Brasilien får arrangera OS 2016

SPORTBLADET

Fyra kandidater blev två och till slut en.

I dag, i Köpenhamn, avgjordes vilken stad som får sommar-OS 2016.

Och det blir... Rio de Janeiro, Brasilien.

Varken Chicago eller Tokyo får arrangera OS 2016.

Det hjälpte inte att den amerikanske presidenten Barack Obama och tv-drottningen Oprah Winfrey fanns på plats i Köpenhamn, Chicago försvann redan i den första röstningsrundan.

Tokyo röstades ut i den andra rundan och då återstod bara Rio de Janeiro och Madrid.

Klockan 18.50 meddelades att Rio de Janeiro i Brasilien får arrangera OS. När IOK-basen Jaques Rogge öppnade kuvertet där lappen med namnet på segrarstaden stod, blev det för ett ögonblick mycket tyst.

– De olympiska sommarspelen 2016 går i Rio de Janeiro.

Karnivalstämning

Då kom jublet. Omkring 50 000 på karnivalen i Copacabana exploderade i glädje när beskedet kom. Rio de Janeiro lovade i sin presentation tidigare på dagen att OS hos dem skulle bli en fest. Stunden strax efter segern i Köpenhamn var en bra början.

Där fanns 93-åriga Joao Havelange och fotbollslegenden Pelé, den sistnämnde nästan begravd av människor som ville gratulera.

Spelen i Rio blir inte bara de första i Brasilien, de blir också de första i Sydamerika.

”Extremt bra bud”

Besvikelsen i det amerikanska lägret var stor. I en slagsmålsliknande presskonferens där TV-reportrar trängdes framför Chicagodelegatarna krävdes besked.

Var Chicagos miss ett utslag av USA-hat?

– Nej jag tror inte det var följden av något anti-amerikansk, sade en av de ansvariga för Chicagobudet, Bob Ctvrtlik.

– Snarare var det så att vi inte hade styrka nog att verka inom organisationen, trodde han och syftade på bearbetningen av IOK-delegaterna i förväg.

Ctvrtlik var fortfarande övertygad om att hans och Chicagos bud var bra.

– Vi hade ett extremt bra bud. Jag är väldigt besviken över att det inte räckte.

”Inte förödmjukande”

Om Chicago ska söka igen till 2020 ville han inte kommentera. Några synpunkter på varför president Obamas insats inte räckte, hade Ctvrtlik.

– Vi är givetvis besvikna, vi ville att Chicago skulle få detta, sade president Obamas potiliske rådgivare David Axelrod till CNN.

Trots att Chicago åkte ut redan i den första röstningsrundan anser Axelrod att ingen skugga ska falla Barack Obama eller hans fru Michellle.

– Jag ser inte det här som något förödmjukande. Det handlar om politik överallt och det handlade om politik inne i det där rummet, sade Axelrod.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM