Spelarna som inte förtjänade tröja 10

Se listan här!

Foto: ap
tre fransmän Dessa tre spelare är några som finns med på listan över spelarna som inte förtjänar att bära tröja nummer tio.
SPORTBLADET

Nummer 10 inom fotbollen är ett nummer som förpliktigar och som ger en vink om vem som är ditt land eller klubbs störste stjärna.

Spelare som Diego Maradona, Pelé, Michel Platini, Francesco Totti och Zinedine Zidane har alla levt upp till förväntningarna som väntar i och med tröjnumret.

Sedan finns det spelare som haft tian helt utan synlig anledning, det visar listan som sajten Goal gjort.

Här är tio spelare som inte förtjänat den magiska siffran på ryggen.

10) John Carew – Aston Villa

Sportchansens kommentar: Zlatan Ibrahimovic sa en gång i tiden: ”Det Carew kan göra med en fotboll, det kan jag göra med en apelsin”. Vilket säkert stämmer till viss del. Den väldige norrmannen har nummer tio i Aston Villa. Och är du en stor och stark anfallare, med huvudspelet som din starkaste sida (och inte tekniken med fötterna) så ska du heller inte ha tian.

9) Hugo Viana – Portugal

Sportchansens kommentar: Trots att superstjärnor och spelgenier som Luis Figo, Deco och Cristiano Ronaldo fanns med i Portugals VM-trupp i Tyskland 2006 fick Hugo Viana tröja tio. Okej, i inledningen av 2000-talet ville varenda storklubb ha den talangfulle portugisens namnteckning när han spelade i Sporting. Han valde Newcastle, och har sedan dess mer eller mindre försvunnit från den stora fotbollsscenen. Han spelar numera i Sporting Braga, med tröja nummer 45!

8) Oliver Neuville – Tyskland

Sportchansens kommentar: Stora tyska stjärnor som Gunter Netzer, Wolfgang Overath och Lothar Matthäus har burit tröjan med stolthet. När sedan Oliver Neuville, som 35-åring och spelandes i Borussia Mönchengladbach i 2. Bundesliga 2008 fick 10:an, (som han hade redan i VM 2006) så kändes det inte helt rätt, om man säger så.

7) Jose Antonio Reyes – Spanien

Sportchansens kommentar: Reyes målades upp som en av Europas allra största talanger när han spelade i Sevilla. Han gick till Arsenal och karriären stannade upp. Han gick till Real Madrid och karriären stannade upp (trots att han sköt hem ligaguldet i sista matchen). Han gick sedan till Atletico Madrid och med facit i hand har det visat sig att Reyes varit aningen överskattad. Än mer anmärkningsvärt var det att han bar tröja 10 under VM 2006. I konkurrens med stjärnor som Fabregas, Xavi, Raul, Villa och Torres valdes vänstermittfältaren att få det klassiska numret.

6) Ruud Van Nistelrooy – Holland

Sportchansens kommentar: Mycket kan man säga om den holländske målmaskinen Van Nistelrooy. Men han är ingen nummer tio, snarare en nia. Under EM 2004 fick han äran att ha tian, i konkurrens med speluppläggare som Sneijder, van der Vaart och Seedorf.

5) Lassana Diarra – Real Madrid

Sportchansens kommentar: ”Lass” som han kallas i Madrid, är klubbens och Frankrikes arvtagare till den defensive dynamon Claude Makelele. Ja, då förstår ni också att han inte ska ha nummer tio. Och det i ett stjärnlag som Real Madrid med spelare som Cristiano Ronaldo och Kaká, bara för att nämna två som vore bättre lämpade.

4) Nicola Berti – Italien

Sportchansens kommentar: Inför VM på hemmaplan 1990 var Italien en av de stora favoriterna till guldet. Om någon i trion Roberto Baggio, Giuseppe Giannini eller Roberto Donadoni hade fått nummer tio så hade laget kanske vunnit. Nu åkte man i stället ut i semifinalen mot Argentina på straffar. Man fick nöja sig med ett brons, och det med den stenhårde defensive mittfältaren Berti som tia.

3) Sidney Govou – Frankrike

Sportchansens kommentar: Efter VM 2006 i Tyskland avslutades en av tidernas största spelarkarriärer, Zinedine Zidanes. Han bar nummer tio i ”Les Blues”. När det två år senare var dags för EM i Schweiz/Österrike fanns det ingen Zidane i laget och högeryttern Sidney Govou tilldelades numret. Det var ett av många felbeslut av den knepige förbundskaptenen Raymond Domenech. Men Govou kanske var född i rätt stjärntecken för numret, vem vet.

Sportchansen tycker däremot att Frankrikes nummer tio, efter spelare som Platini och Zidane borde pensionerats efter att Zidane avslutade karriären.

2) Andriy Voronin – Liverpool

Sportchansens kommentar: I en klassisk klubb som Liverpool får du vissa krav på dig om du tilldelas nummer tio. En som definitivt inte levt upp till dem är ukrainaren Voronin. Under sina två sejourer i Liverpool (lånades i fjol ut till Hertha Berlin) har det bara blivit sex mål på 30 matcher. Något som inte är godkänt med det magiska numret.

1) William Gallas – Arsenal

Sportchansens kommentar: Visserligen finns det en viss historik i Arsenal att mittbackar använder nummer tio. Men att William Gallas fick ta över Dennis Bergkamps tröja är en gåta. En anledning är att fransmannen just är mittback, en annan är att han kom från rivalkubben i London, Chelsea.

Håller du med? Diskutera nedan.

Här kan du se världens bästa sport live:

Här hittar du resorna till:

La Liga

Premier League

Serie A

Champions League

Fotbolls-VM

NHL, samt mycket mera.