NHL:s mest magiska ögonblick – någonsin

Sportchansens Lars Nylin listar händelserna – som aldrig suddas ut i NHL

Foto: ap, bildbyrån
skapade nhl-magi Sportchansens Lars Nylin listar ögonblicken som skapade magi i NHL-historien.
SPORTBLADET

NHL är världens bästa ishockeyliga.

Således finns en massa ögonblick genom tiderna som för alltid kommer att minnas av spelare, ledare och fans.

Sportchansens listmakare Lars Nylin har utsett sina elva favoritögonblick i NHL:s historia.

11) Svensk NHL-magi, Börje Salming debuterar, 1973

”BJ”, Börje Salming, mannen som öppnade dörrarna för européer i NHL, han bara måste vara med i en lista som denna. Redan i debuten mot Buffalo valdes Salming till matchens lirare. Mest magiska ögonblick med Salming i huvudrollen kom som bekant i Toronto, när han 1976 på hemmaplan, spelade Canada Cup med Tre Kronor. Salming möttes den gången av en stående ovation som tycktes evig.

10) ”Miracle on Manchester”, 1982

Två år efter ”Miracle on Ice” vid OS 1980 inträffade ett annat slags mirakel på Manchester Boulevard i Los Angeles-förorten Inglewood. I grundserien hade den tidens giganter Edmonton Oilers spelat ihop 48 poäng mer än hemmalaget Los Angeles Kings. Det hjälpte föga när Kings i sista perioden av match tre jämnade ut 0–5 till 5–5 och så småningom 6–5 på övertid, följt av att Kings därefter vann matchserien.

9) Gretzkys avsked, 1999

18 april 1999 avslutades en hockeysaga. Mycket riktigt stavades det sista kapitlet i historien om poängmaskinen Gretzky med bokstäverna m-a-g-i. Försångaren Bryan Adams fick in Gretzkys namn i såväl ”Oh, Canada” som i ”The Star Spangled Banner”. Gretzky tog självklart ännu en poäng och kom i karriären upp i sanslösa 2 857 poäng.

8) Heritage Classic, 2003

De bästa idéerna känns i efterhand ofta som självklara. 2003 skulle Edmonton Oilers fira 25 år och gjorde det med en nostalgidrypande utomhusmatch i november – inför 57 000 personer i 20 graders kyla. NHL-ledningen insåg det geniala i konceptet och sjösatte 2008 ”Winter Classic”, det bästa PR-tricket någonsin från de ofta ifrågasatta NHL-påvarna.

7) Detroit vinner efter 42 år, 1997

Ingen storstad i USA är så hockeytokig som Detroit. 1997 vann klubben sin första Stanley Cup på 42 år och inte bara ”Motor City” jublade. Det mest magiska ögonblicket i en komfortabelt vunnen finalserie mot Philadelphia var Darren McCartys trixiga soloraid fram till 2–0 i match nummer fyra, den match som alltså blev den sista.

6) Magiskt mål a lá Alexander Ovetjkin, 2006

Upp-och-nervänd och med ryggen mot mål efter en kollision med en monståndarback lyckades Washington Capitals powerryss Ovetjkin ändå snirkla in ett sagomål mot Phoenix Coyotes.

5) Bobby Orr flyger

Den mest magiska play off-bilden visar Bobby Orr exakt när han 10 maj 1970 avgör det årets finalserie. I skottögonblicket blev Boston Bruins backgigant upphakad och flyger genom luften mot St Louis Blues målvakt. 40 år senare är fotografiet fortfarande ett av de mest sålda av sitt slag.

4) Magiskt mål a lá Mario Lemieux, 1991

I match två av finalserien Pittsburgh Penguins–Minnesota North Stars 1991 gjorde Mario Lemieux ett av ishockeysportens mest spektakulära solomål, inklusive en avslutande tunnel på en Minnesotaback.

3) Bob Nyström avgör, 1980

När New York Islanders 1980 på stopptid vann den sjunde och avgörande finalmatchen mot Philadelphia inleddes en fyra år lång titelsvit för klubben från Long Island. Magistämpeln på matchen blir inte svagare av att det var en Stockholmsfödd spelare, Bob Nyström, som stod för målet 7.11 in på övertid.

2) New York Rangers efter 54 år, 1994

New York Rangers är klubben som alla i NHL älskar, hatar, eller älskar att hata. 1994 förde Mark Messier Rangers till klubbens första triumf i Stanley Cup på 54 år. Skalvet som utgick från Madison Square Garden på Manhattan i New York kunde mätas på Richterskalan långt ut i Nordamerikas hockeytrakter.

1) Ray Bourque vinner Stanley Cup, 2001

Veteranen Bourque gick inför sin sista säsong till Colorado Avalanche för att till sist få lyfta Stanley Cup-bucklan. Efter en vinst i den sjunde och avgörande matchen blev det som Bourque drömt. Scenen när Avalanche lagkapten Joe Sakic snabbt skickar vidare pokalen till en strålande Bourque är Sportchansens favorit som NHL:s mest magiska ögonblick.