LISTA: De 10 sämsta förbundskaptenerna

Sportchansen listar de mest misslyckade kaptenerna som fotbollsvärden skådat

Foto: ap
sämst Sportchansen listar tidernas 10 sämsta förbundskaptener. Steve McClaren tar förstaplatsen.
SPORTBLADET

Hela Sverige hoppas att den nye förbundskaptenen Erik Hamrén ska göra ett lyckosamt jobb och kvalificera landet till de stora mästerskapen.

Sportchansen har knåpat ihop en lista på 10 kaptener som dock inte varit lyckosamma i världen.

Här är tidernas 10 sämsta förbundskaptener i fotbollsvärlden.

10) Roger Lemerre – Frankrike

Okej, Lemerre förde Frankrike till EM-guld 2000 efter segermål av David Trezeguet i finalen mot Italien. Men när landet skulle försvara sitt VM-guld i Japan/Sydkorea 2002 gick det käpprätt åt skogen.

Frankrike slutade sist i gruppen med Danmark, Senegal och Uruguay som motståndare. Laget gjorde inte ett enda må i turneringen och Lemerre fick sparken.

Sedan dess har han tränat både Tunisien och Marocko.

9) Glenn Hoddle – England

Hoddle tog över landslaget efter Terry Venables succé i hemma-EM 1996 och tog samtidigt hjälp av andliga ledare i sin jakt på framgång. Han lyckades kvalificera landet till VM 1998 men åkte där ut mot Argentina efter straffar i åttondelsfinalen. Efter att ha inlett kvalet till EM 2000 katastrofalt fick Hoddle sparken.

8) Vanderlei Luxemburgo – Brasilien

Luxemburgo fick ta över världens mäktigaste landslag efter VM-silvret i Saint Denis 1998. Men det var insatsen i OS i Sydney 2000 som fick förbundet att göra sig av med Luxemburgo. Landet förlorade finalen med 2–1 mot Kamerun, trots att motståndarna fick två man utvisade under matchens gång.

7) Diego Maradona – Argentina

Maradona tog över Argentina 2008 efter Alfio Basile. Det började bra med tre raka segrar. Värsta bottennappet kom mot Bolivia i VM-kvalet, då laget förlorade med 6–1 på bortaplan.

Martin Palermo och Mario Bolatti räddade dock Diego i kvalet med två sena segermål mot Peru respektive Uruguay.

Men bara att vara nära att missa VM med ett sådant stjärnspäckat landslag som Argentina, tyder på en rätt dålig kvalité som förbundskapten.

6) Sven-Göran Eriksson – Mexiko

Det blev ingen lång sejour i Mexiko för Svennis. Målsättningen när han 2008 blev utsedd till kapten var solklar: Gå till VM och nå minst en kvartsfinal. I kvalet gick det knackigt. Förluster mot bland annat Jamaica, Honduras och ärkerivalen USA var inte acceptabelt och svensken fick sparken. Numera är han sportchef i Notts County i League 2 i England.

5) Giovanni Trapattoni – Italien

Det mesta gick snett för Trapattoni Gli Azzurri. I VM 2002 fick man resa hem redan efter åttondelsfinalen där man blev utslaget av uppstickaren Sydkorea.

I EM 2004 gick man inte ens vidare från gruppen. Det satte Danmark och Sverige stopp för.

Sedan dess har Trapattoni fört en rätt så undanskymd tillvaro som kubblagstränare i Benfica och Stuttgart. Han var även sportchef i Red Bull Salzburg.

Numera går det bättre med det irländska landslaget, som inom kort ska kvalspela mot Frankrike för en plats i VM 2010.

4) Erich Ribbeck – Tyskland

1998 tog Ribbech över det stolta tyska landslaget efter att ha ansvarat för Bundesliga-klubben Bayer Leverkusen.

I kvalet till EM 2000 vann Tyskland gruppen före Turkiet, väl i slutspelet gick det inget vidare. Tyskland var regerande mästare efter guldet 1996 i England. I gruppspelet slutade Tyskland sist och Ribbech fick lämna sitt jobb och ersattes av Rudi Völler.

3) Carlos Queiroz – Portugal

Sir Alex Fergusons hantlangare under många år i Manchester United har inte haft någon större lycka som huvudtränare. I pågående kval var han ytterst nära att floppa rejält. Till sist tog sig Portugal till play off mot Bosnien. Men redan under 1990-talet så misslyckades han med det portugisiska landslaget.

Mellan 1991 och 1993 tränade han landet och missade att kvalificera dem till EM i Sverige, och var en bidragande orsak till att även USA-VM 1994 missades.

2) Raymond Domenech – Frankrike

Att Domenech fortfarande sitter kvar som fransk förbundskapten är ett under. I VM senast gick laget dock till final, men det var knappast Domenechs förtjänst, snarare Zidanes.

Han har under lång tid varit starkt ifrågasatt och tar bland annat inte ut spelare i landslaget som är födda i fel stjärntecken.

I EM senast gjorde fransmännen fiasko och åkte ut i gruppspelet. På presskonferensen efteråt så tog inte Domenech så allvarligt på misslyckandet och friade i stället till sin flickvän på presskonferensen. Hon nobbade.

1) Steve McClaren – England

Han var assistent till Svennis under hans tid som kapten. När Svennis sparkades tog äntligen en engelsman över. Hela England jublade. I verkligheten blev det dunderfiasko.

I den sista kvalmatchen till EM 2008 hemma på Wembley var England tvingat att ta minst en poäng mot Kroatien. Man förlorade efter taffliga målvaktsingripanden från Scott Carson. England missade EM och McClaren sparkades och tog i stället över det holländska ligalaget Twente.

Kravet för att komma med på listan är att tränaren coachat ett stort landslag.

Hitta billigaste resorna till Europas toppidrott här:

PREMIER LEAGUE – ENGLAND

LÄS MER HÄR

LA LIGA – SPANIEN

LÄS MER HÄR

SERIE A – ITALIEN

LÄS MER HÄR