Striden om Manchester

Nu börjar superrika City ta upp kampen med mäktiga Man United

Foto: AP
Rivalitet Både City- och Unitedfansen pratar om derbyt i slutet av november som "Årets Match".
SPORTBLADET

”Verkliga fotbollsälskare i Manchester håller på Manchester City!”.

Sanning eller desperat tröst för stackars Citysupportrar?

Med arabiska miljoner till City kommer den eviga Manchesterfrågan åter att hamna i sportlight.

Foto: AP
Unitedfans Old Traffordpubliken hyllar sina hjältar efter ännu en seger.

”Can we play you every week?” sjöng rusiga supportrar av Manchester City när klubben i himmelsblått tidigt i år slagit Manchester United på bortaplan.

1–2-segern i februari var Citys första vinst på Old Trafford sedan 1974. Det var dessutom första gången sedan 1970 som City två gånger om under samma säsong tagit hem lokalderbyt.

Derbyt har svalnat

Det gjorde knappast saken sämre att detta var matchen när Manchester United högtidlighöll 50-årsminnet av Münchenkatastrofen 1958 – flygolyckan som raderade ut lagets dåtida startelva är själva symbolen för Manchester United som storklubb.

För fans av Manchester City är derbyn mot United från 1970-talet årets enda seriösa möjligheter att få kaxa upp sig mot storebror.

Under tiden som det har gått utför för City har temperaturen kring derbyt United–City kontinuerligt svalnat. För United är matcher mot Liverpool och Arsenal, och på sistone Chelsea, numera betydligt viktigare.

Årets match i november

Med arabiska miljoner till City kan det här förändras snabbt. Det talas redan, i synnerhet från fartblinda Citysupportrar, om vinterns första derby 30/11 som "Match of the year".

Det finns återigen skäl att titta närmare på den eviga frågan: stämmer det att majoriten av fotbollsälskare i Manchester faktiskt håller på klubben som lokalt uttalas "citeh"?

Det finns möjligen svar på frågan, men först en derbyhistorisk tillbakablick.

De två klubbarna började mötas på 1880-talet då West Gorton (idag City) tog emot Newton Heath (det framtida United). De möttes under sina nuvarande namn för första gången i den högsta divisionen redan 1906.

Fram till andra världskriget fanns det ingen påtaglig rivalitet. Man kunde se lagen varannan helg, lutade kanske åt det ena laget, men hade inga större problem med det andra.

Ökad rivalitet

Så anses de ha sett ut till 1950-talet. Då började engelska fans, inte då minst supportrar av Manchesterklubbarna, att resa till bortamatcher. Rivaliteten ökade stegvis. Den expoderade på 1960-talet. Då Manchester United ett årtionde efter München-incidenten blev en världsklubb samtidigt som City var nästan lika starka och tog hem två ligatitlar.

Även på 1970-talet var rivaliteten elektrisk från båda håll. Det fanns ingen påtaglig social eller geografisk skillnad i klubbarnas bakgrund. Familjemedlemmar höll ofta på olika klubbar. Men derbyn kunde ändå sluta i palaver eller avbrutna matcher.

Med Citys sportsliga kräftgång från 1980-talet och framåt svalnade alltså rivaliteten. Åtminstone så i Unitedperspektiv. Men hela tiden odlades myten/sanningen: vad som än hände så höll en majoritet av staden Manchester på City.

Grunden för den generaliseringen är påståendet att United byggt mycket av sin mäktiga supporterbas på fans som finns långt bort från centrala Manchester: Londonbor, kändisar, japaner.

Fullt varje match

Men Uniteds hundratals miljoner vänner över världen har oftast ryckt på axlarna. Vad spelar sånt tjafs från lillebror för roll när Old Trafford varje match fylls av 76 000 och klubben regerar som världens bästa?

Under några år fanns det smått vetenskapliga bevis på att verkligheten förhöll sig så som Citysupportrar önskar.

Faktumet att Manchester City oavsett vilken division dom höll till – ett tag på 1990-talet var klubben nere i trean – drog 30.000 åskådare skvallrade om ovanligt dedikerade fans i trakterna kring dåvarande arenan Maine Road.

Här verkade finnas en annan lokal förankring än kring United. Detta blev statistiskt bevisat, ansåg Citysupportrar, när Manchester Metropolitan University 2002 presenterade en avhandling om var innehavare av säsongsbiljetter till de två klubbarna var mantalsskrivna.

17 procent av Citys stadigaste fans visade sig finnas i själva Manchester (med 450.000 invånare). För United var siffran 7 procent. I stor-Manchester (med 2,5 miljoner) var siffrorna 40 procent respektive 29 procent.

Tysta Old Trafford

Undersökningen har tyvärr inte följts upp medan omständigheterna i Manchester skiftat drastiskt. Old Trafford tar nu 76.000 och är alltid utsåld. Manchester City har på sin nya hemmarena City of Manchester, populärt kallad "Eastlands", plats för 48.000.

Får man tro cyniker har Old Traffords hela ökning svalts av tillresande fotbollsturister. Till och med Unitedfolk som Sir Alex Ferguson och förre spelaren Roy Keane har gjort uttalanden om hur Old Trafford på grund av bland annat detta ofta är en tyst anläggning trots att klubben vinner det mesta.

Frågan är nu om City, med ökat sug till ”Eastlands”, kommer att uppleva en spegelbild av detta, om än i mindre skala.