HÄR AVGÖRS FESTEN

Bildextra: Sportchansen listar VM:s 10 arenor

Foto: ap
kapstadens stolthet Green Point Stadium är en av tio arenor som arrangerar festen i Sydafrika nästa sommar. Här kommer bland annat en semifinal att spelas.
SPORTBLADET

Sugen på fotbollsfest?

Fredagen 11 juni 2010 smäller det. Då inleds fotbolls-VM i Sydafrika.

Sportchansen presenterar här alla de arenor som ska stå för nästa sommars stora fest.

Green Point Stadium

Kapacitet: 70 000.

Stad: Kapstaden (1,3 miljoner invånare).

Sportchansens kommentar: Arenan, som ligger i de södra delarna av Kapstaden, kommer stå klar i december. Här ska bland annat en av semifinalerna spelas.

Durban Stadium/Moses Mabhida Stadium

Kapacitet: 70 000.

Stad: Durban (3 miljoner invånare).

Sportchansens kommentar: Arenan är också en av de nybyggda inför fotbollsfesten. Arenans design är inspirerad av Sydafrikas flagga. Här kommer en semifinal att spelas.

Ellis Park Stadium

Kapacitet: 61 000.

Stad: Johannesburg (3,2 miljoner invånare).

Sportchansens kommentar: Arenan ligger mitt i centrala Johannesburg och byggdes ursprungligen 1928 för rugby. Senare revs den och byggdes igen 1982. I somras stog den värd för finalen i Confederations Cup och fick ett rejält ansiktslyft inför den turneringen. Till vardags är arenan hemmaplan för en av Sydafrikas populäraste klubbar, Orlando Pirates.

Soccer City

Kapacitet: 94 700.

Stad: Johannesburg (3,2 miljoner invånare).

Sportchansens kommentar: Soccer City, som byggdes 1987, är historisk redan innan VM inletts. Här kommer nämligen tidernas allra första VM-match på afrikansk mark att avgöras. Arenan är även värd för VM-finalen. Soccer City ligger i stadens sydvästra delar, bara ett stenkast från Soweto.

Free State Stadium

Kapacitet: 48 000.

Stad: Mangaung/Bloemfontein (850 000 invånare).

Sportchansens kommentar: Arenan ligger i provinsen Free State i landets centrala delar. Arenan bygdes 1952, men fick en ansiktslyftning inför sommarens Confederations Cup. Då spelades bland annat semifinalen mellan Spanien–USA, där USA sensationellt vann.

Nelson Mandela Bay Stadium

Kapacitet: 48 000.

Stad: Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth (1 miljon invånare).

Sportchansens kommentar: Arenan som fått sitt namn efter den före detta presidenten Nelson Mandela är ett nybygge som är värt att beskåda. Arenan som kommer vara värd för åtta matcher i VM, däribland bronsmatchen, ligger precis utmed North End Lake i Port Elizabeth.

Mbombela Stadium

Kapacitet: 46 000.

Stad: Nelspruit (21 000 invånare).

Sportchansens kommentar: Arenan är även det ett nybygge inför VM. Namnet Mbombela betyder på svenska ”Många personer på ett litet ställe”. Och det stämmer. Arenan tar in mer folk än vad som bor i staden. Arenan ligger bara 12 kilometer från Kruger-Mpumalanga-flygplatsen.

Peter Mokaba Stadium

Kapacitet: 46 000.

Stad: Polokwane (508 000 invånare).

Sportchansens kommentar: Fem kilometer från de centrala delarna av Polokwane hittar du Peter Mokaba Stadium. Arenan har fått sit namn från just Peter Mokaba, en ledare från staden som var en av alla som var emot landets apartheid-regim. Arenans design är bland annat influerad av Baobab-trädet, som är en symbol för staden.

Royal Bafokeng Stadium

Kapacitet: 42 000.

Stad: Rustenburg (395 000 invånare).

Sportchansens kommentar: Namnet kommer från lokalbefolkningen, Bafokeng. Arenan byggdes 1999. 12 kilometer från de centrala delarna av Rustenburg finner du denna skapelse.

Loftus Versfeld Stadium

Kapacitet: 50 000.

Stad: Pretoria (2,2 miljoner invånare).

Sportchansens kommentar: Arenan är den äldsta som kommer vara med under VM. Den byggdes redan 1906, och 1923 tog den bara 2 000 åskådare. Sedan 1948 har den succesivt uppgraderats. Här vann bland annat det sydafrikanska landslaget för första gången någonsin mot ett europeiskt land, Sverige med 1–0 1999.

Klicka på länken ovan till höger för att se arenorna.

Hitta billigaste flygresorna till VM:

Här kan du se världens bästa sport live:

Här hittar du resorna till:

La Liga

Premier League

Serie A

Champions League

Fotbolls-VM

NHL, samt mycket mera.