Dags för draftdrama med stor spelarjakt

Lars Nylin om helgens
stora hockeyhändelse

Foto: Jimmy Wixtröm, AP
T v: Victor Hedman. Mitten: Steven Stamkos. T h: Henrik Zetterberg.
SPORTBLADET

När vi svenskar firar midsommar samlar sig NHL i år kring en annan sorts fest. Denna helg arrangeras den årliga NHL-draften i Ottawa. Där avgörs framtiden för hockeyvärldens unga löften. Det finns det statistik på. Men det finns också de som lyckats trots att de missats i draften. Många av dem svenskar.

Foto: Jimmy Wixtröm
Attraktiv i draften Victor Hedman.

Någon gång under hockeysäsongen 1998-99 åkte representanter för Detroit Red Wings till Timrå för att studera en lovande spelare. Men det var inte orsaken till resan, Trojas Mattias Weinhandl, som Detroitledaren Jim Nill och Europascouten Håkan Andersson föll för. I stället hittade de hemmalagets lovande junior Henrik Zetterberg, en spelare som inte utmärkt sig i pojk- och juniorlandslag och därför missats av NHL-scouterna.

”Zäta” gick som nummer 210

Det gjorde att Detroit tingade, draftade, den i Nordamerika då okände svensken i NHL-draftens sjunde runda. Zetterberg draftades som spelare nummer 210 av samtliga det året. Nästan tio år senare räknas detta som ett av de absoluta fynden under alla de drafthelger som följt sedan NHL införde systemet där de sämsta klubbarna får välja först bland unga löften – detta för att jämna ut styrkeförhållanden i en liga där kommersen blir bättre med jämna matcher.

Fyndet Zetterberg kan om man vill ses som ett tecken på det lite godartade i draftsystemet. Och det finns många andra exempel på stora spelare som undervärderats i draften. Alternativt missats helt av NHL-scouterna.

Tidigt draftade brukar lyckas – men inte alltid

Men det finns statistik på att de flesta av dem som lyckas i NHL ändå har draftats tidigt. Av dem som under 1990-talet tingades i draftens första runda har 63% i dag spelat minst 200 matcher i NHL. Men det kan skifta rejält. Av de 26 som valdes i första rundan 1993 har 22 passerat 200 spelade NHL-matcher. Detta jämfört med att av de 28 som valdes först 1999 har bara 12 nått lika många spelade matcher.

Nya omständigheter i år

I år kommer ytterligare en komplicerande faktor. Det finns ännu inget försäljningsavtal mellan NHL och de europeiska ligorna. Det i kombination med att den ryska ligan börjar bli alltmer attraktiv för unga ryska spelare tror många kommer att göra NHL mer avvaktande för européer. Men andra tror inte alls på det scenariot. Vilket bland annat visar sig i att ryssen Nikita Filatov tillhör de topprankade hos de olika scoutingexperter som uttalar sig nu strax innan den magiska helgen.

Het back från Modo

Nästa år, när draften arrangeras i Montreal, tror många att en svensk kommer att toppa rankingen. Det är Modobacken Victor Hedman som kan komma att följa upp det som Mats Sundin gjorde 1989. Men redan i år finns en hel del svenskar med bland de som expertisen TROR ska draftas i den första rundan. Att den topprankade kanadensaren Steven Samkos väljs först – av Tampa Bay Lightning – står utom tvivel. Troligen följs centern Stamkos av någon landsman eller av den lille raketsnabbe ytterforwarden Filatov.

Fler svenskar som det pratas om

Men någon svensk kan blanda sig i leken. Oftast nämns då Brynäs målvakt Jacob Markström. En kille som i synnerhet ligger bra till för att väljas först av samtliga målvakter. Mest rubrikvänlig bland högt rankade svenska utespelare är annars Anton Gustafsson. Rätt gissat, pappa heter Bengt-Åke och är förbundskapten för Tre Kronor. Men de flesta tippar att först draftade svenske utespelare ändå blir HV71: s Mattias Tedenby.

Vissa har att brås på

Samtliga tre spelare visar att äpplet inte faller så långt från trädet. Jacobs pappa är den tidigare fotbollsmålvakten Anders Markström, med allsvenska meriter från Hammarby. Mattias pappa Robert spelade en gång i tiden i Elitserien för Modo.