Lista: VM-historiens 5 värsta målvaktstavlor

Sportchansen listar målvakternas tavlor som aldrig glöms bort

Foto: ap
vilka tavlor Både David Seaman och Oliver Kahn tar plats på den mindre smickrande topplistan.
SPORTBLADET

Målvakter hamnar ofta i fokus.

Allt som oftast handlar det om att de har blivit matchvinnare.

I dessa fem fall handlar det dock om tavlor – som ingen glömmer – och det i ett VM-slutspel.

Här är listan på VM:s fem största målvaktstavlor någonsin.

5) Felix – VM-final 1970, Brasilien–Italien 4–1

Kommentar: Brasiliens målvakt hade ingen rolig första halvlek i VM-finalen. Brasilien tog ledningen, men efter en dunder-blunder av Felix så hade Italien kvitterat. Som tur var för den gode Felix gjorde hans lagkamrater tre mål i den andra halveken.

4) Pat Bonner – VM-åttondelsfinal 1994, Holland–Irland 2–0

Kommentar: Irland hade tagit sig vidare till åttondelsfinal på Norges bekostnad. Väl där var man chanslöst mot Holland. När Holland hade ledningen med 1–0 fick Wim Jonk för sig att dra iväg en strumprullare från långt håll. Den gick hem. Den irländske keepern Pat Bonner valde att fumla in bollen och VM var slut.

3) David Seaman – VM-kvartsfinal, Brasilien–England 2–1

Kommentar: Svennis första VM med England höll på att bli en succé. I kvartsfinalen gav Michael Owen landet ledningen. Rivaldo kvitterade dock. Sedan fick Brasilien en frispark som slogs av Ronaldinho. Till synes var det ett helt vanligt inlägg, som David Seaman valde att nonchalera. Det skulle han inte ha gjort. Bollen gick i nät och England fick lämna Japan/Sydkorea.

2) Oliver Kahn – VM-final 2002, Tyskland–Brasilien 0–2

Kommentar: Det har sagts att Tyskland gick till VM-final utan att göra en enda bra match i turneringen. I de flesta matcher kunde laget tacka målvakten Oliver Kahn. Så var det även på väg att bli i VM-finalen. Kahn gjorde monsterräddning på monsterräddning, bara för att tappa ett löst skott rakt ut i straffområdet till en framstörtande Ronaldo som gav 1–0 och senare ett VM-guld till Brasilien.

1) René Higuita – VM-åttondelsfinal 1990, Colombia–Kamerun 1–2

Kommentar: Det var förlängning mellan Kamerun och Colombia. Roger Milla hade givit ”lejonen” ledningen. Colombia var tvingat att trycka på för att eventuellt få till ett straffavgörande. Bollen gick hem till målvakten René Higuita som mötte den högt upp. I stället för att snabbt passa den vidare till en utespelare valde han att dribbla, och det mot Roger Milla. Kameruns skyttekung kunde enkelt och retfullt rulla in bollen i öppet mål.

Hitta billigaste resorna till Europas toppidrott här:

PREMIER LEAGUE – ENGLAND

LÄS MER HÄR

LA LIGA – SPANIEN

LÄS MER HÄR

SERIE A – ITALIEN

LÄS MER HÄR

Se tavlorna här:

Hitta billigaste flyget till superligorna:

ARTIKELN HANDLAR OM