Jimmy Lidberg 15 sekunder från VM-guld

”Var verkligen jättenära”

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Det återstod 15 sekunder av VM-finalen. Då tappade Jimmy Lidberg poäng. Och därmed guldet.

– Jag är självklart besviken. Jag gör mitt livs turnering fram tills dess, säger Lidberg till TT.

Jimmy Lidberg hade aldrig varit bättre än sjua på ett VM. Efter en hårdsatsning under året kom äntligen en framgång.

Men silvermedaljen har en bitter bismak. Inte nog med att Lidberg var så nära att han nästan kunde känna guldet, när han kort före den tredje periodens slut åkte på en rullning. Förlusten kom dessutom mot ungraren Balazs Kiss, som svensken i normala fall ska vinna mot.

– Jag har tränat en hel del med den här killen. I 19 av 20 fall åker jag inte på en sådan rullning mot honom, säger Lidberg.

– Lite fel tillfälle att göra det på...

Tidigare förluster

Lidberg, som brottas i 96-kilosklassen, hade en mycket stark lördag och slog bland annat i semifinalen ut ryske OS-mästaren Aslanbek Tjusjtov.

Svensken vann också första ronden i finalen mot träningskompisen. Men ungraren vann den andra och lyckades i slutsekunderna alltså plocka hem även den tredje.

Kanske var Lidberg lite trött efter urladdningen i semifinalen. Kanske spökade också de båda finalförlusterna i EM (2005 och 2007).

– Jag ska inte säga att jag varit dålig i finalerna och jag brukar ha rätt starkt psyke, funderar Lidberg.

– Men det är något jag absolut kan jobba med, även om det är mycket tillfälligheter.

Hårdsatsning efter OS-miss

Efter att ha missat OS i Peking i fjol har Lidberg i år satsat extra hårt på brottningen, och bland annat rekryterat ukrainaren Igor Bugaj som tränare.

Det gav ett EM-brons (hans andra) i våras och nu ett VM-silver i danska Herning på lördagskvällen. Det är lovande inför fortsättningen och en eventuell satsning mot OS i London.

– Det är klart att det känns lite tomt när han precis gått av mattan. Men det är klart att vi kommer att kunna glädjas åt det här silvret, säger förbundskaptenen Jonas Lagerkvist.

Jesper Karlsson, 60 kg, och Fisnik Zahiti, 84 kg, förlorade däremot båda redan i första omgången.

ARTIKELN HANDLAR OM