Framtidens stjärnor

Här är de – land för land

1 av 4 | Foto: Fotograf: AP
Italien  Cristian Zapata, 21, Udinese.
SPORTBLADET

De är några av Europas hetaste fotbollsspelare.

Alla är under 25 år.

Sportchansen har listat de unga superspelarna som det surras mest kring, i de största ligorna.

Italien

Luca Cigarini, 21, Parma

Hans utvecklingskurva har pekat spikrakt uppåt på senare tid. Begåvad spelmotor på mittfältare som brinner för fotbollen.

Gokhan Inler, 23, Udinese

En outtröttlig dynamo som orkar springa hur mycket som helst från det ena straffområdet till det andra. Läser spelet bra och är en tillgång för vilket lag som helst.

Alberto Aquilani, 23, Roma

Finsnickrare på mittfältet med ett spelsinne utöver det vanliga. Älskar att leverera sina passningar till medspelarna och har förmågan att hitta rätt var de än må befinna sig ute på planen. Bra kondition men hämmad av skador, frågan är hur bra han hade blivit annars.

Cristian Zapata, 21, Udinese

Rejälare muskelpaket till försvarare än den här colombianen får man leta efter. Han är snabb, stark och rör sig bra över planen. Den fina spelförståelsen är också ett klart plus.

Abdoulay Konko, 24, Genoa

Spelare med brett spelregister. Senaste säsongen hade han stor del i Genoas skutt upp i tabellen.

Portugal

Miguel Veloso, 22, Sporting Lissabon

Spelar med stort hjärta och ledarskap, har beskrivits som en portugisisk version av Chelseas defensiva mittfältare Claude Makélélé.

Ricardo Quaresma, 24, Porto

Då Porto är diskvalificerade från spel i Europa talar mycket för att supertalangen styr sin kosa mot en ny klubb. En kopia av Ronaldo, mer eller mindre, vilket lovar gott. Tvekar aldrig att utmana försvaren.

Spanien

Royston Drenthe, 21, Real Madrid

Sätt honom var som helst på vänsterkanten – och han kommer att trivas och lyckas. Än så länge är det inte han som tar Real till titlar men åldern och talangen talar för honom.

David Silva, 22, Valencia

Bländande teknik och bra rörelseschema i kombination med sköna dribblingar gör honom till en spelare som många klubbar lockas av. Kan anpassa sitt spel till vad laget bäst behöver.

Sergio Agüero, 20, Atlético Madrid

Redan superstjärna i sin klubb. Kom fram i sin argentinska klubb Independiente redan som 15-åring. Har vunnit U20-VM två gånger, senast 2007 då han var lagkapten för truppen.

Javi Martinez, 19, Athletic Bilbao

Har redan hunnit avsluta en hel säsong som given spelare i sitt lags startelva. Stor sett till såväl kroppsvolym som talang. Spelmässigt är han stöpt i Lampard-form.

Argentina

Diego Buonanotte, 20, River Plate

Teknisk forward som har ett dribblingsregister i den högre skolan. Tvivlarna tittar på hans storlek men han väger upp sin litenhet med ett stort spel.

England

David Bentley, 23, Blackburn Rovers

Har haft en fin utvecklingskurva men kan ändå komma att säljas i samband med att klubben gör en storstädning efter managern Mark Hughes uttåg. Är den spelare som de kan använda med högt säljvärde i kommande affärer.

Cristiano Ronaldo, 23, Manchester United

Superstjärnan har redan hunnit med fem säsonger på Old Trafford och varit med om att bärga hem två ligatitlar under den perioden.

After five years at Old Trafford and having delivered two league titles and a Champions' League crown, he may well be looking for a new challenge (and a better pay cheque). Stay tuned.

Obafemi Martins, 23, Newcastle United

Gjorde nio mål på 23 matcher för ”The Toon” (the town, staden, på geordy, den lokala dialekten i nordöstra England). Trots hård konkurrens kan han lyckas i klubben, om de väljer att behålla honom kan det till stor del bero på åldern – han kan fortfarande utvecklas mycket.

Holland

Klaas-Jan Huntelaar, 24, Ajax

Att göra 87 ligamål på 97 startade matcher, de tre senaste säsongerna, säger en hel del. Naturligare målskytt får man leta efter och det är precis vad storklubbarna i Europa gör – Huntelaar lär gå vidare till en sådan, precis som så många andra spelare har gjort från Ajax.

Ibrahim Afellay, 22, PSV Eindhoven

En smart, målmedveten offensiv mittfältare som arbetar över hela det gröna fältet. Jobbar hårt även utan boll och är begåvad med kunskapen att se till att han tar rätt position på planen.

Tyskland

Mario Gomez, 22, Stuttgart

En storväxt target-spelare ur den gamla skolan (trots sin låga ålder). Återstår att se vilken framtid den typen av forward har i den moderna fotbollen.

Frankrike

Samir Nasri, 20, Marseille

Har jämförts med Zidane, vilket är ett tungt ok att bära för vilken spelare som helst. Men det går inte att komma ifrån Nasri spelar med en elegans, som påminner om den franske legenden.

Jeremy Menez, 21, Monaco

En klok spelare som redan har ett imponerande passningsspel i kroppen, med tanke på hans unga ålder. Är dessutom en härlig dribbligskonstnär och har fått Arsenals ögon på sig.

Steve Mandanda, 23, Marseille

En av Europas absolut största målvaktstalanger, som troligen kommer att vakta det franska målet i kommande mästerskap som VM 2010. Har förmågan att placera sig rätt för att inte bli överspelad eller hamna på halvdistans.

Karim Benzema, 20, Lyon

Insatserna under säsongen imponerade på många och Benzema kunde kvittera ut ett rekordkontrakt med franska mått mätt: motsvarande 45 miljoner kronor om året för att fortsätta i Lyon. I EM lyckades han inte särskilt bra men mycket, såsom den låga åldern, talar för att han tar fortsatta utvecklingssteg i karriären och blir en allt viktigare spelare i franska landslaget.

FAKTA

...och här är ett urval av fler unga bra spelare:

Spanien: Gerard Piqué, Diego Capel, Sunny, Bojan Krkic, Alberto Bueno, Mario Suárez.

Argentina: Matias Cahais (nu i Holland), Matias Sanchez, Maruro Zarate, Pablo Piatti.

Brasilien: Ji-Parana, Amaral, Alexandre Pato (i Milan nu), Renato Augusto, Jo (I Ryssland), Willian, Marcelo (Real Madrid), Luiz Adriano (Shakhtar).