Arenor – mitt bland berg och stränder

Sportchansen rankar världens vackrast belägna fotbollsarenor

Foto: anders svensson, petra thorén, magnus wennman
vackert var ordet Sportchansens Lars Nylin rankar världens 10 vackrast belägna arenor. Med på listan finns bland annat Tivoli Neu, Riazor och Rheinpark Stadion.
SPORTBLADET

Det finns arenor som ligger utmed stora motorvägar och saknar all sorts charm.

Sedan finns det arenor som ligger så idylliskt att man tror man befinner sig i en dröm.

Sportchansens Lars Nylins rankar här världens tio vackrast belägna arenor.

10) Stade Louis II, Monaco

Hög skönhetsranking för Monacos hemmaarena förutsätter att man tycker att en exklusiv rikemansstad vid Medelhavet kan ha sina estetiska poänger.

9) Hong Kong Stadium, Hong Kong, Kina

Mitt bland skyskraporna på norra sidan av Hong Kong Island ligger Hong Kong Stadium som ett skönt ufo i en prunkande park. Tyvärr är klenodens dagar räknade. När Hong Kongs nya storarena, om något år invigs, där Kai Tak-flygplatsen tidigare låg, ska Hong Kong Stadium rivas. Trösten är att nykomlingen knappast ligger fulare placerad.

8) Rheinpark Stadion, Vaduz, Liechtensten

Lilleputtlandet Liechtensteins nationalarena ligger i huvudstaden Vaduz omgärdad av snöklädda alper.

7) Karaiskakis, Pireus, Grekland

Om Olympiakosspelaren Olof Mellberg är sugen på öluffning i Cykladerna har han bara ett stenkast från sin nya hemmaarena till färjeterminalerna som servar den grekiska övärlden.

6) Aker Stadion, Molde, Norge

Precis intill Romsdalsfjorden ligger Skandinaviens arenapärla med snöklädda taggiga fjäll längs horisontlinjen.

5) Streymur vid Margair, Streymur, Färöarna

Fram till för några år sedan var detta världens utan konkurrens skönaste fotbollsupplevelse. En karg gräsplan bara omgärdad av låga läktare och får, Bortom det klippor, Atlanten och miljoner fåglar. Nu har Streymur uppdaterats med klubbhus och elljus och är bara en vidunderligt vacker plats.

4) Estadio Riazor, A Coruna, Spanien

Det har genom åren funnits spektakulära planer för en vågad modernisering av Deportivo La Corunas hemmaarena. Sportchansen är mer än nöjd så länge klubben stannar kvar på sin plats precis intill Atlantstranden.

3) Tivoli Neu, Innsbruck, Österrike

Flera EM-arenor 2008 kunde erbjuda läktarvyer över glaciärer och sylvassa alptoppar som sträcker sig mot 4 000 meter. Men ingenstans var de så serverade som i skidstaden vid floden Inn.

2) Green Point, Kapstaden, Sydafrika

En nybyggnation inför nästa års VM i Sydafrika som har alla möjligheter att bli en klassiker. Green Point-stadion ligger centralt mellan Signal Hill och Atlanten, helt nära turisternas Victoria & Albert Waterfront. Arenan är en mäktig upplevelse redan innan de 69 000 stolarna har börjat användas.

1) Inönü, Istanbul, Turkiet

Från läktarna på Besiktas hemmaarena i Istanbul ser man inte bara två kontinenter, Europa och Asien. Man kan också njuta av såväl Bosporensundet som Dolmabahcepalatset. Pelé är bara en som kallat Inönü för världens vackrast belägna.

Hitta de billigaste resorna här: