De är fotbollsvärldens värsta benknäckare

Lars Nylin listar tidernas fulaste fotbollsspelare

Foto: ap, getty images
fula stjärnor Vinnie Jones och Roy Keane är två av stjärnorna som tar plats på Lars Nylins benknäckarlista.
SPORTBLADET

Emmanuel Adebayors påhopp på Robin van Persie var fult.

Alex Witsels på Anderlechts Marcin Wasilewski var också fult.

Kanske att de båda borde platsa på denna lista.

Här listar Sportchansens Lars Nylin fotbollens värsta benknäckare genom tiderna, utan både Adebayor och Witsel.

10) Jose Batista

Uruguay har presenterat några rejäla benknäckare genom åren. Den värste av alla var Batista. Vid VM 1986 var han med en hiskelig tackling nära att göra skotten Gordon Strachan ännu kortare än sina 1.68.

9) Vinnie Jones

Var han redan på planen den skådespelare han blev efter fotbolllskarriären? Möjligen var det så. Men det förändrar inte faktumet att det så klassiska greppet i skrevet på Paul Gascoigne bara var en av många gånger då Vinnie Jones fräna spel slog över i rena tasksparkar.

8) Antonio Rattin

"Djur!". Englands förbunsdkapten Sir Alf Ramsey visste vad han tyckte om de argentinska spelarna efter kvartsfinalen i VM 1966. Den som var mest i skottgluggen för Ramsey var lagkaptenen Rattin. Som med sitt brutala spel så när höll på att starta Falklandskriget mellan de två länderna två decennier i förtid.

7) Miguel Angel Nadal

Nadal, med smeknamnet "Besten från Barcelona", är farbror till tennisstjärnan Rafael. Bollbegåvningen finns i släkten. Det gjorde att Miguel Angel trots sina ständiga eskapader i benknäckeri också hann visa upp tillräcklig spelkänsla för att bli landslagsman.

6) Roy Keane

Irländaren Keane skulle knappast göra bort sig som gangster i en film regisserad av Sean Penn. Men istället för grönmålade barer på Manhattans Lower East Side valde Keane fotbollsarenor som sina brottsplatser.

Mest famösa offer för Keanes inställning blev norrmannen Alf-Inge Håland, som fick karriären avkortad efter att Keane visat upp sin variant på öga för öga.

5) Basile Boli

Den ende motståndare som var modig eller dum nog att möta en annan hårding, engelsmannen Stuart "Psycho" Pearce, med dennes egna metoder. Vid EM-matchen Frankrike-England i Malmö 1992 skallade fransmannen Pearce. Brutale Basile hade en så brutal uppsyn att "Psycho" för en gångs skull ansåg sig besegrad och spelade vidare som om inget hänt.

4) Norman Hunter

Leeds presenterade på 1970-talet en av de mest cyniska uppställningarna i engelska ligans historia. Med namn som Billy Bremner, Johnny Giles, Allan Clarke och Jack Charlton kunde Leeds fyllt halva listan själva.

Men Norman "Bite yer legs" Hunter stod ut som den elakaste bland elaka. Leedstränaren Les Cocker fick en gång nyheten att Hunter åkt hem med ett brutet ben. "Vems?" svarade Cocker då.

3) Daniel Passarella

Argentinaren tacklade som en tjur på Pampas. Han såg dessutom ut som stereotypen av en latinamerikansk gangster. Men Passerallas vassaste vapen var ändå de armbågar som Martin Dahlin troligen hade gett en hand för.

"Kejsaren" blev senare förbundskapten och krävde sådan disciplin att långt hår förbjöds i landslagstruppen.

2) Claudio Gentile

Det minst passande namnet i fotbollshistorien. Det fanns inget hos denne italienare som var snällt och gentilt.

Vid VM 1982 spelade Gentile ihop med Bergomi och Tardelli och formerade det elakaste mittlåset dittills. Två offer för Gentiles attacker var Maradona och brassen Zico. Tysken Kaltz slog tillbaka. Men Gentile ryckte bara på axlarna som om överfall var en självklar ingrediens i fotboll.

Och så var det uppenbarligen. Under en lång karriär fick Libyenfödde Gentile sensationellt nog aldrig ett rött kort.

1) Andonin Goikoetxea

Hans fans kallade honom "Alonsoteguis gigant" efter födelsebyn i Baskien. För övriga världen var han kort och gott "Slaktaren från Bilbao". Mest famös är Goikoetxeas det överfall på Diego Maradona som gav 16 matchers avstängning från La Liga.

Men mest förödande var den "tackling" som trasade sönder knäet på en annan Barcelonaspelare, Bernd Schuster. Tysken nådde aldrig senare samma nivå som innan han behandlats av slaktaren. Goikotxea lät senare placera sitt dödliga vapen, högerskon, inom glas och ram, det konstverket finns idag på väggen i villan i Alicante.