Oroligt i Arsenal

Wengers kamp
mot alla rykten

Foto: AP
Arséne Wenger vill tona ner ryktena om stjärnflykt från Arsenal. Men hur blir det egentligen med spelare som Robin van Persie (mitten) och Alexander Hleb?
SPORTBLADET

Ingen rök utan eld. I synnerhet inte när det handlar om klubben som kallas för "The Gunners". Många som i skuggan av EM bevakat superligornas silly season har i samband med Arsenal på sistone känt på den mest klassiska av klyschor.

Sedan det blev klart att fransmannen Mathieu Flamini sticker till Milan har snacket börjat gå. "Nu får Arsenal betala sportsligt för att de inte hänger med i eurokarusellen," är standardsynpunkten.

Spelare avfärdade rykten

När såväl Alexander Hleb som Emmanuel Adebayor uppgavs vara på väg bort rött till slut spelarna till. Trots att det är just deras agenter som eldat allra mest under ryktesbrasan.

Hleb och Adebayor gick ut och dementerade. "Ryktena att jag skulle vara klar för någon annan klubb är rent nonsens!" sa Hleb.

Ryktena dog – och återuppstod

Tränaren Arsène Wenger spädde på med att från sin position i Alperna – han scoutar givetvis på EM – gå till angrepp mot såväl engelska och spanska media som spelarnas agenter.

– De behöver bara ringa mig så får de det svar de förtjänar, sa fransmannen syrligt.

Men mittfältaren Robin van Persie invände i stället:

– Det är mycket viktigt att Arsenal behåller den här gruppen. Då måste Arsenal vara beredd att betala.

Och så var ryktesfloran i gång igen.

Dyra pjäser

Nu tycks det ändå som att såväl vitryssen Hleb som Togokillen Adebayor till slut blir kvar på Emirates Stadium. Vi får troligen se dem i rött och vitt i premiären mot West Bromwich 16 augusti. Måndag den 16 juni meddelade såväl Barcelona (Hleb) som Milan (Adebayor) att Arsenals prislappar för spelarna är så höga att de troligen backar ur. "Han kostar för mycket," var den enkla kommentar som Milans bas Silvio Berlusconi hade om de 300 miljoner som Arsenal minst vill ha för mittfältaren Hleb.

Spekulationer om klubbens ekonomiska muskler

Affärerna Hleb och Adebayor har möjligen varit luftslott som byggts av spelaragenter och media. Men de sätter ändå spotlight på något som många Arsenalfans har diskuterat på senare år. Håller klubben på att bli akterseglad av Premier Leagues två finansiella giganter?

Mindre budget att värva för

Manchester United har de senaste sex säsongerna handlat spelare för fyra miljarder. Under samma år har Arsenal/Wenger shoppat för 600 miljoner. Lägg till detta att Chelsea lever i en värld för sig vad det gäller backning (Roman Abramovitj) och löner. Det börjar kanske osa katt för en klubb som med ny superarena givetvis aspirerar på att ta steget till att bli störst i världen.

Arsenal har hittills slagit ifrån sig detta. Klubbens starke man, diamantmiljardären Danny Fiszman, sa så sent som häromdagen till Guardian: "Vi har aldrig sagt nej till Arsène och vi är mycket nöjda med var vi befinner oss sportsligt."

Köpa färdigt eller utbilda

Mot detta uttalande står experternas analyser när det nu sägs att David Villa är till försäljning. Expert efter expert tycker att Arsenal kunde vara den perfekta klubben för spanjoren som gjort fyra mål i EM. Men att det inte kommer att hända. Arsenal varken vill eller kan satsa de pengar som krävs.

Nej, Arsenal får nog, fortsätter samma experter, även i fortsättningen förädla superlöften. Det som Wenger är så skicklig på.

Talanger på ingång

Marseilles unge mittfältsdomptör Samir Nasri är ett utsökt sådant namn. Som enligt ryktet skrivet ett preliminärt kontrakt, "letter of intent", med klubben från nordöstra London.

Ett annat klart namn är Cardiffspelaren Aaron Ramsey, killen som kallas för Wales mest lovande spelare sedan Ryan Giggs. Ramsey snoddes framför näsan på Manchester United för att hans rådgivare tror att Ramsey utvecklas bättre i Arsenal.

Snack om EM-stjärnor

Men kanske finns det ändå hopp om mer fix färdiga stjärnor. Bara i går ryktades det att namn som tysken Lukas Podolski och spanjoren David Silva siktar i riktning Emirates. Stämmer sanningen om ingen rök utan eld kanske "Gunners" får sitt stjärnförvärv innan Chelsea, United eller Liverpool gjort 100 procent klart med något?

Å andra sidan: samma dag skvallrades det att José Mourinho möjligen hittat sitt första Interförvärv just i Arsenal.

Namnet?

Robbie van Persie.