sundsvall Onsdag. Stuttgart Mittwoch. Nej, det funkar liksom inte. Men efter bland annat fyra ligatitlar anno dazumal kommer engelsmännen hyfsat undan med sitt bisarra namn. Ett namn som togs efter den veckodag när klubben, ursprungligen en cricket-klubb, bildades på 1800-talet.

7) King Faisal Babes, Ghana

Klubben som fostrat Gefle IF:s Yussif Chibsah är bara en av många vassa klubbnamn i Ghanas fotboll, detta blir uppenbart längre ner på listan.

6) Go Ahead Eagles, Holland

När klubben från Deventer bildades ville den heta Be Quick. När det var upptaget valde man det knappast mer självklara Go Ahead. Eagles tillkom efter en klubbsplittring 1971.

5) Deportivo Wanka, Peru

I engelsktalande är detta de snuskigt roliga klubbnamnens moder och det säljs i England tusentals Wanka-tröjor varje år. Klubben från Anderna tog 2004 till den ultimata metoden för att tillfredställa behovet av en toppklubb i staden Huancayo. Man började spela på 4 800 meters höjd över havet för att motståndarna skulle tappa såväl andan som poäng. Det godkändes dock inte och klubben skickades ur den högsta peruanska ligan.

4) Maseru Naughty Boys, Lesotho

Klubben kommer inte, som namnet antyder, från huvudstaden Maseru, utan från Qacha-distriktet i öst. Klubbnamnet och divisionsstatusen hade man köpt från en huvudstadsklubb i bekymmer. De elaka pojkarna från Qacha åkte ur förstaligan i våras och slipper därför denna säsong möta topplaget Lesotho Correctional Services.

3) Eleven Men In Flight, Swaziland

Premier League-klubben från kungariket Swaziland kunde 1999 ha kortat namnet till Eleven Men In Fight. Efter en träingsincident den säsongen fördes en spelare till sjukhus sedan han av en lagkamrat slagits i huvudet med en planka.

2) AlbinoLeffe, Italien

Namnet på serie B-klubben från trakterna av Bergamo är troligen dubbelt så kul i Sverige som i övriga världen. Namnet uppstod när klubbarna Albinese, från staden Albino, och Leffe slog ihop påsarna 1998. Klubben har inlett denna säsong på ett extremt blekt sätt.

1) Mysterious Dwarfs, Ghana

Elvan från hamnstaden Cabo Corso i Ghana är knappast bäst på hörnor och andra fasta situationer. Gissningsvis utnyttjas detta av motståndarlag i landets andradivision som Bright Future och Soccer Learners.

Svenska bubblare: BK Häcken, Sylvia, Lira Luleå, Brommapojkarna.