”En revansch för OS”

Håkan Dahlby vann VC-finalen – men oklart om det blir en ny OS-satsning.

Foto: All Over Press
Håkan Dahlby.
SPORTBLADET

Lördagens seger i världscupsfinalen var revansch för OS-fiaskot.

Om det däremot blir ett nytt försök i London 2012 är mer oklart.

Regeländringar och frågetecken kring sponsorer gör skytteframtiden osäker för Håkan Dahlby.

Håkan Dahlby, någon som kommer ihåg honom? Han som haussades upp inför skyttet i OS men till slut föll platt och inte ens nådde final. Helgen i Minsk blev annorlunda, såväl resultat- som känslomässigt. 144 poäng i grundomgången gav fyra duvors ledning inför lördagens final. Väl där tog han hem segern på 191 poäng, tre duvor före Hu Binyuan, Kina.

– Det är lite revansch för OS. Klart jag var besviken efteråt men vi har inte gjort någon större skillnad inför uppladdningen. Det var bara att skingra tankarna och ta nya tag, säger Dahlby till TT.

– Men det är skönt, min sista tävling för säsongen och en guldmedalj. Nu ska jag lägga bössan på hyllan ett tag.

Hur det blir längre fram vet han inte. Till det finns två anledningar, en som Dahlby själv inte kan påverka hur mycket han än vill. Diskussioner förs att ändra regelsystemet inom trapskytte. I korthet går det ut på att skytten nu får skjuta ett av tre förbestämda program. Förslaget är att i framtiden ska deltagarna inte alls veta vilket program som ska väljas.

– Det kan bli ett helt annorlunda skytte. Sveriges olympiska kommitté (SOK) vill att jag fortsätter över London 2012 men jag vet inte exakt hur det blir. Det beror också på hur det blir sponsorer och om jag kan satsa.

TT: I dagsläget, vad lutar det åt?

– OS-medalj är den enda medaljen jag saknar och naturligtvis vill jag inte avsluta utan en sådan. Samtidigt är det mycket som ska falla plats men vi ska ha möte med SOK i november-december. Då får jag ta ett beslut.

Sverige kan få ännu en framgång i Minsk. Nathalie Larsson, fyra i OS, tävlar på söndag och en eventuell final för hennes del avgörs på måndag.