”Har mer att komma med”

Brottningsförbundets svar på Filas angrepp på Ara

Foto: (MONTAGE)
Ara Abrahamian och Filas brev.
SPORTBLADET

Svenska Brottnings­förbundet har svarat på

Filas, internationella brottningsförbundets, anklagelser riktade mot främst Ara Abrahamian.

– Vi har mer att komma med om det behövs, säger advokaten Björn Rosengren.

I ett skarpt formulerat brev förde Fila fram anklagelserna att svenskarna uppträtt osportsligt, förolämpande och provocerande. Fila har kallat till förhör i Lausanne nästa fredag för att komma fram till lämpliga straff efter Ara Abrahamians prispallsprotest under OS.

Advokaten Björn Rosengren, vice ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté, har hjälpt brottningsförbundet med det skriftliga svaret.

– Vi menar att man inte kan bedöma vilket disciplinärt straff Ara ska ha för prispallsprotesten om man inte tar hänsyn till det som hände i semifinalen.

Riskerar avstängning

Förutom svaret har Svenska Brottningsförbundet även gjort en anmälan mot domarna som dömde OS-semifinalen.

– Vi tycker det är viktigt att det blir ett ärende som bedöms tillsammans med Aras protest på prispallen. Anmälan är en analys av de fel som begicks av de tre domarna och Filas domarchef vid semifinalen, säger Rosengren.

Abrahamian riskerar en längre avstängning och brottningsförbundet ett större bötesstraff.

– Om Fila inte hanterar det här rätt kommer vi med stor sannolikhet överklaga till Cas (idrottens högsta domstol). Då har vi något ytterligare ess i rockärmen, säger Rosengren.

Inget skadestånd

Vid förhöret nästa fredag kommer Svenska Brottningsförbundet representeras av en schweizisk advokat, Jorge Ibarolla, expert på idrottsjuridik.

Någon stämning för att eventuellt få till ett ekonomiskt skadestånd till Ara Abrahamian är inte aktuell.

– Som vi bedömt det finns det inte utrymme för ett skadestånd juridiskt. Då måste man kunna bevisa att en ekonomisk skada uppstått. Då skulle Ara haft ett sponsorkontrakt som gett honom x miljoner kronor vid OS-guld och att han hade blivit bortdömd med en sekund kvar av finalen, säger Rosengren.