Här stoppas matcherna – och domsluten rättas

SPORTBLADET

Sir Alex har rätt – i amerikansk fotboll används videogranskning med framgång.

– Det hör hemma i sporten, säger John Madden, legendarisk coach och tv-expert.

Foto: AP
Om coachen kastar sin röda flagga, så tar domaren en extra titt på tv-bilderna.

Proffsligan NFL har tagit hjälp av repriser under matcherna sedan 1986.

Det nuvarande systemet, där coacherna själva får utmana tveksamma domslut, har funnits sedan 1999.

– Jag har alltid varit positiv till videogranskning. Folket där hemma ser det, folket i arenan ser det på storbildsskärmen, coacherna på pressläktaren ser det – alla ser det som händer i matcherna. Så jag tycker det är en mycket bra idé att använda videogranskning när man ska döma matcherna, säger John Madden.

De allra flesta är i dag överens om att videogranskningen gör NFL rättvisare. Den kritik som finns är att avbrotten förlänger matcherna – och att det kan bli petigt med alla repriser.

– När jag var aktiv så var en tappad boll en tappad boll. I dag känns det som att man ibland letar efter alla möjliga ursäkter till varför det inte ska vara så, har Madden sagt.

FAKTA

VIDEOGRANSKNING I NFL – SÅ GÅR DET TILL

1 Om en coach ser ett domslut han ogillar kan han utmana det. Coachen måste då hinna kasta sin röda flagga innan bollen sätts i spel igen.

2 När flaggan kastats stoppas matchen tillfälligt, och domaren får granska sitt domslut på en egen tv-skärm. Där får han se situationen ur alla reprisvinklar som finns tillgängliga från matchen.

3 För att domslutet på planen ska kunna ändras måste det finnas ”tydligt synliga bevis” på att domarens ursprungliga beslut var feldömt.

4 Situationer som kan granskas inkluderar bland annat touchdown-passningar, om en spelare är utanför sidlinjen, och om båda lagen har rätt antal spelare på planen.

5 Varje coach får två ”challenges” i en match. Om coachen har rätt på båda får han en tredje. Om domarens beslut inte ändras bestraffas coachen med en avdragen timeout.

6 De två sista minuterna i en halvlek – samt i förlängningar – kan coacherna inte själva utmana domslut. Då måste beslutet att granska tveksamma situationer komma från en assistent till domarteamet.

n ANDRA SPORTER som tar hjälp av videogranskning: Basket, ishockey, tennis, baseboll med flera.