”Han löpte efter spelaren och sparkade ner honom”

Unik enkät: Fyra svenska landslagsspelare berättar om minnena från karriären

1 av 5 | Foto: ap
galning Anders Andersson hade Viggo Jensen som tränare under sin tid i Malmö FF i börja av 90-talet. ”Jag måste säga att han var och är en grymt trevlig kille, men han var en tävlingsmänniska utöver det vanliga”, säger Andersson.
SPORTBLADET

Vilka vet bäst om inte stjärnorna själva.

Sportchansen ringde upp fyra före detta svenska landslagsspelare och ställde ett antal frågor om deras minnen från den egna karriären.

Här är frågorna och svaren:

FRÅGORNA:

1) Vem är den galnaste tränaren du stött på?

2) Vilken är den häftigaste matchen som du någonsin har spelat i karriären?

PONTUS KÅMARK

Född: 5 april 1969.

A-landskamper: 57.

Klubbar i karriären: IK Franke, Västerås SK, IFK Göteborg, AIK, Leicester City.

Meriter: VM-brons 1994. 5 SM-guld med IFK Göteborg. 1 svenskt cupguld med IFK Göteborg. 1 Ligacupguld med Leicester City 1997.

KÅMARKS SVAR:

1) – Martin O'Neill i Leicester var ju verkligen Dr Jekyll & Mr Hyde. Han var expert på att såga sina egna spelare. Antingen valde man att bli motiverad av sågningarna eller så blev man helt knäckt. När det gick bra däremot så var han hur trevlig som helst och kunde till och med ge spelarna ledigt.

Jävligast var nog ändå Brian Clough när jag var i England och provtränade med Nottingham Forest 1989. Laget hade förlorat dagen innan och vi blev beordrade att springa runt planen i tre timmar sedan var träningen slut.

Clough stod vid sidlinjen med keps, käpp och byxor som var nedstoppade i ett par jägarstövlar som nådde över knäna. Han såg ut som en krigsgeneral.

2) – Det finns ett par. Matchen mot Barcelona i Champions League med AIK, bronsmatchen mot Bulgarien i VM 1994. Gräsmattan efter Henkes fint mot Ivanov är nog inte i ordning ännu...

Men allra häftigast var ändå med Leicester i Premier League mot Arsenal. Vi kallade ju oss själva världens bästa pubgäng coh fick 3–3 hemma mot dem.

Det var en sjuk match där vi ledde med 1–0 till 89:e minuten. Sedan blev det fem mål på övertid. Dennis Bergkamp gjorde alla för Arsenal och alla tre var kandidater till årets mål. Vi lyckades kvittera till 3–3, och då var Martin O'Neill överlycklig.

ANDERS ANDERSSON

Född: 15 mars 1974.

A-landskamper: 27.

Klubbar i karriären: Malmö FF, Blackburn, Ålborg, Benfica, Belenenses.

Meriter: 2 ligatitlar i Portugal med Benfica, 1 cuptitel med Benfica. Två EM-slutspel med Sverige (2000 och 2004).

ANDERSSONS SVAR:

1) – Viggo Jensen i Malmö FF. Först och främst måste jag säga att det är och var en ruggigt trevlig kille, men på planen var han helt galen. Jag minns att han var med och spelade på en träning med MFF. Patrick ”Trelleborg” Andersson slog en tunnel på honom. Viggo vände sig om, löpte efter och sparkade ner honom och gick bara därifrån. Det tog flera minuter innan han sa förlåt. Han var en grym tävlingsmänniska.

2) – Det var 1999 när vi säkrade ligaguldet med Ålborg. Vi hade Hasse Backe som tränare och Ståle Solbakken (FC Köpenhamns tränare) var stor stjärna i laget. Det var fullsatt på arenan och utanför fanns 20 000 fans som inte hade fått biljetter. Jag blev utsedd till planens bäste spelare och det blev en sjuk uppståndelse efter guldet.

Sedan är det svårt att komma ifrån EM 2004 när jag startade i den avgörande matchen mot Danmark. För mig som var en mellanspelare i landslaget och inte given var det så klart mycket stort.

Jag minns även ett derby som vi vann med Benfica mot Sporting med 2–0 på deras hemmaplan. Det var häftigt.

GLENN HYSÉN

Född: 13 oktober 1959.

A-landskamper: 68.

Klubbar i karriären: IFK Göteborg, Gais, PSV Eidhoven, Fiorentina, Liverpool.

Meriter: 3 SM-guld med IFK Göteborg, 2 cup-guld. Ligamästare i England 1990 med Liverpool. Vann Guldbollen 1983 och 1988. Var lagkapten i Liverpool. 1 VM-slutspel med Sverige, 1990.

HYSÉNS SVAR:

1) – Graeme Souness i Liverpool. Han var galen.

När han kom till klubben så ändrade han på allting som hade funnits i klubben i 40 år. Detta var ju konstigt eftersom han själv var en gammal storspelare i klubben och visste hur det fungerade. I paus kunde han sparka sönder papperskorgar och allt möjligt.

Liverpool hade under den här tiden en filosofi att värva spelare försiktigt. Det första han gjorde var att sälja fem och ta in fem nya. Det blev turbulent redan direkt. Hade han fått som han hade velat hade han nog döpt om klubben till FC Souness.

2) – Det var på Ullevi 1986 mot Barcelona. Det var 50 000 på matchen och vi vann med 3–0.

Det var konstigt att Barcelona underskattade oss eftersom IFK Göteborg ändå hade vunnit Uefacupen 1982 och hade ett bra lag vid den här tiden, man tyckte ju att de borde ha lite respekt. Men de gick in med inställningen att det var ett pojklag de skulle möta.

JOHAN MJÄLLBY

Född: 9 februari 1971.

A-landskamper: 49.

Klubbar i karriären: IK Bele, AIK, Celtic, Levante.

Meriter: 4 ligatitlar i Skottland med Celtic, 2 skotska FA-cupguld, 3 ligacupguld, silver i Uefacupen 2003. 1 SM-guld med AIK.

MJÄLLBYS SVAR:

1) – Jag har ju bara haft lugna tränare, men jag måste säga Martin O'Neill i Celtic i brist på annat.

Han älskade verkligen sin fotbolll och var passionerad vid sidlinjen. Men han kunde även vända mycket snabbt och ge oss ordentligt med ris om vi inte spelade bra.

Jag hade även Bernd Schuster i Levante, men han var mycket lugn och tillbakadragen. Inte alls den galningen som han var som spelare.

2) – Mitt första Old Firm med Celtic var häftigt. Det var två dagar efter att jag hade gått dit och vi vann med 5–1. Men jag måste ändå välja två andra matcher.

Först är det Uefacup-finalen 2003 med Celtic i Sevilla. Det var 30 000 Celtic-fans inne på arenan och 50 000 utanför. Redan två dagar innan finalen tog all öl slut i staden, men ingen supporter arresterades, vilket säger det mesta om vilken härlig stämning det var.

Den andra matchen var i Champions League hemma mot Juventus 2001 med Celtic.

Vi var tvingade att vinna matchen men det började med att Alessandro Del Piero sköt in 1–0 till Juventus i krysset, då trodde man att det var helkört. Men vi lyckades vända och vann till slut med 4–3. Tyvärr så räckte det inte eftersom Porto vann sin match och vi blev utslagna. Men vi visade att hemma på Celtic Park kunde vi slå vilket storlag som helst.

Upplev din dröm och se toppfotboll i Europa:

PREMIER LEAGUE – ENGLAND

Se stjärnlag som Manchester United, Chelsea, Arsenal och Liverpool.

LÄS MER HÄR

LA LIGA – SPANIEN

Se stjärnor som Zlatan och Cristiano Ronaldo i Barcelona och Real Madrid. LÄS MER HÄR

SERIE A – ITALIEN

Se storlag som Juventus, Inter och Milan med stjärnor som Del Piero och Pato. LÄS MER HÄR

Hitta billigaste flyget till superligorna: