Tio jagade män

De mest omsusade superlirarna i fotbollens silly season

1 av 4 | Foto: AP
Jagad Cristiano Ronaldo, Manchester United.
SPORTBLADET

Några är jagade av alla superklubbarna. Andra vill superklubbar mest bli av med. Och så mitt bland dem EM- fenomenet Andrej Arsjavin. Lars Nylin listar för Sportchansen de hetaste spelarna i årets Silly Season.

1. Cristiano Ronaldo

Från Manchester till Madrid

Nuvarande klubb: Manchester United

Ny klubb: Real Madrid?

7:e juli 2008 kan komma att bli ett historiskt datum i fotboll. Eller så inte alls. Sagan/soppan om Cristiano Ronaldos eventuella övergång från Manchester United till Real Madrid skriver ständigt nya kapitel. I fredags skulle Ronaldo ge svar inom 48 timmar. Ny deadline är nu enligt ryktet just 7:e juli. Det historiska – OM det blir en affär – ligger i att övergångssumman med all säkerhet kommer att överstiga de 670 svenska miljoner som det 2001 kostade Real att köpa Zinedine Zidane från Juventus. Det är fortfarande fotbollens transferrekord. I Sverige blir siffran troligen extra monumental eftersom nivån en miljard kronor kan passeras. Det enda som tycks säkert: Madeiras finaste fotbollsexport ÄR uppenbart sugen på att flytta till Santiago Bernabeu.

2. Ronaldinho

Från Barcelona till London eller Milano

Nuvarande klubb: Barcelona

Ny klubb: Chelsea? Milan?

Ronaldinho har hamnat i en bisarr situation. Om vi inte talade om en firad multimiljonär – som trots allt bara är 28 år – skulle den beskrivas som tragisk. Nyss var han upphöjd som världens bäste. Nu är han utfryst. Barcelona är helt öppna i att de vill bli av med honom. Vänner som Kaká har offentligt tyckt synd om sin brasilianske lagkamrat. Uppenbart är att Ronaldinho vill spela Champions League. Därför inget Manchester City och absolut inte LA Galaxy – som ville betala 300 miljoner om året i lön. Men kanske Chelsea, eller till och med klubben som först jagade honom, Milan. För Ronaldinhos skull kan man hoppas att affären åtminstone är klar innan han spelar OS i Peking.

3. Samuel Eto'o

Från Barcelona till London eller MIlano

Nuvarande klubb: Barcelona

Ny klubb: Chelsea? Arsenal? Tottenham? Inter? Milan?

Även Barcas målspottare från Kamerun har fått veta att han är oönskad på Nou Camp. Men till skillnad från exempelvis Ronaldinho, Deco, Zambrotta och Thuram – tala om utrensning – tycks Eto'o hittills hänga kvar vid tron att Barcelona ändå är ett alternativ även i fortsättningen. Mycket talar för att Eto'o kan bli inblandad i någon av de komplicerade bytesaffärer som framförallt Chelsea och Inter skisserar.

4. Andrej Arsjavin

Från S:t Petersburg till London eller Barcelona

Nuvarande klubb: Zenit, St Petersburg

Ny klubb: Arsenal? Chelsea? Barcelona?

Raketen i superligornas Silly Season. Redan i januari hade Arsjavin kontakt med bland annat Arsenal och i maj meddelade "den lille Tsaren" ledningen för Zenit att han tänkte söka sig utomlands efter EM. Sverige blev det första offret för Arsjavins införsäljning. Efter uppvisningen mot Holland är han plötsligt mitt i den cirkus som annars involverar namn som Ronaldinho och Eto'o. Han tillhör kort sagt Europas hetaste. Trots att Arsjavin tidigt meddelade att han föredrar La Liga lutar det i dagsläget åt London. Kommer Roman Abramovitj att tillåta att ett ryskt superlöfte går Chelsea förbi?

5. Emmanuel Adebayor

Från London till Barcelona eller Milano

Nuvarande klubb: Arsenal

Ny klubb: Barcelona? Milan?

"Ade" är rastlös. Han vill bort från Emirates. Så mycket står klart i fallet Adebayor. Men om det för några veckor sedan tycktes självklart att San Siro och Milan var resmålet för superforwarden från Togo är Nou Camp och Barcelona i dag ett lika spelbart tips. Milans vicepresident Galliani sa häromdagen: "Han är vår enda prioritet." Från spanskt håll heter det att Barcelonas ifrågasatte president Joan Laporta är minst lika sugen på Adebayor. Laporta måste helt visa lite aktion nu när han kickat en rad av superstjärnor.

6. Fernando Torres

Från Liverpool till London

Nuvarande klubb: Liverpool

Ny klubb: Chelsea

Händer affären är den nästan av samma dignitet som Ronaldo-dito. Det skulle även här handla om gigantiska pengar, 700 miljoner svenska kronor. Men mycket talar för att silly-ryktet om Torres till Chelsea är något vi kommer att få höra varje sommar så länge "El Nino" finns i Premier League. På Stamford Bridge kommer man aldrig att komma över att man missade Torres.

7. David Villa

Från Valencia till Barcelona, Madrid eller London

Nuvarande klubb: Valencia

Ny klubb: Barcelona? Real Madrid? Tottenham? Chelsea?

EM:s skyttekung har nu erkänt att han kan tänka sig att lämna Mestalla och säger mellan raderna att det är till Barcelona han i så fall vill. Men behöver inte Valencia just spelare som Villa för att åter bli en superklubb – bör man inte reglera sina gigantiska skulder på annat sätt?

8. Frank Lampard

Från London till Milano

Nuvarande klubb: Chelsea

Ny klubb: Inter?

Lampard var José Mourinho absoluta favorit under den portugisiske tränarens tid i Chelsea. Nu har Mourinho gjort tydligt att han vill jobba med engelsmannen även i Inter. Ett första bud – på 100 miljoner – har även lagts. Men omedelbart förkastats av Chelsea.

9. Alexander Hleb

Från London till Barcelona, München eller Wolfsburg

Nuvarande klubb: Arsenal

Ny klubb: Barcelona? Bayern München? Wolfsburg?

Det går snabbt undan i silly season-tider. Vitryssen var tidigt rubrikernas man som trolig ersättare för Ronaldinho på Barcelonas vänsterflank. Han lät via sin agent meddela att han var sugen på nya utmaningar – och högre lön! Men veckorna går och ett Barcelona med ny och/eller ifrågasatt ledning har inte kommit till skott. Det sista är att i och för sig ambitiösa men ändå grå Wolfsburg är en möjlig ny klubbadress.

10. Didier Drogba

Från London till... ett till år i London

Nuvarande klubb: Chelsea

Ny klubb: ….Chelsea?

Den kraftfulle Ivorianen var bland de första ut i silly seasons ryktesflora. När han så nesligt lämnade finalen i Champions League efter ett rött kort i Moskva talade allt för ett avsked från Stamford Bridge – trots att kontraktet löper till 2010. Även ny adress kändes uppenbar: Milan. Men senaste skvaller om Drogba är att han inte längre är till salu. Bara om Chelsea blir involverad i något triangelbyte med Milan hamnar Drogba åter vid ett förhandlingsbord. Heter det i nuläget från de blåklädda.