De gjorde underverk – trots svajig matchvikt

Sportchansens Lars Nylin tar ut sin topplista över tidernas ”fetaste” spelare

Foto: bildbyrån, ap
höll inte vikten Fyra av dessa spelare platsar på Lars Nylins lista över de tio mest överviktiga spelarna i fotbolls-historien.
SPORTBLADET

Att se vältränad ut är ett måste för att bli en stjärna i fotboll?

Knappast.

Sportchansens Lars Nylin har gått tillbaka i historien och tagit fram sin egen topplista över spelarna som utför och utfört magi – trots en aning svajig matchvikt.

10) William ”Fatty” Foulke

193 centimeter lång och en matchvikt på minst 130 kilo. William Foulke, som till och med själv kallade sig ”Fatty”, hade verktygen för att bli en kultfigur. Och som han blev det. Än i dag, 100 år efter sin storhetstid i målet hos Sheffield United och Chelsea, är han i England sinnebilden av en välväxt idrottsman.

9) Andy Reid

Spelaren med den överlånga svångremmen börjar bli en allt mer sällsynt syn i den moderna fotbollen. Men ännu finns han kvar. Sunderlands nyligen inköpte irländske mittfältare Reid har inte exakt Kylie Minogues midja.

8) Jan Mölby

Dansken kallades ”Carlsberg” och var probably the best chubby footballer på Anfield. Liverpools supportrar avgudade dansken som växlade viktnivå som andra växlar pengar.

7) Donato

Brassen som blev spanjor såg ut som en välmående inkaindian och överraskade åtskilliga när han trots fysionomin var en snabb och effektiv mittback i Deportivo La Coruna under klubbens storhetstid runt millennieskiftet.

6) Neville Southall

Evertons trotjänare under 17 säsonger var servitör innan han blev proffs. Möjligen var det där han lärde sig tricket att smyga undan några extra portioner paj.

5) Tomas Brolin

Engelsmän älskar att häckla Brolin för att han under sin sejour i Leeds var lika bred som lång. Övriga världen vet att killen från Finflo knappast var någon slimmad sticka ens under sina magiska år i Parma och svenska landslaget.

4) Neil ”Razor” Ruddock

Neil ”Razor” Ruddock var en av få motståndare som vågade sig på att vika ner Eric Cantonas skjortsnibbar. Det gjorde Ruddock efter att fransmannen häcklat honom för hans (över)vikt. Efter karriären har Ruddock varit med i den engelska motsvarigheten till ”Du är vad du äter” och erkände nyligen i en intervju att han äter minst 200 portioner stek med njurpaj per år.

3) Ronaldo

Den förste Ronaldo, han som heter Luis Nazario de la Lima, har genom hela sin karriär fått pikar för sitt midjemått. Men det hindrade inte ”Fenomenet” att tre gånger bli korad till världens bäste. Som Brasiliens förbundskapten Mario Zagallo en gång sa: ”De säger att Ronaldo är fet. Jag skulle gärna ha elva ”feta” spelare som Ronaldo i mitt lag”.

2) Ferenc Puskas

När Ungern på 1950-talet skulle möta Englands fortfarande kaxiga landslag fnyste många på förhand åt ungrarnas kubformade anfallare Puskas. Cynismen tystnade när Puskas i två matcher gjort fyra mål och Ungern förnedrat engelsmännen och vunnit med 6–3 respektive 7–1.

1) Diego Armando Maradona

Efter karriären var Diego Armando stundtals grotesk. Men även under storhetstiden skiftade han ständigt mellan begreppen knubbig och kulmagad. Men man behöver knappast vara från Buenos Aires eller Neapel för att hävda att detta inte stoppade honom från att bli världens bäste spelare.

På bänken: Robert Prytz, Mickey Quinn, Mark Viduka, Mario Jardel, John Barnes, Wim Jansen, Dean Windass.

ARTIKELN HANDLAR OM