Spelare i världsklass

Cesc Fabregas, 21, får
Spanien att lyfta i EM

Foto: AP
Spelgeni Cesc Fabregas är Spaniens klipska mittfältsstrateg och oerhört viktig om Spanien, för ovanlighetens skull, ska lyckas i ett stort mästerskap.
SPORTBLADET

Han är Arsenals yngste a-lagsspelare genom tiderna.

Nyss fyllda 21 är Cesc Fabregas också den viktigaste.

– En match klarar vi utan honom, men inte tio. Han är en världsklasspelare, säger coachen Arsene Wenger om spelaren som hoppat in för Spanien i de flesta EM-matcherna – och gjort succé.

Fabregas växte upp i Barcelonas talangfabrik. Men redan som 16-åring kände den lovande spanjoren att han behövde röra på sig för att få speltid.

Arsene Wenger kände doften av en supertalang och skrev direkt kontrakt. Bara drygt två månader senare fick han chansen i a-laget i en match i ligacupen mot Rotherham.

Såg upp till Fredrik Ljungberg...

I nästa match i cupen, mot Wolves, kom första målet. Den blivande världsspelaren hade inlett sin karriär i det rödvita laget, 16,5 år gammal.

– När jag kom till Arsenal såg jag upp till Fredrik Ljungberg, Patrick Vieira, Thierry Henry, Robert Pires och Sol Campbell, berättade han i höstas för Svenska Dagbladet.

– Visst kände jag mig lite ensam ibland men om man verkligen vill spela fotboll så måste man ta sig igenom sådana saker.

...nu är han den som andra spelare ser upp till

Arsenal hade en otroligt stark mittfältsuppsättning under 2003/04, och gick genom ligan obesegrade. För Fabregas betydde det att han hölls utanför laget i Premier League.

Året efter kom möjligheterna. Spanjoren hade lärt sig mer engelska och också blivit kompis med schweizaren Phillipe Senderos. Livet flöt bättre och då kom också framgångarna slag i slag.

När Patrick Vieira blev skadad fick spanjoren chansen och tog den – mot Blackburn gjorde han sitt första ligamål. Eftersom flera av de mer etablerade spelarna på mittfältet drogs med skadebekymmer blev det en hel del speltid för Fabregas.

– Jag försöker bara spela på samma sätt som jag gjorde med mina kompisar på gatan i Spanien. Jag gör det på mitt sätt – och mitt sätt är att njuta av bollen, säger han till Sporting Life.

Tränare Wenger gav honom chansen och det har fransmannen inte behövt ångra en enda sekund. Hittills har mittfältsdynamon gjort 138 ligamatcher för Gunners och för varje dag som går blir Fabregas viktigare och viktigare – han är nu stöttepelaren som nya spelare ser upp till.

– De första tre åren i Arsenal var jag en liten pojke som kunde göra misstag och bli förlåten. Nu måste jag spela bättre och jobba hårdare för lagets skull.

Enorma förväntningar i EM

När Cesc tidigare i år missade några matcher märktes hans betydelse för Arsenal. Laget tappade en hel del i slagstyrka och Arsene Wenger önskade att återkomsten skulle ske snabbt.

– Vi har ingen chans att vinna Premier League utan honom. Vi kan klara en match utan honom, men inte tio. Vi behöver honom, han är en världsklasspelare, sa Wenger då om spanjoren som skrev på ett åttaårskontrakt med Gunners för ett drygt år sedan.

Efter klubblagssäsongen var över med Arsenal kom nästa utmaning för den unge spanjoren: att försöka etablera sig i det spanska landslaget som återigen haft enorma förväntningar på sig i EM trots sina tidigare misslyckanden. En utmaning som han klarade med bravur.

FAKTA

Cesc Fabregas

Ålder: 21 år.

Längd: 177 cm.

Vikt: 70 kg.

Klubb: Arsenal.

Moderklubb: Barcelona.

Landskamper: 23 A.

Aktuell: Spansk matador på Emirates, som är en nyckelspelare på det spanska mittfältet i EM.

Kalle Anrell/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM