”Håller med fascismen”

Abbiatis skandalutspel skakar Milan inför derbyt

SPORTBLADET

MILANO. Dagen innan det stekheta Milanoderbyt skakas Milan av en fascistskandal. Förstemålvakten Chris­tian Abbiati avslöjar att han har fascistiska åsikter.

– Jag skäms inte för att berätta om mina politiska ideal, säger han.

Foto: AP
Christian Abbiati är i blåsväder.

Benito Mussolini-styret och alliansen med Hitlers nazi-Tyskland är en mörk del i Italiens historia, och ytterst få talar öppet om eventuella åsikter åt den extrema högersidan.

Milanmålvakten Christian Abbiati ger ytterst sällan intervjuer, men i en stor intervju med Gazzetta Dello Sports helgtidning Sportweek, som publiceras i dag, berättar han om sina fascistiska åsikter.

”En man av högern”

– Jag gillar sättet som fascismen tog hand om lag och ordning. Den garanterade folkets säkerhet, säger han.

Benito Mussolini avrättades i just Milano efter andra världskriget, och Abbiati kan inte räkna med något stöd bland sina fotbollskollegor, Paolo Di Canio möjligen undantaget.

– Men jag tar avstånd från rasistlagarna och alliansen med Hitler, säger han.

Långvariga problem

Milanägaren och premiär­ministern Silvio Berlusconi har sina åsikter långt ut på högerkanten, men ändå långt från vad Abbiati verkar ha.

– Jag är en man av högern, och jag röstade på La Destra i förra valet. Jag håller med fascismen om vissa saker, som patriotismen och den starka katolska tron, fortsätter målvakten.

Abbiati var i början av 2000-talet Milans förstemålvakt. Men efter att ha blivit utkonkurrerad av Nelson Dida har han i omgångar varit utlånad till bland annat Juventus och Atletico Madrid. I sommar kom han tillbaka till Milan och har tagit tillbaka platsen som förstemålvakt.

Italien har i många år haft problem med högerextrema ultras som tar över kurvorna på arenorna. Lazios Curva Nord är mest ökänd, men även Inter och Roma har haft stora problem med högerextrema makter.

Milankurvan på andra sidan San Siro var i många år opolitisk, där både höger- och vänstermänniskor samlades under samma flagg. Men efter att ultrasgruppen Fossa dei Leoni upplöstes för några år sedan har också Milankurvan gått längre åt höger.