Här är sanningen bakom stjärnornas tröjnummer

Sportchansens Lars Nylin listar de tio mest udda

SPORTBLADET

Nummer 10 är det mest klassiska tröjnumret, i alla fall inom fotbollens värld. Men det är inte speciellt ovanligt.

Sportchansens Lars Nylin fick ett uppdrag: Sätt ihop en lista på tio idrottsstjärnor som använt sig av udda tröjnumer som fansen blev förälskade i utan inbördes rangordning.

Här är resultatet:

00

Jim Otto, Oakland Raiders

Raiders 125-kiloskoloss Otto fick nummer 50 när han 1960 skrev sitt första proffskontrakt i amerikansk fotboll. Men snart insåg han att 00 som i bokstäverna i hans efternamn var ett bra PR-trick.

Det var det, ännu 50 år efteråt nämns han alltid när amerikaner snackar om udda tröjnummer. Även NHL-målvakten John Davidson bar nummer 00 som numera är förbjudet.

0

Gilberto Jay Arenas, Washington Wizards

Arenas fick inte ett övermått av ryggdunkningar innan han skrev sitt första NBA-kontrakt. Noll minuters speltid var tipset. Arenas valde därför självironiskt den siffran, och har motbevisat den med åtskilliga timmar vid det här laget – de senaste sju säsongerna som kapten och guard i Washington Wizards.

0

Neil Sheehy, Calgary, Hartford, Washington

Backen Sheehy var den siste som tilläts bära tröja nummer 0 i NHL. Hans motiv: ”Det är den siffra som är längst från 99 och talangmässigt var jag så långt från 99 (Wayne Gretzky) som det gick att komma”.

1+8

Ivan Zamorano, Inter

När Ronaldo (den äldre) kom till Inter fick chilenaren Zamorano inte behålla sin tröja nummer 9, den eviga symbolen för lagets tänkte målkanon.

Han valde då 18 med ett litet plustecken mellan siffrorna 1 och 8.

Även turken Hakan Sükür har tagit till en liknande lösning, men då med siffrorna 5+4.

5

Ubaldo Fillol, Argentina

Det märkliga med Fillol är inte att han bar nummer 5 utan att han gjorde det som målvakt.

Argentina valde under många år att ge spelarna nummer efter alfabetisk ordning. När Fillol vaktade målet vid VM på hemmaplan 1978 var det mittfältaren Norberto Alonso som hade siffran 1 på ryggen. I ett annat VM hade Fillol nummer 7.

68

Jaromir Jagr, diverse hockeylag

1968 upplevde Jagrs dåvarande Tjeckoslovakien en västanvind av politisk liberalisering. Som dock snart slogs ner av den Sovjetiska armén. Efter året för ”Pragvåren” bar Jagr det tröjnummer han använt under hela sin professionella karriär.

77

Ray Bourque, Boston Bruins och Colorado Avalanche

En ung Bourque fick i Bruins ta över en tröja, nummer 7, som burits av megalegenden Phil Esposito. Alla inblandade insåg att den siffran skulle pensioneras, Bourque lät då själv trycka en tröja med nummer 77 som han hade under den med 7 vid ceremonin då Espositos tröja hängdes i taket i Bruins arena.

88

Gianluigi Buffon, Parma

När landslagsmålvakten Buffon var en ung färsking i Parma önskade han en tid att bära nummer 88. För många stod siffran för HH som i ”Heil Hitler”, en inte helt osannolik association eftersom Buffon tidigare haft uttalade fascistsympatier.

Buffon själv spelade häpen och sa att formen på siffrorna 88 för honom symboliserade utseendet på testiklar. Numret på hans rygg skulle alltså utstråla mandom och mod. Det fanns de som ansåg förklaringen långsökt.

96

Thomas Holmström, Detroit Red Wings

Norrbottningen Holmström kom till Detroit 1996 och ville celebrera sitt proffsavtal med att ta nummer 96. Detroits tränare Scotty Bowman är ingen sentimental typ och replikerade: ”Varför inte i stället ta 98, året då du skickas hem till Sverige”. Holmström finns dock fortfarande i högsta grad kvar i Red Wings, oftast placerad i motståndarnas målgård.

99

Wayne Gretzky, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, New York Rangers

Möjligen det mest kända av alla udda nummer i idrotten.

Gretzky tog det 1979 så han skrev ett 20-årskontrakt med Edmonton som skulle gått ut just 1999. Det fungerade även som en hyllning till barndomsidolen Gordie Howe, som på sin tid bar nummer 9.

Gretzky var dock knappast först med numret. Den gamle Tre Kronor-ätaren Wilf Paiment bar den i Toronto vid samma tid som Gretzky valde det. Rick Dudley hos ärkerivalen Winnipeg körde med 99 säsongen 1981/1982.

Sedan Gretzky slutade, lämpligt nog 1999, är numret däremot pensionerat i hela NHL. Mario Lemieux körde kort efter Gretzky med 99 upp-och-ner-vänt, alltså 66, så kan det gå när det ska hyllas i sportens värld.

Här kan du se världens bästa sport live:

Här hittar du resorna till:

La Liga

Premier League

Serie A

Champions League

Fotbolls-VM

NHL, samt mycket mera.