Luleå slog serieledarna

Vann med 5-3 hemma

SPORTBLADET

Luleå slog serieledande HV 71 med 5–3 i en tät och mycket underhållande match på tisdagskvällen.

HV ledde med 3–2 i slutperioden, men hemmalaget kvitterade och tog ledningen på 19 sekunder.

– Det kändes helt otroligt, säger Martin Chabada, som kvitterade till 3–3 efter ett par snygga dragningar som ställde Stefan Liv i HV-kassen chanslös.

Mats Lavander stötte sedan in 4–3, ett mål som godkändes först efter videogranskning. När Cam Abbot gjorde ytterligare ett mål efter fem minuter var matchen avgjord.

– Bittert att förlora matchen på det sättet, men man måste vara med hela tiden, och det var vi inte i dag, säger Thomas Ljungberg, assisterande tränare i HV.

PP-spelet fungerade inte

HV är bäst i elitserien på spel i numerärt överläge, med mål var tredje gång motståndarna får spelare utvisade.

Men på tisdagskvällen fallerade powerplay-spelet för smålänningarna. Trots sex utvisningar för Luleå, och spel sex mot fyra i slutet när Stefan Liv lämnat kassen blev det inga powerplay-mål.

– Fyra femtedelar av förstafemman har varit på landskampsuppdrag den senaste veckan och har inte spelat eller tränat tillsammans. Kanske det hade betydelse, säger Thomas Ljungberg.

– Men vi måste kunna vinna utan deras powerplay också, tillägger han.

En annan förklaring är att Luleå är näst bäst i elitserien i spel fyra mot fem.

Hemmalaget fick en drömöppning på matchen, med mål efter knappt två minuter, i numerärt överläge, genom backen Jan Sandström.

Landskampsuppehållet tycktes ha gjort Luleås slumrande stjärnor gott. Jonathan Hedström och Martin Chabada som haft en tung inledning på säsongen visade kraft och vilja som saknats tidigare, och gav energi till hela laget.

Chabadas kvittering innebar hans blott andra mål för säsongen.

Influensasviter

– Under uppehållet har jag kunnat återhämta mig från en influensa som jag hade för tre veckor sedan, inte svininfluensa, säger den 32-årige tjecken.

– Skönt att få göra mål igen, det är bra för självförtroendet, säger han.

Trots förlusten imponerade HV med sin raka och enkla anfallshockey. Förstakedjan visade sin klass vid HV:s kvittering till 2–2. Johan Davidsson förde in pucken i Luleås zon på högerkanten och lade en briljant passning till Martin Thörnberg vid Luleås högra målstolpe. Thörnberg hade bara att ta emot och lägga in den bakom Mattias Modig. Snyggt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM