Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:

Här är 00-talets största skandaler

Vi presenterar det värsta – ur tio år av idrott

Läs även:

  ... och det här är årtiondets skandal Laget låtsades att de var handikappade
  ... och här är de svenska skandalerna Sex, dopning och kokain.

10. IAAF:s behandling av Caster Semenya, 2009

    Semenya, 18, sprang hem VM-guldet på 800 meter vid VM i Berlin 2009. Så långt allt fint. Till det internationella förbundet startade en undersökning av löperskans kön och spred detta offentligt över hela världen. Den 18-åriga Semenya som välkomnats av IAAF till mästerskapen började nu jagas och anklagas för att inte vara kvinna, av det internationella friidrottsförbundet. Agerandet möttes av enorm kritik från stora delar av världen. Bronsmedaljören på 800 meter, Jenny Meadows, gick till hård attack mot IAAF och kallade deras beteende omänskligt. Trots lång och omfattande kritik dröjde det tre månader innan IAAF meddelade att Semanya fick behålla guldet som hon rättmätigt vunnit.9. Kenteris & Thanou flyr från dopingkontroll, 2004

    OS kom 2004 hem till Aten och två av hemmalandets största hopp var sprintrarna Kostas Kenteris och Katerina Thanou. Kvällen innan invigningen ska de båda dopningtestas i OS-byn men smiter från testet, vilket inte är första gången. Frånvaron försöker slätas över och det påstås att paret varit inblandade i en MC-olycka. Några dagar senare meddelade duon att de inte tänkte tävla i OS, vilket gjorde att dopningbyrån Wada inte längre kunde testa de båda. I stället tillsatte det grekiska förbundet en egen utredning av frågan, där båda frikändes och deras tränare i stället stängdes av på livstid då man menade att han missat att meddela sina adepter att de skulle dopningtestas.

8. Dopad Tour de France-vinnare, 2006

    På den 16:e etappen av touren klappar amerikanen Floyd Landis igenom och förhandsfavoritens segerchanser anses vara över. Dagen efter mirakelvinner Landis etapp 17 och hämtar in så gott som allt han tappat dagen innan. Landis fortsätter övertyga och när cyklisterna når Paris står Floyd Landis som vinnare med en minuts marginal. Amerikanens närmast omänskliga upphämtning hyllas stort. Kort senare ska det dock visa sig att upphämtning var omänsklig. Landis var dopad med testosteron och fråntas segern. En redan nedfläckad cykelsport faller ännu längre ner i dopingträsket.

7. Mutade IOK-ledamöter gav OS till Salt Lake City

    Inför OS i Salt Lake City rullades en mutaffär av stora mått upp. Arrangörerna avslöjades ha mutat ett stort antal av de IOK-ledamöter som utsåg Salt Lake City till OS-stad. De två männen som ledde stadens ansökan, advokaten Tom Welch och bil­handlaren Dave Johnsson satsade aggressivt för att få spelen. IOK-ledamöterna mutades med allt från skidresor till plastik­kirurgi. Welch och Johnson avsade sig sina uppdrag ochsammanlagt tjugo IOK-ledamöter straffades på olika sätt. Rättsprocessen avslutades först 2005.

6. Johann Mühlegg. OS i Salt Lake City, 2002

    På OS inledande tremilen krossar den tyske spanjoren Per Elofsson och vinner i överlägsen stil. Sedan vinner Mühlegg jaktstarten och hyllas av den spanske kungen Juan Carlos. Inför femmilen visar ett dopningprov att Mühlegg har ett för högt värde av röda blodkroppar, ett andra test ligger dock strax under det tillåtna och Mühlegg tillåts starta och vinner igen. När alla dopingtester analyserats visar det sig att Mühlegg varit bloddopad under femmillen. Han får dock till att börja med behålla de tidigare gulden. Först i december 2003 bestämmer en idrottsdomstol att Mühlegg ska fråntas alla medaljerna från OS 2002.5. Renault beordrar Piquet Jr att krascha, 2008

    I Singapores GP 2008 hamnar Renaults förstaförare Fernando Alonso långt efter täten. Stallet tar in Alonso för depåstopp och beordrar sedan sin andreförare Nelson Piquet Jr att krascha, på så sätt kommer säkerhetsbilen att tvingas ut på banan, fältet packas och med ett färskt depåstopp kan Alonso avancera och vinna loppet. Piquet Jr avslöjar kraschordern och Renaults stallchef Flavio Briatore stängs av på livstid. Enligt domen bröt Renault mot alla regler samtidigt som man äventyrade åskådare, funktionärers och förares liv.

4. Systematiserad doping i Lahti, 2001

    Finland arrangerade VM på hemmaplan och vill göra allt för att nå bra resultat. Ja, faktiskt lite mer än så. Representanter för den finska landslagsledningen försåg aktiva med bloddopningsmedlet Erytropoetin och för att dölja spåren av det förbjudna preparatet köpte man även in hemohes. Skandalen rullade igång när Jari Isometsä fråntogs sitt silver från den inledande distansen. När VM var över hade sex hemmaåkare påfunnits dopade och finsk skidsport låg i ruiner.

3. Dopinglaboratoriet Balco

    Den före detta friidrottaren Victor Conte framställde i början av 2000-talet en ny typ av steroid i sitt labb i Kalifornien. Steroiden kallas Tetrahydrogestrinon (THG). 2003 fick amerikanska myndigheter ett anonymt tips om tillverkning och efter tillslag mot laboratoriet hittades långa listor med namn på idrottare som man sålt preparatet till. Bland stjärnorna som fälldes för THG fanns den brittiska sprintern Dwain Chambers och amerikanskan Kelli White. Den stora bomben briserade dock inte förrän 2007 när sprinterdrottningen Marion Jones erkände att hon använt sig av Balcos THG.2. Calciopoli – Serie A-skandalen, 2006

    Juventus misstänktes för dopingbrott och polisen avlyssnade klubbens sportdirektör Luciano Moggi. Men i stället för att avslöja dopingverksamhet öppnade Moggi dörren till ett systematiserat fuskande och mutande inom italiensk toppfotboll där storklubbarna Juventus, Fiorentina, Lazio och Milan styrde valet av domare till sina matcher för att på så sätt lättare nå bra resultat. I skandalen som rullades upp dömdes personer till fängelsestraff, Juventus fråntogs två ligatitlar och flyttades ned till Serie B medan Lazio, Fiorentina och Milan straffades med böter och poängavdrag.


Utskriftsdatum:
Publicerad: 2010-01-03
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/sportbladet/article12054523.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11